Jak oglądam filmy, seriale, czy książkę z akcją w średniowieczu, fantasy, to prawie wszędzie wpychają teksty typu "zrobić ci owsiankę?", "chcesz owsiankę?", "chodź, owsianka już gotowa", "zrobiłam owsiankę", chyba nawet w książce znanej bardziej jako "Gra o Tron" owsiankę też wcisnęli kilka razy.
A o innym jedzeniu w serialach, filmach, książkach fikcyjnych praktycznie w ogóle nie wspominają i odnoszę wrażenie, że w takich filmach, serialach i książkach, owsianka jest codziennym posiłkiem, częstszym niż dzisiejsze ziemniaki ze schabowym i surówką.
Pytanie do ludzi znających historię - czy w średniowieczu często wcinali owsiankę? Wiem, że ziemniaków wtedy nie znano w europie itd, ale wcinali różne boby, fasole, groch i inne rzeczy zgadza się? A owsianka jak przy tym wypadała, była częstszym daniem? (może tania była i stąd wszędzie w światach fantasy/średniowiecze wpychają ją?)
pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_%C5%9Bredniowiecza
Z wikipedii
Podstawą wyżywienia ludzi średniowiecza były produkty ze zbóż: kasze i chleb. Rośliny strączkowe i warzywa były ważnym uzupełnieniem diety niższych warstw społecznych. Mięso, produkt droższy i mający bardziej prestiżowy status, obecne było przede wszystkim na stołach warstw wyższych. Jadano głównie drób i wieprzowinę, a na dworach rycerskich także dziczyznę. Popularne, szczególnie w okresie postów, były ryby morskie (zwłaszcza konserwowane i transportowane na spore odległości dorsze i śledzie) i słodkowodne.
Kiedyś widziałem program o diecie w średniowieczu i pokazywali przykładowe danie - "sałatka" z pokrzyw z dżdżowicami i jakimiś ziołami.. MNIAM! :P
Po za tym ciekawą książką / programem jest Dzika Kuchnia, tak w wersji polskiej jak i oryginalnej brytyjskiej.
ok dzięki, wystarczy mi danych, wpis na wiki dość rozbudowany :D