Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: OOBE/LD ?

09.07.2012 20:38
ŁuQciu5253
1
ŁuQciu5253
27
Konsul

OOBE/LD ?

Hej wszystkim, nurtuje mnie takie pytanko, a mianowicie czy coś takiego jak OOBE/LD istnieje naprawdę, czy są to tylko jakieś wymysły dziwnych ludzi ? Jeśli istnieje naprawdę to chciałbym czegoś takiego spróbować. Zna ktoś z was jakieś dobre techniki ?

I czy ktoś z was może tego próbował i może udzielić kilku wskazówek? Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam. :)

09.07.2012 20:40
Kazuya_3
2
odpowiedz
Kazuya_3
153
Legend

Małe tego wszędzie?...

09.07.2012 20:44
3
odpowiedz
zanonimizowany773549
45
Senator

Zapytaj się włodzixa i jego kuzynów. Wałkowali kiedyś ten temat na forum.

09.07.2012 20:48
4
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

tak, istnieje. Mozna naprawde kontrolowac sny i nie jest to trudne.
ale wtedy robisz to swiadomie...

ja ostatnio mialem gorzej, bo prawie zwariowalem w trakcie snu - nie przy oobe, bo z 5 lat tego nie probowalem bo uwazalem, ze moze byc niebezpiecznie.

za to niedawno mialem taki sen, ze od dzisiaj wiem jak ludzie klada sie spac normalni, a wstaja kompletnymi swirami.
ale nie bede sie wglebial w szczegoly...

09.07.2012 21:01
ŁuQciu5253
5
odpowiedz
ŁuQciu5253
27
Konsul

Dessloch --> Nauczył byś mnie LD? Stary błagam cię, jeśli to jest faktycznie możliwe to byłoby super kontrolować sny, ja próbowałem to zrobić wczoraj, ale zobaczyłem hipnagoga, który wyglądał jak twarz jakiegoś demona, więc przestałem bo szczerze powiem że się trochę przesrałem tym. I z chęcią bym posłuchał o tym śnie twoim.

09.07.2012 21:13
6
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend
Image

Nie wiem czy na serio włodzixy latajo w snach, ale polecam wpatrywać się przez parę minut przed snem w te zdjęcie znalezione wczoraj na /b/.

Dawno nie śnił mi się tak zajebisty koszmar. ;]

A co do stworka z grafiki...
Nie wiem co jest w tym zdjęciu, bo coś takiego nigdy na mnie nie działa, ale od tego spojrzenia ze zdjęcia, aż mi włosy na rekach dęba stają, bez kitu...

09.07.2012 21:14
maciejkami
7
odpowiedz
maciejkami
69
Jónior

Tak, istnieje. Polecam skontaktować sie z użytkownikiem Jedziemy_do_Gęstochowy

09.07.2012 21:18
Garret Rendellson
8
odpowiedz
Garret Rendellson
87
Legend

LD jak najbardziej. Świetna sprawa.
OOBE niestety nie ćwiczyłem, ale pewnie kiedyś spróbuję.

09.07.2012 21:18
ŁuQciu5253
9
odpowiedz
ŁuQciu5253
27
Konsul

Garret --> Próbowałeś LD? I wyszło ci? Nauczysz ?;›

09.07.2012 21:19
10
odpowiedz
krukilis
139
Generał
09.07.2012 21:22
11
odpowiedz
zanonimizowany845337
4
Centurion

Meryphillia dzisiaj przez Ciebie nie zasnę ;P

09.07.2012 21:24
12
odpowiedz
zanonimizowany849979
6
Generał

[6]

