Witam.Chciałbym podkręcić moją kartę graficzną geforca 9800 gt programem msi afterburner ale ze nigdy tego nie robiłem chce was zapytać jakimi suwakami ma podkręcać i o ile
Podkręcaj Core Clock (procesor karty) i Memory Clock (pamięć) tak o 5-10 Mhz i sprawdzaj jakimś programem do stabilności karty (np. Video Card Stability Test) czy nie ma artefaktów, błędów i tak dalej. Jeśli nie będzie. Możesz kręcić dalej. Jak będą, obniż do ost. wartości, gdy ich nie było.
Możesz spróbować też włączyć jakąś grę i zobaczyć, czy wszystko jest okej.
a jak np dam za dużo i będą artefakty to mogę zresetować ustawienia do fabrycznych
Możesz zmniejszyć do fabrycznych. Zapisz sobie na kartce, jakie są fabryczne ustawienia, żeby później ew. je znów ustawić. Ale mało prawdopodobne, żebyś musiał to robić, o ile oczywiście nie przesadzisz z wartościami.
Tak jak pisałem, rób to stopniowo, żebyś od razu nie walnął o 50 mhz. ;]
podkrecam tak jak mówiłeś o 5 -10 Mhz i jak na razie jest dobrze i tylko te suwaki co mówiłeś mam podkręcać
Najlepszy program - GPU_Tool
Klikasz Find max przy GPU Core i program sam znajdzie maksymalne stabilne ustawienia. To samo robisz potem z Memory clock.
Podkręcanie grafiki swoją drogą, ale jaki masz zasilacz? Warto pamiętać, iż podkręcona karta graficzna pobiera więcej prądu, i w tym wypadku przydał by się odpowiedni zasilacz.