Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Odwieczna walka płci... ;)

15.04.2014 00:34
1
zanonimizowany305250
161
Legend

Odwieczna walka płci... ;)

http://facet.wp.pl/kat,70996,title,Atak-na-polityczna-poprawnosc-Telewizyjny-program-zagral-na-nosie-feministkom,wid,16538875,wiadomosc.html

Czyli jednak ktoś tu srogo dostał po dupie... czy gdyby jednak nastąpił ten Fallout, to kobiety zajęłyby się tylko opalaniem? :)

15.04.2014 01:21
👍
2
odpowiedz
zanonimizowany861943
46
Generał

Faceci się namęczyli, kobiety zdały sobie sprawę, że zasadniczo niczego robić nie muszą (koniec końców to tylko zwykły reality show) i zrobiły sobie wakacje. Ciężko powiedzieć kto przegrał :)

15.04.2014 01:48
3
odpowiedz
Zenzibar
17
Generał

Każdy kto miał sposobność pracować w firmie zdominowanej przez kobiety dojdzie do podobnych wniosków :).

15.04.2014 02:35
Azerath
4
odpowiedz
Azerath
156
Senator

Przed wysunięciem jakichkolwiek daleko idących wniosków, chciałbym najpierw poczytać o jakichś badaniach, które skupiają się na tym, ile w czymś takim winy wychowania i kultywowania pewnych norm zwyczajowych przez społeczeństwo, którego badane kobiety są częścią. Patrząc po swoich znajomych, mogę śmiało przypuścić, że po takiej płciowej segregacji i zesłaniu na wyspę, sprawy miałyby się podobnie. Znam jednak kobiety, które nie miały lekko w życiu, obyły się bez typowo dziewczęcego dzieciństwa i w efekcie (jak przypuszczam) są bardziej konkretne i praktyczne od sporej części facetów.

15.04.2014 12:34
5
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Ja wiem że są różni ludzie, no ale skoro był casting i zawodnicy wiedzieli na co się piszą, to chyba puste lale od razu by się zniechęciły czymś takim. A tu...

15.04.2014 13:00
6
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

Zdaje się, że na cracked.com był kiedyś artykuł poruszający podobne zagadnienie, razem z linkami do badań. Niestety, teraz tego nie znajdę - to było parę lat temu. Ogólne wnioski były takie - kobiety potrafią dobrze współpracować z facetami lub z innymi kobietami, kiedy w całej grupie jest ich stosunkowo niewiele, bo wtedy trzymają się razem. Prawdziwy koszmar zaczyna się w chwili, gdy stanowią większość albo nawet całość - brak współpracy, rywalizacja, spiski, podkładanie świni itd. To nie tyle reguła co trend, ale często dość dostrzegalny.

Sam pracowałem kiedyś dorywczo w firmie, gdzie kilka działów obsadzono samymi kobietami. Zdarzały się nawet przypadki, gdy jedna, schodząc ze zmiany, potrafiła specjalnie rozregulować maszynę tak, żeby ta przychodząca po niej musiała się męczyć i opóźniać swoją pracę. I to nie były jakieś odosobnione, super rzadkie przypadki.

15.04.2014 13:29
7
odpowiedz
zanonimizowany869910
114
Legend

Komentarzem będzie truizm: w normalnym środowisku obie płcie wzajemnie się uzupełniają. Telewizyjne programy rozrywkowe raczej nie są miarodajnym studium socjologicznym.
Natomiast zupełnie nie kwestionuję dymorfizmu płciowego, a co za tym idzie różnic w rozwoju, zachowaniu i predyspozycjach pomiędzy paniami a panami.

Forum: Odwieczna walka płci... ;)