jakby się uśmiechał

09.07.2012 21:30
Garret Rendellson
13
odpowiedz
Garret Rendellson
87
Legend

[9] Jak postawisz flaszkę :D
Nie no jeden ze sposobów jest prosty:
Otóż musisz być super zmęczony. Np gdy obudzisz się w środku nocy. Tylko tak zmęczony, by zasnąć bardzo szybko. Gdy się położysz, zamknij oczy i odpręż się tak jakbyś chciał zasnąć. Licz jednak powoli w myślach cyfry od 1 do 10 (albo odwwrotnie, nie pamiętam). Gdy dojdziesz do końca powinieneś być już w śnie ale zachować świadomość.
Często tez udaje mi się uzyskać LD przypadkowo - jest fajnie tylko mam straszliwy problem z utrzymaniem się w śnie. Po chwili mnie wywala :/
Są też sposoby np by wyrobić sobie odruch patrzenia na zegarek - pamiętaj, że w śnie gdy spojżysz na zegarek 2 razy pod rząd zobaczysz inną godzinę. Wtedy możesz sobie uzmysłowić, że śpisz.

09.07.2012 22:35
14
odpowiedz
zanonimizowany602264
153
Legend

Jak byłem mały to z kilkanaście razy miałem tak, że położyłem się spać jak zawsze i potrafiłem kontrolować swój sen jak chciałem. Nic wcześniej nie kombinowałem. Raz bawiłem się z tym liczeniem itd. i już wolę nie próbować. Głupie mordy się pojawiały, a wstawałem i byłem na parę sek. sparaliżowany. Nie wiem czy to ze strachu czy z czego innego. Wolę już nie próbować i tobie też to radzę.

09.07.2012 22:52
Garret Rendellson
15
odpowiedz
Garret Rendellson
87
Legend

Nie słuchaj dVk -->Próbowałem kilka razy z liczeniem i nic się nei działo. A co do paraliżu przysennego to też miałem kilka razy bez przyczyny. Ogólnie uczucie dobre dla miłośników mocnych wrażeń ^^

09.07.2012 22:55
AIDIDPl
16
odpowiedz
AIDIDPl
183
PC-towiec

[6] ---> Aż mi się niefajnie zrobiło od tego czegoś...

09.07.2012 22:57
Glob3r
17
odpowiedz
Glob3r
97
Tots units fem força

Garret -> To sprawdzanie zegarka to jeden z testów rzeczywistości, czyli chyba najlepszej metody do osiągnięcia świadomego snu. Po prostu trzeba sobie wyrobić nawyk sprawdzania takich rzeczy jak np. Czy mogę latać? Czy mogę oddychać pod wodą? Czy czas nie leci do tyłu? Przy czym odpowiedzi nie mogą być mechaniczne. Jak zapytasz siebie, czy możesz latać, to faktycznie musisz spróbować polecieć - jeśli tego nie zrobisz, tylko po prostu odpowiesz, że nie, to w trakcie snu równie z mechanicznie sobie odpowiesz. Cały myk polega na tym, że jak już wejdzie Ci w nawyk pytanie siebie o takie rzeczy, to w końcu w trakcie snu również siebie o to zapytasz, a wtedy fruuu, polecisz. I proszę, świadomy sen ;)

dVk. -> Nie bądź śmieszny. Paraliż przysenny ma każdy, tylko nie każdy budzi się akurat w jego trakcie. Odzyskujesz świadomość, ale nie możesz się poruszyć. W dodatku często wydaje Ci się, jakby coś na Tobie siedziało i Ciebie dusiło. Nie miałem "okazji" tego doświadczyć, ale podobno bardzo nieprzyjemna sprawa. Niemniej jest to całkowicie normalne i nie ma absolutnie żadnego zagrożenia. Chyba że zwariujesz ;)

09.07.2012 22:59
Ze wsi
18
odpowiedz
Ze wsi
68
Senator

Był kiedyś dobry video-poradnik gdzieś w sieci, pewnie jeszcze jest na YT. Kilka lat temu próbowałem się tego nauczyć i wkońcu mi wyszło, mimo że sie ogólnie do tego jakoś bardzo nie przykładałem, np. nie prowadziłem tego dziennika snów itp. Niestety zawsze po uświadomieniu się w śnie dosyć szybko mnie z niego wywalało i budziłem się z dziwnym bólem głowy.

09.07.2012 23:09
AIDIDPl
19
odpowiedz
AIDIDPl
183
PC-towiec

Wpisz sobie w youtube Robert Noble i tam powinny być jego poradniki...

