Sprawdziłem na starym komputerze (1Gb ddr333, 7600GT, P4 3.0Ghz) platformę OnLive, podobno bardzo popularną na zachodzie. Działa to w ten sposób, że gra jest zainstalowana na serwerze, a poprzez nasze łącze, obraz jest przesyłany do naszego komputera, dzięki czemu nawet na słabym technicznie sprzęcie można zagrać w najnowsze gry. Jeden warunek, trzeba posiadać szybki internet.
Podszedłem do tego sceptycznie, no ale spróbowałem. Po instalacji i zarejestrowaniu w usłudze, mamy do wyboru całą paletę gier, które możemy wypróbować przez 30 min. Po sprawdzeniu AC Brotherhood, który nigdy na tym komputerze by nie ruszył, muszę przyznać że rezultat jest oszałamiający. Obraz działa bardzo płynnie, nie odnotowałem żadnego opóźnienia, nic mnie nie rozłączało, graficznie także super. Po zakończonym gameplayu możemy wejść do gry ponownie na 30 min (zaczynając od początku), lub też wykupić dostęp na określony czas.
Jestem dopiero na świeżo, więc nie wiem czy jeszcze mnie coś negatywnego/pozytywnego w OnLive nie zaskoczy, niemniej zapowiada się bardzo sympatycznie.
Co o tym myślicie? Czy taka platforma może wyprzeć inne dystrybucje? Zakładając, że cyfrowa już osłabia pudełkową, można założyć, że ludzie będą skorzy zaufać technologii OnCloud. Co myślicie o tym przedsięwzięciu? Czy może to namieszać w całym rynku gier, oddziałując niekorzystnie na producentów, deweloperów? Może ktoś już korzystał i może podzielić się wrażeniami? Zapraszam do dyskusji.
Już kiedyś był poruszany ten temat na forum.
Interesuje mnie skąd jesteś i jakiego masz neta, że nie odczuwasz opóźnienia? Czyżby postawili jakieś nowe serwery bliżej Polski?
4 miesiące temu patrzyłem na moim centrino 1.5 GHZ i 512mb ram LEGO z piratami z Karaibów i grało się tak jakbym miał grę na dysku.
[2] internet 20Mb, żadnych opóźnień. Serwery z tego co wiem, nie są tak jak na początku tylko w stanach, ale też i w Europie. Nie ma żadnych opóźnień.
Ograłem już Dirta 3, Metro 2033, Saints Row 3 i póki co wszystko chodzi pięknie.
[5] Poznań, TP.
A ja mam z OnLivem problem- grałem kiedyś u kogos w Batmana AC na Onlive - poszlo bardzo ładnie, wtedy też założyłem konto. Czasami przy bardzo szybkim i dynamicznyn ruchu obraz stawał się lekko ziarnisty.
Ale na dwoch innych łaczach (w domu u siebie i w pracy) coś mi blokuje Onliva - usługa nie chce ruszyć.
Mam takiego samego neta, podobnego kompa, ale mieszkam w Bytomiu i mi też wszystko śmiga że aż miło.
Ktoś się orientuje jak to wygląda z perspektywy instalacji na serwerze? Jedna kopia gry na jednego użytkownika czy jest to jakoś dzielone? Nie chce mi się wierzyć, że ktoś kto to tam instaluje ma x kopii danej gry. Jeśli tak to nie podchodzi to pod piractwo? No i co w przypadku przyjęcia się tego, kiedy ludzie nie będą musieli co 2-3 lata zmieniać sprzętu. No i jak z wydawcami gier? Zyskują czy tracą? No i co z multi?
Zaraz będę żałować, że zmieniłem sprzęt.
A ja mam pytanie odnoście platform. Czy OnLive daje możliwość grania w gry z innych platform? W szczególności z PS3. Klocka i PC mam już, dlatego zależy mi tylko na pleju :3
[10]
Nie widziałem na MarketPlace gier z X360/PS3.
Ja mam 6 z TP i jest lag. Jakość obrazu jest średnia i podejrzewam, że nie zależy to od neta. Jakbym miał się zadowolić taką jakością obrazu to kupiłbym konsolę i grał 5 lat lub więcej. Prawdopodobnie wyszło by na to samo bo onlive jest opłacalne gdy się wykupuje czasowy dostęp zamiast stałego. Zależy w jakie gry się gra (np. wymaksowanie Skyrim-a czy granie w Fifę byłoby nieopłacalne dla czasowego dostępu). Jednak jest to jakaś ciekawa alternatywa szczególnie, że może to działać na tabletach itd.
