Mam swój procesor od ponad 2 lat i temperatury mam cały czas takie same, a nie zmieniałem żadnej pasty.
Kiedyś naprawiałem sobie kartę graficzną wkładając ją do piekarnika i po wyciągnięciu nałożyłem tą starą zaschniętą bo innej nie miałem. Karta odżyła i temp też miała takie jak wcześniej.
Pytam bo ostatnio rozmawiałem z osobą która twierdzi, że pasta termoprzewodząca to jest mus
nałożyłeś starą pastę czyli ta pasta tam JEST i owszem, pasta jest wymagana
roznice w jakosci past mogą przyniesc roznice w temperaturach nawet 5-7C
a czy ryby potrzebują wody? tak, pasta to jest mus!
Pasta to jest mus, a bez Niej możesz zajechać sprzęt. Jeśli ktoś twierdzi inaczej to w ogóle nie powinien podchodzić do żadnego komputera.
Kurczę w swoim pierwszym pc miałem AMD Athlona i miałem go przez jakieś 6 lat. Nie zmieniałem w nim nic (jedynie odkurzałem) i wszystko działało jak należy
w temperaturach nawet 5-7C
Czyli wielkie G, poza tym nawet czyli równie dobrze może to być nic albo 1-2C
trzynaście, bo to też zależy od radiatora, na dobrej paście i z dobrym radiatorem można mieć różnice 20 stopni, sama dobra pasta nic nie da jeśli radiator nie potrafi tego przekazanego ciepła odebrać i "wychłodzić".
ps. bez pasty po prostu ugotujesz podzespół
Wiesz.. w kosiarce też nie mam chłodnicy z płynem, ale w aucie już tak. Może masz słaby sprzęt i się nie grzeje?
Czyli wielkie G, poza tym nawet czyli równie dobrze może to być nic albo 1-2C
mówię o różnej jakości paście a nie o jej braku i tym jak jest
i tak jak ktoś napisał, z dobrym chłodzeniem z wyższej półki różnice to czasami i kilkanaście stopni
Kurczę w swoim pierwszym pc miałem AMD Athlona i miałem go przez jakieś 6 lat. Nie zmieniałem w nim nic (jedynie odkurzałem) i wszystko działało jak należy
no i co to ma do wymogu nakładania pasty?
Trzynaście=> zainwestuj sobie w Intela 286, nikt na Tobie nie będzie wałów robił z wyciąganiem kasiory na pasty i radiatory. Basta!
równie dobrze może to być nic
Wyczyść sobie dokładnie powierzchnię styków procesora i radiatora. Wal pastę.
Jak Bóg da sypnie Ci się cpu, mobo i może karta to będziesz następnym razem smarował nią nawet monitor.