10.07.2012 00:08
.: Veron :.
20
odpowiedz
98
Phoenix Knight

Nie myl jednego z drugim. LD to po prostu zwykły sen, tyle że w jego trakcie orientujesz się że to co się dzieje nie może być rzeczywiste, bo np. we śnie spotykasz gadającego kurczaka i nagle zonk-przecież kurczaki nie gadają. Uświadamiasz sobie że musisz śnić, ale nie budzisz się tylko śnisz z tą świadomością.
Śmieszna sprawa. Zdarzyło mi się kilka razy, ale zawsze po chwili się budziłem :/

OOBE to jakieś zło i wymysł diobła.

10.07.2012 00:18
Damian1539
📄
21
odpowiedz
Damian1539
87
4 8 15 16 23 42
Image

Słyszałem, że po LD wypadają włosy łonowe.

10.07.2012 00:54
Garret Rendellson
22
odpowiedz
Garret Rendellson
87
Legend

we śnie spotykasz gadającego kurczaka i nagle zonk-przecież kurczaki nie gadają
We śnie inaczej postrzega się świat.

10.07.2012 01:01
23
odpowiedz
98
Phoenix Knight

No pewnie, po flaszce również. Dlatego też tak ciężko uzyskać LD (przynajmniej w moim przypadku). Jednak czasem gadający kurczak może wzbudzać pewne wątpliwości.

10.07.2012 07:05
24
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

a wyobrazcie sobie ze uswiadamiacie sobie, ze ten kurczak to musi byc sen i postanawiacie sie wybudzic ale wam nie wychodzi.... az w koncu uznajecie ze jestescie martwi i sobie krzywa akcje wkrecacie.

cos takiego mnie spotkalo wlasnie ostatnio, tylklo ze w koszmarnej scenerii i trwalo tak w odczuciu 8 godzin... (w skrocie, bo oczywiscie nie bede opisywal swojego snu, co i dlaczego bo jeszcze jakis "psychiatra" sie znajdzie i zacznie mi analizowac ten sen...)

10.07.2012 07:58
25
odpowiedz
zanonimizowany847834
3
Generał

Ciekaw jestem jak wygladaloby to cale LD w moich snach, mnie przewaznie jak cos sie sni, to nie ma to fabuly, tylko raczej symbole, geometria, etc.

Na szczescie sporadycznie snie ;)

10.07.2012 10:04
Jedziemy do Gęstochowy
👍
26
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
183
KENDO DROGA MIECZA

LD jest naukowo udowodnione bo to nic niezwykłego naprawdę jest ( niezwykłe jest dla osoby która je przeżywa).

Nagle w czasie snu dostajesz olśnienia, i wiesz że to tylko sen, widzisz, czujesz, tak jak w rzeczywistości , smaki, kolory...itp. wszystko jak realne, i możesz robić wszystko! latać - nie ma problemu, zabijać monstra - nie ma problemu, wystarczy ze sobie tylko wyobrazisz co chcesz, nawet o LD artykuł na Wikipedii jest, polecam, sa tam tez techniki jak je osiągnąć.

Ld miałem już z milion razy, umiem je wywołać, to jest po położeniu się do lóżka, cały czas utrzymuję świadomośc, ciało zasypia, nie tracąc świadomości, jest tak, że powoli przestaję czuć ciało, a w polu widzenia, zamiast tej czerni pojawiają się scenki lub obrazy, potem wszystko nabiera koloru, i staje się takie jak rzeczywisty świat, i zaczyna się zabawa...:)

Co do OOBE to moim zdaniem, (i nie tylko) to nie żadne ,,opuszczanie ciała" tylko jeden sposób na osiągnięcie LD, dlaczego tak uważam?

ano dlatego że kiedyś czytałem metody osiągania OOBE, no i spróbowałem (znałem juz wtedy LD), były szumu, piski w głowie, i uczucie latania nad łóżkiem, fajne, ale gdy to ustało, miałem zwykły świadomy sen, tak wiec OOBE to to samo co LD.

