Witam. Niestety przez moją nieuwagę i niedopatrzenie zostałam oszukana przez jakiś naciągaczy podających się za sklep Origin. Dostałam maila że mają fajne promocje, ciekawe gry za 19 zł. No to ok pomyślałam, zaszaleję, kupię sobie czasem i kupiłam grę Shank. Zapłaciłam przez paypal. Potem sobie patrzę - hmm ciekawe kiedy dojdzie do mnie mail od nich, mija kilka minut i zaczynam dokładniej oglądać ich mail, adres strony i adres email i patrzę że jest z zupełnie inną końcówką, także już dotarło do mnie że mnie wykiwali, a prawie 20 zł poleciało oszustowi do kieszeni. Wiem, że to moja wina, takie niedopatrzenie i za mała ostrożność, ale chcę Was przed tym ostrzec, że jak dostaniecie takiego maila z Origin z promocją, to dokładnie obejrzyjcie adres. 20 zł nie majątek, ale miałam już smaka na gierkę :)
Kończąc pisać ten temat dostałam maila z Origin, że niby zamówienie złożone, ale nie mam aktywnego przycisku do pobrania gry. Pierwszy mail to - phishing, także zdążyli już przechwycić moje dane i hasła, po tym od razu pozmieniałam, ale i tak nie czuję się pewnie. Także jak zamawiacie to nie przez maile, lecz bezpośrednio wchodząc na stronę producenta, bo tak łatwo się wkopać :/
https://www.gry-online.pl/forum/origin-problem-nie-dostalem-klucza/z1b53520?N=1
Ciekawe czy ten watek jest o tym samym? :)
nie wiem, od razu napisałam do EA maila ze screenami wpłaty i tamtym podszywanym mailem. Myślę że zamówienie u nich jest, że za jakiś czas będzie, ale zdążyło przejść przez inną stronę i ukraść hasła. Nie znam się za bardzo na tym, ale słyszałam że takich oszustw jak podszywanie się pod inne strony, banki, wyłudzanie haseł, jest pełno.
no właśnie nie mogę wycofać, bo już wpłata poszła, patrzyłam w historii i nie ma takiej opcji.
em.ea.com/a/hBPJtceB7ui$JB8fpDXDvUNgpOj/origin3
a potem przenioslo na adres
http://store.origin.com/store/eaemea/pl_PL/html/pbPage.lovesaction_PL/?sourceid=pllovesaemail337801327
Kilka razy wbijałam na stronę Origin w celu sprawdzenia zamówienia, nadal nie mogę pobrać gry, obecnie jest komunikat:
Błąd serwera
Przepraszamy, aktualnie mamy problemy techniczne
Błąd: SYS_000001
Edit: No wreszcie jest, uruchomiłam ponownie program Origin i tam pojawiła się ta gra do pobrania. Kasy jednak nie straciłam, aczkolwiek mail z promocją jest dla mnie wielce podejrzany, prawdopodobnie moje dane przeszły przez inną stronę, wykradając hasła itp.
Ale podsumowując - uważajcie zanim kupicie i w co klikacie :) Zazwyczaj jestem ostrożna, ale tym razem nie przyszło mi na myśl sprawdzenie maila :)
Pierwszy adres jest w domenie ea.com (ten fałszywy?), więc wszystko powinno być w porządku.
Miałem właśnie teraz taką sytuacje, że gra kupiona w tej promocji nie pojawiła się do razu na koncie.
Z researchu, który teraz zrobiłem wynika, że 'em.ea.com' jest standardowym serwerem EA do marketingu przez mail.
no widzisz, a mi się ten adres em.ea wydał podejrzany, zwłaszcza że mail jest dziwacznie długi: Return-Path: [email protected]
Adres do Origina jest faktycznie dziwny, u mnie to http://store.origin.com/store/eaemea/pl_PL/DisplayHomePage?resid=TXEMhwoBAlgAACbsCwEAAAAJ&rests=1299534530163
Tak więc warto patrzeć na linki, ale czasami jednak pierwsze wrażenie jest mylne.
możliwe. teraz jak będę kupowała, to nie przez maila, tylko bezpośrednio wpiszę adres w przeglądarce. nie ma co ryzykować :)
@gnoll po wejściu w twój link po prawej stronie wyświetla się odnośnik "origin kocha gry akcji..." i tam przenosi na tą stronę http://store.origin.com/store/eaemea/pl_PL/html/pbPage.lovesaction_PL/ a końcówka inna niż w linku eweliny zapewne dlatego, ze weszła z maila... jak dla mnie wszystko ok...
Możliwe że narobiłam szumu bez powodu, napisałam do EA ze screenami, no ale ostrożności po czasie nigdy za wiele :D
Po prostu zanim przeniesie Cię na właściwą stronę, to najpierw przekierowywuje cię na stronę, która sprawdza, czy wszedłeś na tą promocję przez ich newslettera. Taki myk, by sprawdzić, ile osób interesuje się takimi typu promocjami.
Możliwe, też o tym myślałam, ale nie raz dostawałam maile podszywające się pod znane firmy, sklepy, strony, nawet strony banków. Także takich oszustów wyłudzaczy jest mnóstwo i osoby które się na tym nie znają lub które za szybko wejdą w taki link, mogą stracić co nieco.
Ja tam nie widzę nic złego. Domeny się zgadzają. Zarówno *.ea.com jak i *.origin.com należą do EA. To, jakie znaczki są po / nie ma znaczenia. To znaczy ma, bo informuje o tym, na jaką podstronę się wchodzi, ale jeżeli po ea.com nie ma nic po kropce (czyli na przykład ea.com.sub.tk na przykład), to wszystko jest ok. To, co jest po lewej stronie też ma niewielkie znaczenie, bo jest to subdomena, której nie można założyć nie będą właścicielem domeny (czyli dla em.ea.com trzeba być właścicielem ea.com, a dla store.origin.com - origin.com).
Czyli jeżeli adresy, które podałaś, są faktycznie tymi, na które wchodzisz, to wszystko jest jak najbardziej w porządku.
To dobrze, bo trochę się wystraszyłam, pozmieniałam hasła itp. Ale musiałam się upewnić :) Dzięki za odpowiedzi.