Witam, fajnie że odkryłem to forum.
Otóż chciałem sobie sprawić nowy komputer i wydać max 2500 pln za wszystko. Przeglądając oferty sklepów i gotowych zestawów oraz posiłkując się również opiniami z tego forum wyszło mi niestety takie monstrum:
1 Karta graficzna Palit GeForce GTX 760 JETSTREAM 2GB 904,50
2 Zasilacz SilentiumPC Deus M1 550W PSU 80Plus Bronze Modular 4xPEG SPC088 229,00
3 Obudowa Zalman Z11 USB 3.0 - Red Edition 254,00
4 Dysk SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ) 329,00
5 Płyta główna Gigabyte GA-Z87-DS3H, Z87, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, ATX 334,00
6 Procesor Intel Core i5-4440 (6M Cache, do 3.30 GHz) BOX 654,00
7 Monitor LED LG 22EA53VQ-P 519,00
8 Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 PL 64-bit OEM 339,00
9 Pamięć Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB 312,00
Wszystko to razem dało kwotę 3874,50 pln i są to ceny sklepu internetowego a zatem u naziemnego składacza wyjdzie drożej. Przede wszystkim czy to jest dobrze dobrany zestaw? Jeśli tak to czy jest sens go kupować czy tez konfiguracja jest nieprzyszłosciowa, bezsensowna i przepłacona? Ja mogę sie lekko zarznąć i taki zestaw kupic pod warunkiem że ma to sens. Czy też lepiej zjechac z kartą na gtx 650, płyta b85, tańsze ramy i zrezygnować z SSD? I może efekt będzie podobny?
Komputera potrzebuje do domowego użytku, amatorskiej ale dość rozbudowanej edycji video (czasem też w HD) i również gier.
Będe wdzięczny za każdą uwagę, pozdrawiam
Masz stary komputer? Jeśli tak to odpuść sobie:
1 Obudowa (zresztą obudowa za 250zeta??).
2. Dysk SSD - to bardziej sprawa luksusu niż czegokolwiek innego.
3. Monitor - do kupienia w późniejszym terminie, ja po złożeniu swojego aktualnego komputera jechałem na 17'' CRT - wszystko chodziło jak torpeda, nie mówiąc o kolorach, kątach i braku jakiegokolwiek tarcia.
4. Windows - używaj tego którego masz na starym sprzęcie/przez miesiąc korzystaj z triala.
Chcesz przyszłościowy komputer to nie bierz starego Windowsa, chociażby najnowszy directx 12 wyjdzie zapewne tylko na windowsa 8. Jeśli nie miałeś styczności przynajmniej przez kilkanasci dni z windowsem 8 nie sugeruj sie opiniami hejterów.
[4] Lol hejterów. Ty popatrz ilu Hitler ma do dzisiaj hejterów.
Jak coś jest do dupy to jest do dupy.
Jak coś jest do dupy to jest do dupy. to uwazaj aby ktos Toba sobie tylka nie podtarl :p
[1] Chcesz bawic sie edycja video a dysk tylko 128Gb? 128 to na sam system i virtual memmory, do tego to wez sobie jakies 4Tb w macierzy mirror i wtedy mozemy mowic o kompie do obrobki video.
tak oczywiście, do tego zestawu jeszcze co najmniej Seagate 1TB 1 talerzowy oraz napęd...niestety przekracza to już grubo 4000 pln. Nie sądze by dało się zapakować ten sprzęt do obudowy sprzed 7 lat, mój windows xp na nowym kompie też raczej nie poszaleje (czesc gier juz nawet zaczyna od win 7)...obudowa owszem przesadziłem...Z1 wystarczy, coś jeszcze można uciąć? Czy bedzie duża różnica miedzy tym zestawem a tańsza wersja z gtx 650, płytą b85, tańszą pamięcią i czy SSD to faktycznie zbytek? Przy obróbce video taki szybki dysk chyba by się przydał...
DanuelX->
1. Porządna obudowa w sprzęcie, który będzie służył za maszynę do obróbki video oraz grania w gry to podstawa. Nie wiesz jaką bude autor ma teraz więc sugerowanie aby został przy starej jest głupotą.
Fakt można trochę zjechać z ceny i wybrać jakiegoś brutusa (czy coś innego z oferty polskiego Silentiuma: http://www.silentiumpc.com/kategoria/produkty/obudowy/). Na stronie jest bardzo fajnie bo masz wszystkie schematy puszek i można się zorientować co się zmieści.
2. Nie gadaj bzdur, SSD przyśpiesza znacząco pracę komputera. I nie jest to jakiś luksus (chociaż zapłacić musisz). Mając środki nawet nie ma co się zastanawiać.
