Zapraszamy do głosowania!
http://graroku.gry-online.pl/gra-roku-2013.asp?kategoria=polska-wersja
Oczywiście, że dla mnie najlepszym dubbingiem jest nowy Tomb Raider :)
A gdzie słynny audiolog z killzona
Gra roku? Oczywiście THE LAST OF US, nie miało żadnej konkurencji.
A co w 2014? Zastanawiałem się nad MGS V oraz nad Wiedźminem 3. Ostatecznie wybrałem Wiedźmina, mam nadzieję, że będzie bardziej "słowiański" niż 2. Liczę na grę podobną klimatem do jedynki.
Ciężki wybór...The Last of Us - Banaszyk kradnie każdą scenę grając Joela. Pasuje do tej postaci jak pięść do oka. Puppeteer - nie ma żadnych wątpliwości, że to jeden z najlepszych dubbingów ever i kolejny dowód na to, że polscy aktorzy dubbingowi spisują się najlepiej w bajkowym/teatralnym temacie.
Tomb Raider również pozamiatał. Gorczyca swój debiut może zaliczyć do udanych, ale przy Pawlaku wypadła co najwyżej dobrze. Roth w roli tego pana, to uczta dla uszu po prostu. Reszty nie słyszałem, więc cieżko mi cokolwiek powiedzieć.
Mój głos padł na TloU, jak zresztą we wszystkich możliwych kategoriach, gdzie znajduje się ten tytuł. Pomijając już polski dubbing, który jest naprawdę rewelacyjny, gra jest fenomenalna i jak dla mnie jedna z lepszych poprzedniej generacji konsol.
Tomb Raider - jak nie przepadam za dubbingami tak ten zrobił na mnie ogromne wrażenie. Świetnie to wyszło Karolinie Gorczycy.
Karolina Gorczyca w roli Lary Croft spisała się na medal (i to złoty) reszta osób podkładających głos postacią w grze również zdołała utrzymać wysoki poziom, dlatego mój głos wędruje właśnie do Tomb Raider.
Świetny plebiscyt, duży wybór pozycji i kategorii. Aż miło było powspominać rok 2013.
Ojej ten Dubbing w THE LAST OF US, 30 latka podkładająca głos Ellie nastoletniej dziewczyny?
Może się to wydawać ironią, lecz wyszło świetnie.
Jako, że nie znoszę free to play, modyfikacji i gier multiplayer ciężko mi było coś ocenić- a wiecie co jest tego przyczyną, brak odpowiedniej stacji TV o grach Hyper dawało rade jako tako, ale się strasznie zeszmaciło. Mała ilość prezenterów i dobrej ramówki, przyczyniła się do tego, że moja wiedza na temat gier stała się zubożałą dobrze, że jest jeszcze CD Action, podtrzymuje jeszcze ten naród przed totalnym zaciemnieniem. GRA ROKU TOMB RAIDER na PC-ty, na konsole GRA ROKU GTAV, a Ekskluzywne GOD of WAR. Grafika za dużo dobrych tytułów( dałem Rise son of Rom) ale chyba Beyond powinien zasłużyć zdecydowanie na głosy. Podsumowanie nowa generacja jest o dupę rozbić warta PS3 i X360 nadal żądzą.
Żadna z tych gier. Angielskie wersje są zdecydowanie lepsze. Polskie zawodzenie, jęki i bóle leżą na dnie.
Najlepszy polski dubbing to Starcraft II: Heart of the Swarm. I kropka.
Zastanawiałem się długo nad Tomb Raider'em i The Last of Us i doszedłem do wniosku że w TR pani Gorczyca spisała się naprawdę fenomenalnie w swojej roli ale wybrałem The Last of Us ze względu na to że tam wszystkie osoby podkładające polski dubbing dały z siebie 100%. Pani którą podkłada głos pod Ellie posiada magiczny głos, spisała się świetnie w roli nastolatki a za takie coś należy się medal!
The Last of Us przewyższa oryginalny. Nie tylko pani Anna Cieślak spisała się znakomicie. Jej głos jako Ellie jest fenomenalny. Świetny jest też Joel. Tess trochę szarżuje. Za to kumpel Joela wypadł najlepiej po Cieślak.
Polski dubbing The Last of Us jest bardzo dobry, ale w żadnym aspekcie nie przewyższa oryginału. To jest po prostu niemożliwe z powodu warunków w jakich to nagrywano. Oryginalni aktorzy normalnie odgrywali te sceny głosem i ciałem, a w innych wersjach siedzieli na krzesełkach w studiu. Różnice słychać aż za dobrze kiedy dzieje się coś bardziej intensywnego. Głos i tak poszedł na TLoU za profesjonalizm Sony.
@pawelisto
W oryginale też 30-latka podkłada głos po Ellie. Ale to jeszcze nic. W The Walking Dead Clementine też gra całkowicie dorosła osoba! W życiu bym nie pomyślał.
Mój głos wędruję do Tomb Raidera i urzekającej Karoliny Gorczycy w roli Lary Croft.