Otóż musisz być super zmęczony. Np gdy obudzisz się w środku nocy. Tylko tak zmęczony, by zasnąć bardzo szybko. Gdy się położysz, zamknij oczy i odpręż się tak jakbyś chciał zasnąć. Licz jednak powoli w myślach cyfry od 1 do 10 (albo odwwrotnie, nie pamiętam). Gdy dojdziesz do końca powinieneś być już w śnie ale zachować świadomość.

ta technika jest dobra, może nawet najlepsza

10.07.2012 10:18
27
odpowiedz
zanonimizowany634205
30
Generał

WIKIPEDIA

Nawet nie musisz umieć obsługiwać jej wyszukiwarki. Google wystarczy http://lmgtfy.com/?q=OOBE

10.07.2012 10:19
CyberTron
28
odpowiedz
CyberTron
110
Imperator Wersalka

ŁuQciu5253

Aż tak bardzo zdesperowany jesteś? Znajdź sobie do tego dziewczynę;p.

10.07.2012 21:49
Glob3r
29
odpowiedz
Glob3r
97
Tots units fem força

Taka tylko uwaga, żeby nie zniechęcać się do tego, jeśli przez parę dni nic nie wyjdzie. Niektórzy LD mają co jakiś czas kompletnie bez wysiłku, nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że to coś względnie niezwykłego, ale inni parę tygodni "testują rzeczywistość" czy zapisują sny do dziennika, zanim osiągną LD. Które, notabene, zazwyczaj kończy się natychmiastowym wybudzeniem. I będzie tak, dopóki nie przywykniesz do takiej sytuacji.

I ciężko będzie od razu osiągnąć ten pożądany poziom LD. Zazwyczaj pierw zdajesz sobie sprawę, że śnisz, ale nic nie możesz z tym snem zrobić. Później masz częściową kontrolę nad snem, a po jakimś czasie - całkowitą. I wszystkie laski Twoje ;)

Dessloch - > Cholera, chora akcja. Nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić - i w sumie - nie wiem czy chciałbym umieć.

11.07.2012 09:38
Jedziemy do Gęstochowy
30
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
183
KENDO DROGA MIECZA

Glob3r - ja pierwsze LD uzyskałem po 2 miechach, czytania tych technik i liczeniu od 100 do 1 po położeniu się spać.

Ale w końcu się udało. Warto było, bo uczucie niesamowite, kto nie doświadczył ma czego żałować, w świadomym śnie, myślisz jak normalny człowiek, masz wspomnienia z realnego świata, normalnie czujesz swoje ciało: wagę itp. rozróżniasz zapach, smak, dotyk, wszystko jak tutaj, a jednak zastanawia mnie to co sam zauważyłem, czyli trwające podczas Ld uczucie niesamowitego rozluźnienia i przyjemności.

11.07.2012 11:54
31
odpowiedz
zanonimizowany472379
49
Senator

Ja mam takie okresy wzmożonej "sennej" aktywności. Ostatnim razem miałem kilka razy LD, atakowały mnie te "hipnagogi", każdej nocy mi się coś śniło i większość pamiętałem ze szczegółami, raz mnie nawet sparaliżowało :O. To był chyba kwiecień jakoś. A teraz spokój, nawet nie pamiętam, żeby mi się coś śniło.

Fajnie było jak się kiedyś w okolicach 4 obudziłem i postanowiłem, że spróbuję wywołać świadomy sen :D. Zamykam oczy, liczę i liczę i zasnąć nie mogę. Postanowiłem więc się tak na maksa rozluźnić, zrelaksować. I wtedy się zaczęło... pojawił się dziwny dźwięk, jakby silnika od kosiarki. Przypomniałem sobie o hipnagogach, więc się nie przeraziłem. Po jakiś 5-8 minutach słuchania tego wkurzony się wybudziłem.

Innym razem już prawie byłem we śnie, w jakimś lesie, ale był taki mglisty i nietrwały, nic z tego nie wyszło. Też się poddałem.

Forum: OOBE/LD ?