Jaka jest poprawna odleglosc monitora od oczu?
Robilem przemeblowanie w domu i zmienilem na dosyc bliska odleglosc (50 cm), a monitor duzy 27 cali i jakos tak dziwnie jest po latach z poprzednim dystansem 70cm, zastanawiam sie tylko czy to nie bedzie bardziej szkodliwe?
Z drugiej strony wiem, ze z tamtej odleglosci zdarzalo mi sie nie dowidziec najmniejszych tekscikow.
Z ciekawości zmierzyłem swoją odległość oczu od monitora. Jest to około 100-105cm. Jednakże ja jestem dość nietypowy :D
W googlach znalazłem coś takiego http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Nie-garb-sie-Podpowiadamy-jak-nalezy-siedziec-przy-komputerze,wid,14300754,wiadomosc.html?ticaid=1132cc
patrz obrazek "Jak należy siedzieć przy komputerze". Czy jest to poprawny sposób? Nie wiem. Ja siedzę tak, aby było mi wygodnie, oczy nie bolały i staram się dbać o kręgosłup, niestety mój wzrost tego nie ułatwia (~190cm). Z pewnością nawet w 1% nie stosuję się do tego obrazka ...
Obecnie korzystam tylko z laptopa ale staram sie patrzyc na matryce z odleglosci ok. 50 cm. Czasami jak sie zapomne to patrze z mniejszej odleglosci.
Mówi się, że odległość powinna stanowić 3x przekątna ekranu (minimum), ale nikt tego nie przestrzega.