Mi nie działa, mam Semprona i nie obsługuje SSE2 :(
Ciekawe, może trzeba będzie spróbować, komputer mam podobny tylko net słabszy bo 12 MB myślicie że da radę na nim odpalić onlive?
Jestem w szoku - przeczytałem wątek i postanowiłem zobaczyć jak to działa. Niebywałe - na moim leciwym już PC grałem w Batmana:AC bez żadnych ścięć. Coś niesamowitego, popróbowałem jeszcze inne gierki (m.in. Saints Row 3) i też działało jak złoto.
Gdyby ceny nie były takie wysokie (tzn. one są normalne - ale dla Polaków jednak wysokie) to z pewnością bym się na coś skusił.
Nie odczuwam opoznien, ale jakosc wyswietlanej grafiki (rozdzielczosci) jest nie do zniesienia, dlatego podziekowalem i z tego nie korzystam.
@UP - Platforma dla posiadaczy kiepskich komputerow - praktycznie na kazdym da sie przez to pograc we wszystko. Jedynym problemem sa nasze internety i serwery za oceanem co wlasciwie wyklucza przyjemne granie. Czekam na cos takiego w Europie. Wg. niektorych jest to platforma dla nie uczciwych osob - moze i jest w tym prawda, szczegolnie, ze jesli znajdzie sie hacker, ktory bedzie wstanie zmontowac program, ze bedzie mogl przejsc gre bez kupowania jej na OnLive.
Rozdzielczość jest mocno średnia, a opóźnienia wyczuwalne (przynajmniej w DIRT 3 i Borderlands). Ogólnie rzecz biorąc usługa godna pochwały, ale powinna być elementem zwykłej sieci dystrybucji cyfrowej - ot, jeśli byłaby to funkcja Steama - korzystałbym z przyjemnością.
Aster 10mb, Wwa. Próbowałem już kilka miesięcy temu, ale wtedy opóźnienia były nie do zniesienia. Teraz jest znacznie lepiej (choć rozdzielczość ssie). A słyszałem gdzieś, że to wszystko działa na serwerach amerykańskich, a jest w planach postawienie europejskich!
Gdy onlive odniesie już odpowiedni sukces finansowy w stanach to raczej nie ma wątpliwości co do tego że serwery zostaną postawione na starym kontynencie, podobno już są plany na postawienie serwerów na wyspach, a potem tylko kwestia czasu jak postawią serwry u podludzi i jednocześnie z tym kraj nadwiślański będzie mógł korzystać z tej usługi bez obecnych problemów, trzeba tylko mieć nadzieję, że ceny będą ludzkie, a nie jak w przypadku większości gier z dystrybucji cyforowej będą droższe od edycji pudełkowych co jest jakimś absurdem.
Ceny nie są takie złe, 10 dolców za ten pakiet gier na miesiąc to całkiem przyzwoita oferta jeśli ktoś chce sobie np. pograć przez wakacje na laptopie.
Przyznam, że mimo że jakość nie jest idealna, to i tak urywa głowę, szczerze mówiąc kiedy czytałem o tym parę lat temu nie wierzyłem, że jest to możliwe.
Sanchin->Nie tu. Tutaj po prostu jak masz za słabego neta to jest wyczuwalny lag i jest pokaz slajdów co chwilę. Rozdzielczość jest z miejsca słaba a gry najprawdopodobniej nie mają ustawionych maksymalnych detali i wszystkich fajerwerków co potwierdzają ludzie w tym wątku. Testowałem ze 3 tytuły m.in. Split Second i nie można sobie ustawić grafiki bo gry/menu są okrojone pod OnLive.
Żadnej rewolucji na pewno nie będzie, spokojna głowa. Firmy typu nvidia już o to zadbają.
Skoro nasze kompy nie będą wymieniane to będą wymieniane maszyny w OnLive i wyjdzie prawie na to samo.
