Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: PES 2012 z perspektywy gracza wychowanego na serii FIFA...

29.11.2011 21:37
👍
1
zanonimizowany586245
40
Generał

PES 2012 z perspektywy gracza wychowanego na serii FIFA...

...bo takim niewątpliwe jestem. Rzecz zaczęła się około 1997 roku przy edycji FIFY 97 w wersji demo pochodzącej bodaj z PC Shareware. Oczywiście na komputerze znajomego, zaledwie dwie drużyny do wyboru (chyba Anglia i Niemcy). Zabawa przednia! A jej eksplozja nastąpiła przy fenomenalnej FIFA 98: RTWC, która na podwórku stała się niemal religią ze względu na całe mnóstwo klubów, chyba wszystkie możliwie reprezentacje narodowe, wszechstronność rozgrywki (włączając klimatyczną halę czy świetny tryb RTWC z Footixem w tle), jak i samą oprawę (muzyka, muzyka, muzyka). Dodać do tego znakomity futbol drugiej połowy lat 90-tych i wszyscy na podwórku po obowiązkowej grze "pod trzepakiem" zagłębiali się w tajniki tej wirtualnej. Obowiązkiem stało się śledzenie kolejnych odsłon... mniej więcej do edycji 2002.

Ewolucja FIFY jednych zadowoliła, innych mnie. Ja po znakomitej 2003 zawiodłem się na kolejnych odsłonach, ale z satysfakcją przyjąłem edycję 07 stanowiącą pewną formę ewolucji w rozgrywce. Później niestety było tylko gorzej i gorzej, choć marka nie słabła. Konsekwentnie pomijałem PES.

Niedawno zakupiłem sobie edycję 2012, co było raczej dziełem przypadku, ale nie ma sensu o tym teraz pisać. Wyobraźcie sobie gracza, którzy przez piętnaście lat (!) grywał tylko FIFĘ jeśli chodzi o gry piłkarskie, ewentualnie w Goal 3 czy jakiegoś SWOSA. Szok. Zestaw wrażeń jaki dostarczył mi produkt Konami jest porównywalny z tymi młodzieńczymi przy FIFA 98: RTWC. Gra, choć wymaga patche związanego z urealnieniem i dodaniem kilku zespołów, cechuje się znakomitą i bardzo realistyczną rozgrywką. Grywalność nie musi być stymulowana fantazją otaczających czasów, bo jest bardzo wysoka i atrakcyjna. Aż prosi się o tworzenie kolejnych akcji!

Niezwykle szerokie jest pole edycji, możliwość modyfikowania kadry narodowej czy rozbudowany aspekt taktyczny. Absolutnie wspaniałe są stadiony, jak i zmieniające się warunki pogodowe (przy deszczu kontrola piłki jest autentycznie słabsza). Wspomnieć trzeba o oprawie, szczególnie na polu ligowym, jak i grze klubowej w pucharach (Liga Mistrzów!). To wszystko sprawia, że Pro Evolution Soccer 2012 dla rdzennych fanów FIFY powinien być pozycją obowiązkową. Wszak to nie tylko niezwykle grywalna i wciągająca piłka nożna na PC, ale też doskonały stymulator wspomnień związany z najlepszymi czasami FIFY. Nieomal geniusz.

30.11.2011 18:23
2
odpowiedz
zanonimizowany586245
40
Generał

Hm, mogę odnieść wrażenie, że PES na tym forum lekko mówiąc nie jest popularnym tytułem...

30.11.2011 19:06
$ikus
😊
3
odpowiedz
$ikus
53
Tottenham Hotspur Glory

Hmm nie chce się znowu kłócić co lepsze, ale rzeczywiście, PES pod względem kreatywności i managera bije na głowe FIFE,choć w 12 ten manager zrobił postęp(fifa). Ale wielką wadą są nielincencjowane ligi/reprezentacje, co komplikuje życie i trzeba szukać róznych patchów, więc zewzgl. na licencje kupuje FIFE, z szacunkem do dzieła konami

30.11.2011 19:13
Kompo
4
odpowiedz
Kompo
212
Legend

Mam zgoła odmienne zdanie, choć zgadzam się co do entuzjazmu nad starszymi edycjami FIFY, to jednak najlepsze czasy PES-a to jedynie część 3 i 5. Wtedy Konami wykorzystało zastój FIFY i zrobiło gry, które biły na głowę grywalnością ówczesne dzieła EA Sports. Potem to jednak PES-a dorwał zastój, a EA Sports właśnie od wspomnianej przez Ciebie edycji 07 rokrocznie robiło coraz lepsze FIFY i już w tamtym czasie pobiło produkt Konami. FIFA 12 to już niemalże idealna gra piłkarska, a PES niestety od paru lat jest słabszą sprawą.

30.11.2011 20:07
5
odpowiedz
zanonimizowany586245
40
Generał

Kompo ==> Tym trudniej jest mi się zgodzić z Twoim zdaniem, bo w FIFĘ gram przez całe życie i zawsze ten tytuł uważałem za wielką markę. W mojej ocenie zaczęło się wszystko psuć, a gra nie dość, że schematyczna to zrobiła się drewniana (apogeum zostało osiągnięte na edycji 10). PES ma kilka drobiazgów, które warto by poprawić, np. licencja czy komentatorzy, ale jeśli chodzi o grywalność po prostu wymiata. Dla mnie to jest właśnie idealna gra. F12 sprawdziłem przez ciekawość... niestety nihil novi, ale najwyraźniej o wyższości jednej gry nad drugą decydują jakieś inne czynniki. Ja jako żelazny fan FIFY oddaję swój głos na PES. Moim zdaniem to wiele znaczy.

Forum: PES 2012 z perspektywy gracza wychowanego na serii FIFA...