Mam pytanie odnośnie zachowania się w takiej sytuacji. na zdjęciu widać dwa pasy ruchu skręty w lewo.
Czy jeśli jadę tym pasem po lewej stronie to mam prawo zająć tylko pas najbliżej lewej strony ( skrajnie lewy ) ?
Czy mogę np. wjechać na ten środkowy ( prosto i w lewo ) ze skrajnie lewego ?
A teraz załóżmy, że jadę prawym lewo skrętem. Czy wtedy muszę obowiązkowo zająć skrejnie prawy pas ten którym tylko w przód można jechać ?
A jeśli dwa samochody ( jeden na lewym lewo skrecie drugi na prawym ) będą chciały zająć ten sam środkowy pas to co wtedy ? Mogę tak ?
Podsumowując. Czy dobrze myślę: lewy lewoskręt może zająć skrajnie lewy pas + ten środkowy. A prawy lewoskręt musi zająć ten prawy pas tylko prosto.
Niech ktoś to mi wyjaśni.
Zacznij od rzutu z góry bo tak to się tylko można domyślać co jest wymalowane dalej, a to dość istotne w tej sytuacji.
Niemniej logicznym byłoby zakładać że z wewnętrznego lewoskrętu można zająć jeden z dwóch wewnętrznych pasów a zewnętrznego tylko zewnętrzny.
Myślę, że ten wątek rozwieje wszystkie twoje wątpliwości.
http://prawko.com.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=2342
"Czy jeśli jadę tym pasem po lewej stronie to mam prawo zająć tylko pas najbliżej lewej strony ( skrajnie lewy ) ?"
-Jedziesz swoim pasem to się go trzymasz :) Możesz zmienić pas - jeśli nie ma ciągłej, no i jeśli nikomu nie zajedziesz drogi.
"Czy mogę np. wjechać na ten środkowy ( prosto i w lewo ) ze skrajnie lewego ?"
-Zależy, w którym konkretnie miejscu
"A teraz załóżmy, że jadę prawym lewo skrętem. Czy wtedy muszę obowiązkowo zająć skrejnie prawy pas ten którym tylko w przód można jechać ?"
-Na tym prawym lewoskręcie, możesz jechać prosto albo w lewo, przy czym warto sygnalizować manewr skrętu kierunkowskazem.
"A jeśli dwa samochody ( jeden na lewym lewo skrecie drugi na prawym ) będą chciały zająć ten sam środkowy pas to co wtedy ? Mogę tak ?"
Może się zdarzyć że droga jest np 3 pasmowa i samochody ze skrajnego lewego i prawego chcą zająć środkowy pas. Wtedy pierwszeństwo ma ten z prawej strony.
O to mi chodzi >>>
Czerwona linia ( 1 ) to droga samochodu z lewego lewo skrętu ( czyli wewnętrznego ) Pytanie brzmi czy własnie ten samochód może zając tylko dwa pasy ten skrajnie lewy i ten środkowy.
Zielona linia to drugi samochód. Pytanie brzmi czy ten samochód ma prawo zając tylko skrajnmie prawy pas czy może też srodkowy ?
niebieska linia to sytuacja gdy drugi samochód ( zielony ) chciałby zająć środkowy pas a czerwony też. Co wtedy ?
Jednym słowem zielony może zająć tylko skrajnie prawy pas i tak jest zawsze tak ? Na każdym takim rondzie z wyspą skrzyżowaniu ?
Czerwone auto może zając prawy i lewy lewo skręt. Zielone auto może zająć lewy i prawy lewoskręt oraz zjechać na skrajnie prawy pas i jechać prosto.
To o te lewoskręty ci chodzi...
Czerwony może zająć tylko wewnętrzne pasy, na zewnętrzny ma ciągłą linię.
Zielony może zając środkowy pas o ile ustąpi pierwszeństwa, bo robiąc to zmienia pas ruchu, lewego nie może zając w sposób bezpieczny, bo byłaby to zmiana dwóch pasów ruchu na raz.
A co jeśli zielone auto będzie chciało zająć skrajnie lwy lewoskręt w sensie, że najpierw jest na prawym lewoskręcie a później będzie chciało sobie zawrócić i wjechać na lewy skrajny lewoskręt ?
Wtedy czerwony musi przepuścić tak bo ma go z prawej strony ? Ale skąd ma wiedzieć, który tamten chce zając nawet jak puszcza kierunkowskaz ? Czerwony może pomyśleć, że chce zając środkowy bo przecież też w lewo.
Może tak zrobić ?
Kharman -> no to już nie rozumiem. To w takim razie czerwony ma pierwszeństwo w sytuacji gdy oba chcą wjechać na środkowy pas ? I nie ważne, że zielony jest z prawej ?
Ale jak to działa w sytuacji, którą podałem w poście 10 ?
"A co jeśli zielone auto będzie chciało zająć skrajnie lwy lewoskręt w sensie, że najpierw jest na prawym lewoskręcie a później będzie chciało sobie zawrócić i wjechać na lewy skrajny lewoskręt ? "
Wtedy zielone musi ustąpić pierwszeństwa czerwonym - po prostu to zmiana pasa ruchu.
No dobra, ale ogólnie zielony może zająć skrajnie lewy ? Np gdy jest sytuacja gdy nie ma czerwonego ?
Nie powinien, bo to zmiana dwóch pasów ruchu na raz, jeżeli już to powinien zająć pas środkowy z którego może kontynuować jazdę w lewo. Manewr który opisujesz jest w tej konfiguracji pasów nielogiczny i niebezpieczny.
Jeszcze mam jedno pytanie.
Na zdjęciu które dołączam widać na drodze dwie pary szyn tramwajowych. jak widać samochody poruszają się normalnie po prawej stronie. Ale co gdy na obu szynach jadą tramwaje. Środkiem ma samochód jechać ?
Albo jeśli jest za tramwajem to za nim ma jechać ?
csw93 -> jo panie ;)
Jak chcesz skasować samochód to tak, jedziesz środkiem...
Na torowisku tramwaj ma pierwszeństwo nawet jeśli nadjeżdża z tyłu, w tym wypadku to czysta teoria, bo nie ma dość miejsca żeby mu ustąpić.