Witam, mam plan odnowić prlowski fotel. Rama drewniana nie stanowi problemu.
Natomiast nie mam pomysłu na samo siedzisko.
Chciałem zastąpić gąbkę tapicerską czymś takim
http://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/38/41/37/30/3841373055_2
Może ktoś ma pomysł, co może znajdować się w środku takiej poszewki?
Precyzując, chodzi mi o to, żeby siedzisko było wygodne i bardzo miękkie, a jednocześnie nie odkształcało się jak pufa z kulkami w środku.
Prawdopodobnie to,co w zwyklych poduszkach na fotel, czyli jakis pozwijany material.Po miesiacu to bedzie 5 razy ciensze.
Pytanie czy to jest na zamek otwierane, jesli tak, to zawsze tam mozesz dolozyc swoja jakas poduszke/gabke , i bedzie o wiele grubsze i lepsze.Takze moja rada- szukaj tylko z zamkiem.Bedziesz mogl to dopasowac jak chcesz.
wiesz, ja chcę zrobić to sam, więc z zamkiem nie będzie problemu. Chodzi o ten 'wypychacz"
Zalezy czego oczekujesz ;) Jesli chcesz bardzo miekkie i grube, to pozostaje tylko kupic gabke 5 cm albo grubszea,ja sie kupuje na metry i juz.Ewentualnie mozesz tez kupic pare takich poduszek, tylko nie w jysku, ktory ma zlodziejskie marze, ale w marketach mozna czesto kupic na promocjach po 5-6 zl sztuka, ew allegro.
http://img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/39/43/35/43/3943354308
Z tym nie ma problemu, bo zawsze mozesz cos dolozyc do srodka, jesli bedzie za malo.
Polecam gotowe wypełnienie dostępne w większości większych sklepów. Coś takiego jak w pluszakach. Dosyć twarde i wygodne. Nie powinno się tak łatwo odkształcać jak dasz odpowiednio dużo, a nawet jeśli, to raz dwa dołożysz.
Używam tego w firmie do wypełniania m.in. poduszek, które szyjemy. Wygodna i niedroga rzecz. W mniejszych ilościach można kupić w sklepach typu Auchan/Majster/Ikea. W tych trzech są na pewno, swego czasu sam kupowałem. 6-9 zł za wkład w pojemniku-poduszce 40x40cm. Trzy, cztery takie powinny ci wystarczyć.
Jakbyś chciał, mogę pomóc z taką poduszką. Można np. zrobić na niej ozdobne hafty. Ciekawy efekt można uzyskać.
Sage- jak sie to fachowo i prawidlowo nazywa?Probowalem pogooglowac i trudno to znalezc.Wypelnienie poduszek i podobne to raczej nie to.
Różne można znaleźć, najczęściej używamy włókniny silikonowej. W tych marketach można ją spotkać w dziale z poduszkami jako "wypełnienie do poduszek".
Edit:
Poglądowo - przykładowa poduszka z tych jakie robiliśmy na walentynki. Wypełniona właśnie tą włókniną. Sporo jej tam weszło, myślę, że gdzieś około 1,5-2 takich paczek jakie można kupić w marketach. Po zastanowieniu muszę się poprawić - na taką dużą poduszkę na siedzenie, musisz kupić więcej niż cztery paczki.