3. No ostateczne w ramach oszczędności można poczekać jeśli mamy coś na co da się obecnie patrzeć.
4. A skąd wiesz jaki system ma obecnie autor tematu? Jak ma XP to myślisz, że zainstaluje go na nowej platformie.
Obecnie nie ma innego wyboru niż Windows 8.1. A jeśli ktoś nie potrafi przyzwyczaić się do nowego wyglądu to instalacji odpowiednich upiększaczy zajmuję mniej niż 5 minut.
+ To co powiedział Drakul.
Drugi dysk konieczny - talerzowiec, a jeśli obróbka video to sposób będzie sposób zarabiania to lepiej mieć jakieś zabezpieczenie w postaci macierzy. No chyba, że chcesz nagrywać gamepleje na tubę. Wtedy jakiś 1TB Cię zaspokoi.
[8]
Ok a teraz jeszcze raz uważnie przeczytaj post nr.1
[7]
Oczywiście że się da wsadzić do 7letniej obudowy - od 1995 do dzisiaj funkcjonuje standard ATX.
Na płycie nie oszczędzaj.
Tak SSD to kwestja luksusu - szybszy start systemy itp. ALE na szybkość działania gier nie ma wpływu, na edycje video nie ma wpływu (tu liczy się CPU).
Tak jak napisałem - rozłóż sobie zakup na raty - najpierw inwestuj w to co niezbędne - płyta główna, procesor, pamięć, karta graficzna+zasilacz. Później systematycznie dokupuj kolejne komponenty.
[10] widac ze o edycji video wiesz tyle co nic.
Najoptymalniejszy setup do edycji videa to dysk OS robiacy jako scratch disk i virtual memmory + dysk z video do edycji + dysk na video po edycji. SSD jako OS dysk znacznie poprawia wydajnosc calego procesu edycji video.
Owszem mozna to wszytsko robic na jednym dysku ale wtedy HDD bedzie nieporownywalnie wolniejszy od SSD.
prosze - > http://www.youtube.com/watch?v=k7AYtfSkPQw
nie brałbym teraz karty graficznej droższej niż 500-600zł, GTX 760 jest dobry ale nic poza tym, wyjdą 8mki i będziesz chciał lepszej wydajności, no chyba że lubisz 20-30 fps; za to nie oszczędzaj na płycie głównej
dziękuje za wszystkie opinie ale czy dałoby się to krótko podsumować? :
1. Czy ten zestaw startowy +HDD jest dobry i wart 4000 pln?
2. Czy też nie ma sensu porównując stosunek cena/jakość wydawać tyle kasy i lepiej zejść z ceny kosztem karty graficznej, pamięci, ssd i nie bardzo wiem już czego zostawiając tylko płytę główną? (ona jest wystarczająca?)
Czy SSD nie ma wpływu na prędkość działania gier? Obawiam się, że jednak miewa, zależy czy gra ładuje się cała (lub cały aktualny poziom, level) do RAMu, czy np. dogrywa nie bieżąco nieprzyjemnie stopując jak np. Wiedźmin 2.
Naprawdę nie rozumiem problemu, chciałeś komputer za 2500 złożyłeś jednostkę wartą 4000zł, albo uzbieraj więcej pieniążków albo wybierz słabsze ale tańsze podzespoły tu naprawdę nie da się wiele zrobić, nie jest to różnica 300-400zł gdzie możesz sobie coś po prostu opuścić i wyjść na zero tylko jesteś teraz 1500zł na minusie.
no zastanów się trochę.
a nie myslales o gtx 660??? zawsze 300zl taniej a karta dalej wydajna i przyszlosciowa
Komputer chciales do 2.5k, zlozyles sobie za niemal 4k - zdecyduj sie. Albo zwiekszasz limit kasy jaka chcesz wydac, albo kompletujesz komputer z tanszych czesci.
Co do konkretnych porad, nie znam sie dobrze wiec sie nie wypowiem, ale mala porada - nie rezygnuj z dysku SSD. Wachalem sie, zainstalowalem w stacjonarnym, 7 dostal takiego kopa ze nie wiem jak moglem tak dlugo siedziec na talerzowcu. Co do gier sie nie wypowiem bo praktycznie nie gram.
Nie rezygnuj z ssd, chyba ze faktycznie nic juz nie zrobisz z budzetem. Szybkosc uruchamiania systemu i programow jest tego warta.
Nadal nie do końca zrozumieliście moje pytanie. Ja mogę kupić i komputer za 4 k ale jak wszyscy wiemy pieniądze nie wiszą na drzewach i dla każdego będzie różnica czy wyda 2.5 czy 4.2 k. Moje pytanie brzmiało czy jest sens kupowania tej droższej wersji, czy jest to bardziej przyszłosciowe czy też de facto nie odczuje większej różnicy a ten sprzęt dziś wart 4.2 k za 3 miesiące wart będzie 2 k. O to mi chodzi.
[20]
Co ma znaczyć to zdanie? Jak się ma do pytania które zadałem? Jest sens kupowaniaza 4k? Ten zestaw starczy na 5-6 lat?