Jakiś czas temu stworzyłem temat licząc na pomoc w wyborze lustrzanki:
https://www.gry-online.pl/forum/aparat-lustrzanka-do-1500-zl-mozliwe/z6d72234?N=1
Na podstawie wypowiedzi z wątku zdecydowałem się na zakup Canon 1300D. Problem z tym, że nie wiem jaki do tego dobrać obiektyw. Ze względu na to, że pozostałe fundusze nie są zbyt wysokie zdecydowałem się na wybór obiektywu 18-55. Pytanie moje jest jednak takie:
Czy się różnią obiektywy oznaczone takimi kodami DC, IS, EF-S ?
Czy dla amatora różnica pomiędzy IS I a IS II czy tam EF-S będzie zauważalna ? Nie ukrywam, że dla mnie ciekawa jest oferta MediaMarkt, gdyż dołączają torbę + kartę pamięci w całkiem przystępnej ofercie. Jednak do tego aparatu dołączają obiektyw IS.
Potrzebuje doradztwa na szybko, gdyż zamówienie musi wyjść dzisiaj.
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=637&add1=974
Poczytaj testy, IS II to nowszy model, ale generalnie oba sa praktycznie takie same. EF-S to typ mocowania w aparatach Canona (obiektywy EF moga byc uzywane tylko w pelnoklatkowych modelach, EF-S sa uniwersalne). Generalnie, jesli planujesz uzywac tylko kita, i nie zamierzasz kupowac innych obiektywow, to kupno lustrzanki mija sie z celem, takie same, jak nie lepsze, zdjecia zrobisz zwyklym kompaktem.
To jest tylko pierwszy obiektyw na prezent. W przyszłości pewnie będą dokupowane inne obiektywy do innych zastosowań.
IS to oznaczenie od stabilizacji obrazu. DC to nie jest raczej oznaczenie stosowane przez Canona i zapewne oznacza to brak stabilizacji. Obiektywy Canona bez stabilizacji poporstu nie maja IS w nazwie.
Czyli w takim razie trzeba brać IS. Zgadza się ? Lepiej mieć stabilizację niż jej nie mieć.
Stabilizacja głównie przydatna jest jak chcesz filmować lustrzanką. Do fotografii nie jest raczej potrzebna w stosunku do ceny jaką zazwyczaj trzeba zapłacić do stabilizacji. I tak znacznie lepiej sprawdza się statyw w fotografii niż opcja stabilizacji.
Fett --> To chyba nie filmowałeś taką lustrzanką. Różnica jest kolosalna wiem bo używam 2 szkieł jedno ze stabilizacją, jedno bez. Bez stabilizacji obraz drga jak jak jakaś telepawka przy ujęciach gdzie ruszasz ręką, ze stabilizacją nie ma tych drgań.
Nie musisz koniecznie kupować obiektywu Canona. Ten 18-55 ma trochę moim zdaniem za krótką ogniskową, będzie brakowało zooma. Możesz rozejrzeć się np. za obiektywami Sigma, są tańsze niż Canona.