Mam pewne pytanie odnosnie podania do szkoly ponadgimnazjalnej.
Czy trzeba na dole pisać załączniki? Troche to dla mnie dziwne bo najpierw trzeba zlozyc podanie, a potem swiadectwo itd.
Edit: Widzialem, ze sa jakies gotowe formularze podan do szkoly. Skad mozna to otrzymac?
Ot chociażby tutaj
http://www.sciaga.pl/tekst/64916-65-wzor_podania_o_przyjecie_do_szkoly_ponadgimnazjalnej
I tak. Trzeba wypisywać załączniki. Oto wstępujesz w progi zbiurokratyzowanego życia. Już niedługo żeby się wysrać będziesz musiał redagować stosowne pisma formalne według konkretnego wzoru zatwierdzonego przez odpowiednio do tego wyznaczone organy. Także im za młodu skorupka nasiąknie tym łatwiej Ci będzie w życiu :)
A i generalnie każdy wzór na tego typu pisma wygląda w gruncie rzeczy tak samo ----->
1. Twoje dane osobe, adres zamieszkania, kontakt
2. data i miasto
3. adresat do kogo piszesz
4. tytuł (czyli: Podanie, Prośba etc.)
5. treśc podania. Zazwyczaj wygląda tak. Uprzejmie zwracam się z prośbą o ......... (tutaj wpisujesz co chcesz).
(od akapitu) Prośbę swą motywuje...... (wypisujesz wszystko co może miec jakikolwiek związek z prośbą)
6. Z poważaniem - imie i nazwisko
7. Jeżeli składasz coś więcej niż jedną kartkę papieru to musisz to wypisać w załącznikach. Jak ktoś zgubi to bez tego będzie problem. A gubią często, wszyscy i wszystko :D Nie chcesz chyba żebyś się nie dostał do wymarzonej szkoły tylko dlatego, że "rzekomo" nie dostarczyłeś kserokopii kserokopii potwierdzenia zatwierdzenia pisma o ukończeniu żłobka z wyróżnieniem przez cioteczną siostre brata Twojego wujka od strony babci
Jakkolwiek byś nie napisał podania zrób to tak żeby zajmowała całą stronę A4. W podaniach i listach formalnych wskazane są wielokrotne odstępy pomiędzy kolejnymi częściami podania (numerki od 1-7 na obrazku) :)
Przykładowa treść podania:
Podanie
Uprzejmie proszę o uzupełnienie podajnika na papier toaletowy, mieszczący się w ubikacji szkolnej na piętrze trzecim, skrzydle wschodnim, pomieszczeniu numer 12
Prośbę swą motywuję faktem iż dotychczasowa rolka papieru toaletowego uległa zużyciu
Z poważaniem
A jeszcze co do samego podania i donoszenia później dokumentów. Prawdopdobnie dostaniesz jakąś kartę obiegową czy coś na której będziesz/będą Ci zaznaczać jaki dokument doniosłeś
Ja sie pytalem, czy trzeba wpisac rubrykę "załączniki" skoro te zalaczniki bede dawal dopiero w czerwcu.