mam pytanie mam oryginalną grę na płynie ale nie czyta mi jej (stara i porysowana jest), jeśli pobiore ją z internetu to będzie to piractwo czy nie
i jeszcze jedno mam pytanie czy jeśli pobiorę grę która już dawno nie jest w sprzedaży
to będzie to piractwo szukałem praktycznie wszędzie i jej nie ma czodzi konkretnie o:
*ultima underworld the stygian abyss
*Eye Of The Beholder
Jak masz oryginał i pobierzesz piracką wersję, która pewnie ma dorzuconego cracka po to by gra działała, to możliwe, że przez cracka będzie to piractwo, bo chyba właściciel oryginalnej gry nie ma prawa niczego zmieniać w kodzie gry np. przerobić exeka by gra bez płyty chodziła. Pewności nie mam.
A co do starych gier, chyba przez strasznie wiele lat będą wymagały licencji, zakupu, czyli raczej nie wolno ci pobierać pirackich gier np. z 1995 roku. Może jakby jakaś gra miała 40 lat, to wtedy byś mógł, nie wiem.
Pozostaje pytanie czy w ogóle ktoś tobą zainteresuje się przez piracką grę, prawdopodobnie nikt, w Polsce ponad połowa graczy to piraci. Z tego co się orientuję to w Polsce kancelarie prawne wysyłają wezwania do zapłaty głównie za udostępnianie filmów w torrentach, większość to polskie filmy lub muzyki na chomikuj. A jakieś polskie studio dość nowej gry prawdopodobnie współpracuje z kimś by interesowali się piratami w innych krajach, chodzi o tych, którzy udostępniają grę na torrentach. Dlatego bezpieczniej jest pobierać gry z chomika i warezów, bo wtedy niczego się nie udostępnia. W przypadku torrentów, gdy pobierasz coś, zazwyczaj jednocześnie udostępniasz pobrane fragmenty pliku, a te kancelarie prawne mogą bez problemu spisać sobie adresy IP każdego pobierającego, udostępniającego.
W Polsce legalne jest pobieranie filmów i muzyki na własny użytek bez udostępniania. Gier do nie dotyczy.
A co do starych gier, chyba przez strasznie wiele lat będą wymagały licencji, zakupu, czyli raczej nie wolno ci pobierać pirackich gier np. z 1995 roku. Może jakby jakaś gra miała 40 lat, to wtedy byś mógł, nie wiem.
Abandoware to jeden z największych mitów tej branży. Gog sprzedaje gry które mają 30 lat, więc nielegalne ściąganie ich to piractwo. Wiek nie ma tu nic do rzeczy.
Możesz ściągać gry, których prawa autorskie już zaginęły i nie wiadomo kto jest ich właścicielem.
Jeżeli masz oryginalną płytę, która nie działa, i nie ściągnąłeś gry z torrentów - a z wareza, to nawet jak cię ktokolwiek dopadnie, to się spokojnie wybronisz.
Słabo coś tej Ultimy szukałeś. Największy serwis ze 'starociami' nie jest ci znany?
http://www.gog.com/game/ultima_underworld_1_2
A tu EotB:
https://archive.org/details/msdos_Eye_of_the_Beholder_1991