Widzę, że cykliczny wątek o photoshopie umarł śmiercią naturalną, tak więc nie będę zakładał nowej części tylko po to, żeby zadać jedno proste pytanie. A więc... Zrobiłem sobie kometkę na szybko i chciałbym ją teraz wygiąć tak, żeby jej "głowa" goniła ogon. Tzn. z linii prostej zrobić koło, albo spiralę. Ktoś ma pomysł jak to ugryźć? Próbowałem warpem, ale po kolejnym razie poddałem się...
Photoshop CS5
stworz z tego obiekt inteligentny a potem wypatrzenie marietkowe czy jakos tak :) - powinno cos to Ci dac :)
Jak Ci się jeszcze nie udało to wrzuć psd. Pobawię się i może coś wykombinuję, ale nic nie obiecuję.
Nie do końca mi to wychodzi ;/ Pomyślałem, że najprościej będzie od razu stworzyć kometę o takim kształcie jak chce, zamiast tworzyć linię prostą i ją wyginać :)
Fett---> Mógłbyś mi napisać w skrócie jak zrobić taką fajną kometę w PS CS5? Ja za bardzo jeszcze nie ogarniam PS i może udało by mi się takie coś zrobić :) .
Bardzo prosto :)
- Robisz nową warstwę z czarnym tłem
- Filter/Render/Lens Flare (1)
Ja wybrałem 105 mm Prime
Rozmiar flary w zależności od rozdzielczości obrazka, pokombinuj :)
- Następnie Filter/Liquify i po prawej na górze zaznaczasz opcje 'Forward Warp Tool' (taki paluch)
Teraz po prawej wybierasz 'Brush Size' tak żeby główka pędzla była zbliżona rozmiarami do flary i kilkoma pociągnięciami w lewo robisz jej ogon.(2)
- Zmniejszasz Brush Size o połowę i robisz na górze i na dole ... "wypustki"(3)
- Zmniejszasz Brush Size o kolejna połowę i robisz kolejne wypustki i kolejny raz o połowę i kolejne, tak żeby wyszła taka... hmm choinka ;] (4)
- Teraz zastosowałem filtry 'riple' i 'gausian blur' z rozmyciem 2 (5)
- kolorki, czyli Image/hue saturation z zaznaczoną opcją 'colorize' i się bawisz suwaczkami (6)
Sorry, że tak po łepkach, ale robiłem to na szybko a i późno jest. Zanim zastosujesz filtry riple i blura można dodać w ogonie jakieś ciekawsze brushe, chociażby pojeyncze białe kropczeki, czy co tam znajdziesz u siebie ciekawe, żeby pozorować ogień; pobawić się innymi filtrami i ogólnie kombinować bo o to w tym chodzi:) W sumie jakieś 15 minut roboty
A próbowałeś skręcać to filter>distort>twirl ? To taka w sumie ostateczność, ale jak się dobrze przypasuje do filtra, to może coś by z tego wyszło...
Oczywiście, że da się to zrobić warpem.
Jak masz to na warstwie, użyj skrótu 'ctrl+T', następnie kliknij ikonę 'Warp' i zacznij zawijać.
Najlepiej podziel warstwę na kilka pomniejszych, wówczas będziesz miał lepszą kontrolę nad efektem.
Załączam tylko początek warpowania, nie mam specjalnie czasu na doszlifowywanie tego.
Tak jak pisał Psycho16 - Edit>>puppet warp o ile masz CS5 ;p Na pewno wygodniej niż zabawa zwykłym warpem.
Widzę, że cykliczny wątek o photoshopie umarł śmiercią naturalną
Byłbym za, żebyś założył nową część ;> Nie raz potrzebowałem i niestety nie znalazłem wątku. Uważam, że także mógłby ten wątek służyć wielu programom graficznym, nie tylko photoshopowi ;) Akurat mam problem z AS3 i na pro forum graficznym nikt się nie odzywa :C
Dopiero kilka dni temu przesiadłem się na CS5 i niestety puppet warp na chwilę obecną jest dla mnie wielką zagadka;P Chwilowo nie mam czasu ale pokombinuje na wszystkie sposoby. Jednak chyba najprościej będzie narysować od razu owalny kształt :)
W kwestii założenia nowej części, nie czuje się na tyle kompetentny żeby to zrobić ;)