Musze powiedzieć, że w porównaniu do tego jak to działało jeszcze pół roku temu to niebo a ziemia. Teraz można spokojnie grać nawet w wyścigi i nie czuć opóźnienia. Niestety coś z grafiką jest gorzej niż było ale to może wina tego, że ostatnio internet coś mi szwankuje.
Dym14
Nie masz racji. Ustawienia gier sa oczywiscie zablokowane, ale akurat na full. Rozdzielczosc ktora otrzymujesz w streamie jest zalezna tylko i wylacznie od jakosci lacza. Nie wiem czy zdajesz sobie jakie ogromne ilosci danych sa przesylane przy streamowaniu na zywo obrazu HD. Onlive po prostu ogranicza rozdzielczosc kiedy widzi, ze polaczenie nie wyrabia.
Zrob eksperyment i w czasie gry zapusc dodatkowo jakis transfer. Zobaczysz jak rozdzielczosc przesylego obrazu zjedzie.
Input lag jest natomiast zupelnie inna historia, zwiazana z limitami uploadu lacza.
Wylgada i smiga naprawde dobrze nie wiem tylko czemu w grze nie dziala mi myszka. W menu jest normalnie a po odpaleniu metro 33 czy batmana nie dziala.
Dym14 --> Testowałem OnLive na 2Mb i 5 Mb i takie odniosłem wrażenie - przy 2 Mb widziałem po prostu wręcz artefakty z ogromnej kompresji wideo, charakterystyczne dla źle kodowanych filmów z niskim bitratem
Ale generalnie OnLive wypada lepiej niż sobie to wyobrażałem. Płynny, reagujący na ruchy myszki, bezlagowy obraz 1024 x 768 w streamie? Jakby mi ktoś takie coś przepowiedział 5 lat temu, to bym się popukał w czoło.
A tu prosze, działa i to ładnie.
Szczerze mówiąc zwariowałem. Prędkość 8mb/s - rozdzielczość niska, ale przynajmniej zero lagów. Wszystko płynnie działa. Za niedługo kończy mi się umowa. Może przy nowym łączu coś ruszy w sprawie rozdzielczości:)
Ja w to chętnie bym zagrał na kompie podłączonym do CRT :) Wtedy rozdziałka by nie przeszkadzała, ale ogólnie przy moim łączu i tak wygląda miodnie :) Batman AC śmiga.
Kiedyś miało to ogromnego laga, ale teraz rzeczywiście działa bardzo dobrze, mimo ostrzeżenia o "high latency" - rozumiem, że ceną za to jest obniżona rozdzielczość, ale i tak jest tip-top :)
Słuchajcie ja mam taki problem - włączam normalnie ten Onlive, loguje się i.. no właśnie nic, słychać dźwięk ładowania, ale nie ma obrazu. Dodam, że wcześniej mogłem normalnie grać.
OnLive jest bajerem niezlym bo wyszedl tez na androida :) Sam jeszcze nie testowalem ale juz czytalem, ze ludzie smigaja sobie na telefonach w dirta3 a niedlugo bedzie tez LANoire. Problemem na telefonie jest predkosc i koszt internetu :/ Podobno w 5 min potrafi sciagnac ponad 100mb wiec poki co bez wifi z dobrym sygnalem nie ma co podchodzic do zabawy.
Problemem na telefonie jest predkosc i koszt internetu
W przypadku polskich operatorów, w standardowych warunkach miałbyś problem głównie z wysokimi pingami (a co za tym idzie dużym opóźnieniem w grze).
No możliwe, że jest tak jak mówicie. Ma ktoś łącze np. 100 Mb żeby sprawdzić czy idzie FullHD?
U mnie na moim biednej Neo 6 to jakieś nawet nie HD Ready.
Nie wiem czy zdajesz sobie jakie ogromne ilosci danych sa przesylane przy streamowaniu na zywo obrazu HD
Zdaje, zapomniałeś wspomnieć o kompresji bez której zapewne ~90% użytkowników by odpadło :)
Zrob eksperyment i w czasie gry zapusc dodatkowo jakis transfer. Zobaczysz jak rozdzielczosc przesylego obrazu zjedzie.
Lepiej nie próbować bo stanie w miejscu albo dostanę 320x240 jeżeli jest tak jak mówisz.
Fajny, lecz szkoda że nie ma możliwością grania we własne gry np. po wpisaniu key'a