Witam
Posiadam monitor Samsung syncmaster t190. Jest on podłączony do karty graficznej za pomocą dwóch kabli : D-Sub, oraz DVI-D. I tu pojawia się moje pytanie, czy jest możliwość podłączenia tego monitora za pomocą przejściówki hdmi ( w sensie zamienić te dwa kable na jeden hdmi) ?
Pozdrawiam
Nie rozumiem o co Tobie dokładnie chodzi. Po co Tobie dwa kable? Korzystasz z VGA lub DVI z czego polecam to drugie. Po co chcesz zamieniać na HDMI? DVI Tobie wystarczy, choć jeżeli bardzo Tobie zależy możesz podłączyć za pomocą przejściówki. Chyba, że używasz jednego monitora jako dwóch ekranów przełączając manualnie sygnał na monitorze.
W czym masz problem? Kupujesz przelotke DVI <-> HDMI i podlaczasz.
spoiler start
BTW czy ja dobrze zrozumialem, ze podlaczasz ten monitor do karty obydwoma przewodami?
xD
spoiler stop
DVI to nic innego jak sygnał cyfrowy. Taki sam jak HDMI. Zmiana na HDMI nic nie zmieni.
Podejrzewam że Kolega jak zobaczył dwa wejścia w monitorze i w karcie graficznej, to uznał że do działania są potrzebne dwa kable. Bo inaczej obrazu nie będzie, ale mam nadzieję że po przeczytaniu tego wszystkiego już będzie wiedział z czym to się je.
D-Sub i DVI oba przesyłają obraz, więc po co ci dwa? D-Sub przenosi analogowo a DVI cyfrowo i analogowo więc zostaw DVI. HDMI przesyła oprócz obrazu także dźwięk (cyfrowo), więc jeśli masz taką potrzebę zamień DVI na HDMI.