Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: poduszka na odnawiany fotel

23.02.2014 21:36
NewGravedigger
1
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

poduszka na odnawiany fotel

Witam, mam plan odnowić prlowski fotel. Rama drewniana nie stanowi problemu.

Natomiast nie mam pomysłu na samo siedzisko.

Chciałem zastąpić gąbkę tapicerską czymś takim
http://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/38/41/37/30/3841373055_2

Może ktoś ma pomysł, co może znajdować się w środku takiej poszewki?

Precyzując, chodzi mi o to, żeby siedzisko było wygodne i bardzo miękkie, a jednocześnie nie odkształcało się jak pufa z kulkami w środku.

23.02.2014 21:43
2
odpowiedz
zanonimizowany484441
38
Generał

Prawdopodobnie to,co w zwyklych poduszkach na fotel, czyli jakis pozwijany material.Po miesiacu to bedzie 5 razy ciensze.
Pytanie czy to jest na zamek otwierane, jesli tak, to zawsze tam mozesz dolozyc swoja jakas poduszke/gabke , i bedzie o wiele grubsze i lepsze.Takze moja rada- szukaj tylko z zamkiem.Bedziesz mogl to dopasowac jak chcesz.

23.02.2014 21:51
NewGravedigger
3
odpowiedz
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

wiesz, ja chcę zrobić to sam, więc z zamkiem nie będzie problemu. Chodzi o ten 'wypychacz"

23.02.2014 22:01
4
odpowiedz
zanonimizowany484441
38
Generał

Zalezy czego oczekujesz ;) Jesli chcesz bardzo miekkie i grube, to pozostaje tylko kupic gabke 5 cm albo grubszea,ja sie kupuje na metry i juz.Ewentualnie mozesz tez kupic pare takich poduszek, tylko nie w jysku, ktory ma zlodziejskie marze, ale w marketach mozna czesto kupic na promocjach po 5-6 zl sztuka, ew allegro.
http://img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/39/43/35/43/3943354308
Z tym nie ma problemu, bo zawsze mozesz cos dolozyc do srodka, jesli bedzie za malo.

23.02.2014 22:14
5
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Polecam gotowe wypełnienie dostępne w większości większych sklepów. Coś takiego jak w pluszakach. Dosyć twarde i wygodne. Nie powinno się tak łatwo odkształcać jak dasz odpowiednio dużo, a nawet jeśli, to raz dwa dołożysz.

Używam tego w firmie do wypełniania m.in. poduszek, które szyjemy. Wygodna i niedroga rzecz. W mniejszych ilościach można kupić w sklepach typu Auchan/Majster/Ikea. W tych trzech są na pewno, swego czasu sam kupowałem. 6-9 zł za wkład w pojemniku-poduszce 40x40cm. Trzy, cztery takie powinny ci wystarczyć.

Jakbyś chciał, mogę pomóc z taką poduszką. Można np. zrobić na niej ozdobne hafty. Ciekawy efekt można uzyskać.

23.02.2014 22:21
6
odpowiedz
zanonimizowany484441
38
Generał

Sage- jak sie to fachowo i prawidlowo nazywa?Probowalem pogooglowac i trudno to znalezc.Wypelnienie poduszek i podobne to raczej nie to.

23.02.2014 22:42
7
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae
Image

Różne można znaleźć, najczęściej używamy włókniny silikonowej. W tych marketach można ją spotkać w dziale z poduszkami jako "wypełnienie do poduszek".

Edit:
Poglądowo - przykładowa poduszka z tych jakie robiliśmy na walentynki. Wypełniona właśnie tą włókniną. Sporo jej tam weszło, myślę, że gdzieś około 1,5-2 takich paczek jakie można kupić w marketach. Po zastanowieniu muszę się poprawić - na taką dużą poduszkę na siedzenie, musisz kupić więcej niż cztery paczki.

Forum: poduszka na odnawiany fotel