Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Nowa, kontrowersyjna polityka prywatności Google

27.01.2012 17:43
le'maadr
👎
1
le'maadr
35
tak bardzo zajebisty

Nowa, kontrowersyjna polityka prywatności Google

http://www.google.pl/intl/pl/policies/privacy/preview/

To jakiś żart?

"tej operacji prosimy o podanie danych osobowych, takich jak imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu czy numer karty kredytowej."

"Możemy gromadzić dane dotyczące urządzenia (takie jak model sprzętu, wersja systemu operacyjnego i unikalny identyfikator urządzenia, a także informacje o sieci komórkowej, w tym numer telefonu)"

"dane z dziennika połączeń telefonicznych, takie jak numer telefonu użytkownika, numer rozmówcy, numery docelowe przekazywania, daty i godziny rozmów, czasy trwania rozmów, ustawienia przesyłania wiadomości SMS oraz typy połączeń telefonicznych. "

W pełnym tekście jest tego więcej.

Przecież to jakaś kpina, mam już tyle lat swoje konto na gmailu, a teraz będę musiał to zmienić, żałosne.

27.01.2012 17:47
Storm
2
odpowiedz
Storm
59
Generał

Co za problem nie podawać tych danych? :F

27.01.2012 17:49
3
odpowiedz
zanonimizowany854
10
Senator

tu chodzi o sytuacje kiedy robisz backup androida na konto google ;)

27.01.2012 17:49
GBreal.II
4
odpowiedz
GBreal.II
136
floydian

Ponieważ teraz jest jedna polityka prywatności do wszystkich usług Google'a. Więc jak podasz podczas rejestracji do Google Wallet numer karty kredytowej, to oni będą mogli go przechowywać. Dziwne to jest dla Ciebie? Jeśli chcesz synchronizować kontakty umieszczone w swoim androidowym telefonie ze swoim kontem Google, to oczywiście Google będzie przechowywało dane dotyczące numerów telefonów.

27.01.2012 17:58
le'maadr
👎
5
odpowiedz
le'maadr
35
tak bardzo zajebisty

Czyli to całkiem normalne że będą sprawdzali do kogo dzwonie, o której godzinie, ustawienia mojego telefonu, to wszystko jest im potrzebne?

możemy gromadzić i przetwarzać informacje na temat rzeczywistego miejsca pobytu użytkownika, takie jak sygnały GPS wysyłane przez jego komórkę.

To też jest im potrzebne?

ustawieniach sprzętu, typie i języku przeglądarki, datach i godzinach przesyłanych żądań oraz odsyłających adresach URL

Albo to?

Jak dla mnie to wejście z butami w czyjąś prywatność, zmieniają nagle zasady i nie zostawiają użytkownikom żadnego wyboru. Mi konto na gmailu służyło do wszystkiego, a teraz mam to zmieniać bo zachciało im się kontrolować ludzi.

27.01.2012 18:00
Luremaster
😐
6
odpowiedz
Luremaster
119
Pierwszy Sekretarz

gromadzenie danych to jedno a opracowywanie ich do wlasnych celow czy przekazywanie podmiotom trzecim to juz jazda bez trzymanki. trzeba byc bardzo ostroznym bo w dzisiejszych czasach internet to jedna wielka pernamentna inwiligacja. Nie trzeba do tego ACTA.
Zreszta to jeszcze nic - przy pomocy zwyklego telefonu komorkowego jestesmy ciagle sledzeni a informacje o naszych rozmowach (wszystkie sa nagrywane), tym gdzie sie przemieszczamy (nie potrzebny jest do tego modul GPS) sa sumienne zbierane przez firmy telekomunikacyjne.
Anonimowosc to czysta fikcja.

27.01.2012 18:03
7
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

możemy gromadzić i przetwarzać informacje na temat rzeczywistego miejsca pobytu użytkownika, takie jak sygnały GPS wysyłane przez jego komórkę.

kiedy telefon o to "zapyta" wystarczy te opcje odznaczyc

27.01.2012 18:03
Soulcatcher
8
odpowiedz
Soulcatcher
280
ESO

ćwiczę jak mogę, staram się być na czasie:
"to wszystko przez Tuska i AKTA, wyjdźmy na ulicę i protestujmy przeciwko niemożności ściągania piratów, precz z google"

27.01.2012 18:06
Soulcatcher
9
odpowiedz
Soulcatcher
280
ESO

le'maadr ---> ci nie każe, nawet nie namawia do przyjmowania nowej polityki prywatności. Jest wiele osób które nie korzysta z ich usług. Jak również z Facebooka, GG i innych.

27.01.2012 18:12
GBreal.II
10
odpowiedz
GBreal.II
136
floydian

"możemy gromadzić i przetwarzać informacje na temat rzeczywistego miejsca pobytu użytkownika, takie jak sygnały GPS wysyłane przez jego komórkę. "

Jeżeli będziesz chciał włączyć sobie Google Latitude w komórce, aby jednym klikiem wyszukać najbliższe restauracje - tak, bo inaczej jak mają się dowiedzieć, które restauracje są najbliższe?

Co do przeglądarki - myślisz, że teraz tego nie robią? Przecież jak wejdziesz na google.com to dostajesz stronę po polsku. Jak wejdziesz na google.com za pomocą IE, to wyświetli Ci się popup, abyś ściągnął Chrome. Te informacje przetwarzają już teraz i jak dotąd Ci nie przeszkadzały, skoro korzystasz z usług Google na co dzień :)

27.01.2012 18:13
le'maadr
👎
11
odpowiedz
le'maadr
35
tak bardzo zajebisty

Soulcatcher - tak, tylko fajnie by było gdybym znał tę politykę gdy zakładałem konto, a nie kilka lat później. Rejestrowałem się na dziesiątkach stron na swoim gmailu, kontaktowałem się nim z wieloma osobami, w dzisiejszych raczej trudno jest zmienić używanego maila.

27.01.2012 18:31
12
odpowiedz
zanonimizowany574238
37
Senator

[6] Dodam, ze operatorzy sa w stanie namierzyc cie z dokladnoscia do 3metrow na calym swiecie. czego oczywiscie w reklamach nie mowia.

[1] A co ci przeszkadza ? Masz cos do ukrycia ? Mi to zwisa czy ktos patrzy czy teraz pisze na gryonline.pl czy ogladam trudne sprawy.

27.01.2012 23:45
Storm
13
odpowiedz
Storm
59
Generał

Nie sądziłem, że te regulacje będą też dotyczyć Androida.

W takim razie to dosyć gruba przesada.

delstar -> Heh... Pytanie brzmi - na co im to wiedzieć, hm?

27.01.2012 23:48
Bac02
14
odpowiedz
Bac02
75
StreetRider
27.01.2012 23:50
15
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend
28.01.2012 00:01
graf_0
16
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Na pewno taka polityka prywatności i jedno wspólne konto pozwoli googlowi oferować lepszą, bardziej zintegrowaną usługę.

Z punktu widzenia użytkownika to będzie po prostu pełnoprawna sztuczna inteligencja. Tak będziemy się czuć obcując z zjednoczonym googlem.
Ale to wszystko za olbrzymią cenę. No, i brak możliwości tworzenia osobnych kont i tożsamosci do różnych usług jest też sporym ograniczeniem.

A co do maila - cóż, to jest nauczka że za maila warto płacić, a najlepiej mieć go na własnej domenie - w razie potrzeby przeniesiesz na nowy serwer, jak warunki starego nie pasują.

Forum: Nowa, kontrowersyjna polityka prywatności Google