Witam, jestem posiadaczem telewizora Philips PFL5605H 40" LED i mam pytanie co do płynności ruchów na ekranie. Czasami ruchy postaci w filmach, serialach etc. są takie maksymalnie płynne jakby było ok. 60fps a czasami są takie mikro przycinki jakby tych klatek było mniej ok. 25fps. Czy jakaś opcja w TV odpowiada za ustawienie pełnej płynności ruchów czy to zależy od klasy telewizora?
Tak poza tym, ma ktoś może ten, albo podobny model i mógłby się ze mną podzielić optymalną konfiguracją ustawień ekranu do gry na konsoli?
A co masz tak podlaczone ? kompa do tv, czy kablowka czy ina telewizja leci ?
Nie mam kablówki. Odbieram cyfrową telewizję za pomocą anteny lecz zauważam to również podczas gry na PS3.
60 klatek na sekundę w filmach i serialach w telewizji? To raczej niemożliwe.
Nie piszę, że dokładnie 60 klatek, albo coś wokół tego. Chciałem po prostu zobrazować tą lepszą płynność od tej gorszej.
No rozumiem. Jednak pojęcie 60 klatek jest dość abstrakcyjne, gdyż trudno gołym okiem odróżnić 60 od 30. W telewizji przeważnie spotyka się prędkość 25 fps i czasem 30. W kinie natomiast uświadczysz 24 fps.
Myślę, że twój problem zależy raczej od sygnału z anteny niż samego telewizora.
Wyłącz system odpowiadający za "upłynnianie" obrazu. U Ciebie może to być funkcja "HD Natural Motion".
Polaco, za taki efekt odpowiada funkcja HD Natural Motion, aby ją wyłączyć musisz:
Wejść do menu konfiguracji w obrazie, następnie wybierz funkcję Pixel Plus HD. Pojawi się podmenu, w którym będzie opcja wyłączenia funkcji HD Natural Motion.
Jeżeli będziesz miał dodatkowe pytania, zapraszam do kontaktu: ekspert[malpa]philips.com
---
Ekspert Philips udziela porad i odpowiada na pytania konsumentów związane z produktami marki Philips. Zapraszamy do dyskusji lub bezpośredniego kontaktu.
jak masz 100Hz albo więcej, to występuje taka nadnaturalna płynność, może to jest powód
Można to wyłączyć w ustawieniach, 100hz upłynnia obraz przez co wydaje się jakbyśmy oglądali jakiś tani, polski serial ;) Ja mam coś takiego w Sharpie, ale jak załączam tryb "filmowy" to ten syf znika.
Za plynnosc w twoim tv odpowiada tak jak juz tu ktos wspomnial opcja HD Natural Motion. Przy ustawianiu na max czasem procesor nie wyrabia i stad te mikro przycinki. Rozwiazaniem jest zmniejszenie poziomu plynnosci.