Potrzebny jest mi w miarę szybki i dobrze wykonany laptop. Napaliłem się na Della, więc szukam coś z segmentu serii XPS. Znalazłem XPS 15 l521x w świetnej cenie. Jednak boję się, że może to być jakaś podpucha. Napisałem do sprzedawcy, żeby wysłał mi parę fotek produktu, a on wysłał mi link do google grafika ze zdjęciami tego modelu :) Co o tym myślicie? Zastanawiałem się również nad XPS 14, który kosztuje prawie 3000, bo taki jest mój max. budżet i nie mogę wydać więcej, a XPS 15 kosztuje 2 razy więcej. Z góry dzięki za odpowiedzi.
To ten laptop: http://allegro.pl/show_item.php?item=3118473898
Ja bym sie nie skusil na kupno u tego uzytkownika. W komentarzach widac ze czesto nie ma sprzetu lub w slabszej konfiguracji. W dodatku wysylka z UK - poczytaj watek: UK https://www.gry-online.pl/forum/problem-z-zakupem-samochodu-uk-pl-oszustwo/zdc0bf11?N=1
Podejrzewam ze jesli ma te sprzety to sa one z outletu (odnawiane). Aczkolwiek nie sadze zeby mial skoro nawet zdjec nie chial przeslac.
Moim zdaniem wiarygodny sprzedawca. Od dluzeszgo czasu przegladam sobie oferty laptopow i bardzo czesto widzialem dobre oferty u niego. Skoro dalej jest na allegro to chyba ludzie otrzymuja towar :P z reszta komentarze mowia same za siebie. Bardzo mozliwe ze sprzedaje sprzety pochodzace z outletu, ale ja nie widze przeciwskazan zeby takiego laptopa nie kupic jesli cena jest okazyjna. Sam mialem kiedys della xps 1530m kupionego z outletu w bardzo dobrej cenie i bylem bardzo zadowlony, 0 problemow poza niedopatrzeniem w postaci nieprzykreconego dysku ;).
Co do samej konfuguracji tego della to szukal bym czegos z minimum gf 640m bo jest to juz kepler i ma 384 potokow a 630m to starszy fermi i tylko 96 potokow.
W sumie, to się zastanawiam czy nie zamówić u niego. A czym charakteryzują się laptopy z outletu? Mają drobne wady kosmetyczne, czy mechaniczne? Może się zdarzyć tak, że jakiś laptop ma w środku kilkuletnią kartę graficzną, procesor etc.? Czy to tylko dotyczy kosmetyki? Stan tego laptopa jest oceniany jako nowy, więc sam nie wiem co o tym sądzić.
Z wlasnego doswiadczenia odradzam kupno XPSa, szczegolnie takiego bez gwarancji producenta i z odzysku. XPSy lubia sie psuc, mialem m1313 - raz padla plyta glowna gdzies po pol roku, zostala wymieniona (gwarancja Della na XPSy - przynajmniej w UK - jest genialna, jeden telefon, i nastepnego dnia w pracy odwiedzil mnie koles z torba z czesciami, siedlismy sobie na pol godziny w biurowej kafeterii, i plyta wymieniona na miejscu). Drugi pad (najprawdopodobniej tez plyty) nastapil pare miesiecy po skonczeniu sie gwarancji - wtedy naprawy juz sobie odpuscilem (szczegolnie, ze bylem w Indiach), kupilem nowego Sony Vaio, i od ponad 2 lat mam spokoj...
http://www.dell.com/outlet zgodnie z tym co tu pisza sa 3 kategorie produktow della z outletu:
Certified Refurbished PCs are laptops and desktops that have been returned to Dell, put through the production process and then again retested to ensure they meet all original factory specifications. Certified refurbished systems may have some observable cosmetic blemishes, but they will not affect performance.
Dell Outlet New systems are PCs and enterprise products that were canceled orders, or systems that shipped out to a customer who decided to return the system without ever using it. Dell Outlet New systems do not have any cosmetic damages.
Scratch and Dent products are systems with considerable cosmetic blemishes that do not affect performance. They are a great way to save money while still enjoying Dell Outlet's rigorous rebuilding and testing process. Scratch and Dent computers will not have scratches or pits on the screen, missing or illegible letters on the keyboard, or damage on the touchpad or palmrest.
wysiak widzisz mamy rozne doswiadczenia ja polecam xps'a refurbished. Moze mojemu pomoglo to, ze co pare miesiecy robilem mu generalne czyszczenie chlodzenia co by sie tam nie pocil zbytnio. Sprzedalem go pozniej znajomemu i w sumie juz dziala od polowy 2008 :).