Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: No man's sky, jak duży ta gra jest i czy jest jakaś fabuła?

04.05.2019 13:41
1
zanonimizowany1044195
49
Generał

No man's sky, jak duży ta gra jest i czy jest jakaś fabuła?

Kusi mnie kupić grę No man's sky. Jednak w necie recenzje, które znalazłem tej gry to z dnia premiery, a w tedy ta gra była w nie najlepszym stanie i większość piszę że nie ma tam prawie nic do roboty. Ale od tego czasu wiele się zmieniło. Jednak filmiki które teraz znajduje to wiele na temat fabuły czy wielkości świata wiele nie mówią. No więc
1. Czy w tej grze jest jakaś fabuła, a jeżeli tak na czym polegają misje?
2. Jak wielki jest świat w tej grze?
3. Czy lądując statkiem na jakieś planecie można wylądowywać w dowolnym miejscu czy tylko w wybranym?
4. Czy w tej grze są jakieś większe statki niż jedno osobowe i czy są jakieś pojazdy lądowe, którymi można się poruszać po nim?
5. Na filmikach widziałem że można stawiać jakieś budynki, czy w takim razie można wybudować na planecie np. miasto wielkości z gry GTA SA?

04.05.2019 13:55
Matysiak G
2
odpowiedz
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Wielkość? Technicznie nie ma większego świata w grach. A właściwie wszechświata. Tyle że jak to przy generowaniu proceduralnym, wszystko sklada się z ograniczonej liczby klocków, więc prędzej czy później dostrzega się schematy. Tym niemniej znalezienie ładnej planety cieszy. Jak lubisz się szwędać, to parę godzin spędzisz tylko na tym. Oblecenie statkiem pojedynczej planety w atmosferze to kilkadziesiąt minut, obejście pieszo pewnie kilka dni.

Fabuły jako takiej nie ma. Są pewne ogólne wytyczne, ścieżka questów prowadząca gracza przez kolejne mechaniki i zadania zlecane przez NPC na stacjach kosmicznych oraz - kiedy wybudujesz bazę - kolejne linie zadań od fachowców, których się w niej zatrudnia. Te są dość długie, choć polegają głównie na zdobyciu odpowiednich schematów, surowców i budowaniu określonych instalacji/narzędzi. Do tego istnieje parę gildii, w kórych w miarę zdobywania reputacji dostaje się coraz trudniejsze i lepiej płatne zlecenia.

Pojazdy są, nie tylko lądowe, ale też podwodne.

Można budować bazy, ale jak duże, tego nie sprawdziłem. Los Santos wymagałoby takiej ilości surowców i podróżowania, że prawdopodobnie prędzej byś umarł :).

Statki którymi się lata to myśliwce lub małe transportowce. Można kupić frachtowiech i zrobić z niego mobilną bazę, ale wymaga to ogromnych ilości pieniędzy, więc trzeba sporo potyrać, żeby móc sobie na to pozwolić. No i nie steruje się nim bezpośrednio, tylko wyznacza im punkty docelowe.

post wyedytowany przez Matysiak G 2019-05-04 14:01:50
04.05.2019 13:56
3
odpowiedz
zanonimizowany1191507
24
Legend
Wideo

1. Tak jest fabuła. Misje polegają na podróżowaniu po planetach i szukaniu artefaktów, minerałów do tworzenia, stawianiu budynków itd. Jest cały wątek fabularny na ok 30h gdzie normalnie masz historię opowiedzianą.
2. W zasadzie nieskończony. Tzn. jest skończony ale nie jesteś w stanie zwiedzić całego wszechswiata (jednego a jest ich też kilka zdaje się) choćbyś grał w to 10 lat codziennie po 10h.
3. Tak, możesz wylądować w dowolnym miejscu na planecie.
4. Są nawet wielkie fregaty i możesz mieć cała flotę statków. Są pojazdy lądowe.
5. Gra napewno ma pewne ograniczenia jeżeli chodzi o budowanie, na pewno nie jesteś w stanie zbudować miasta bo ani serwer ani twój komputer tego nie ogarnie, można za to budować swoje osady na różne sposoby, w jaskiniach, na lądzie, pod wodą, widziałem nawet jak ktoś stacje orbitalną zbudował.

https://youtu.be/Xmjy3tKmyBE

post wyedytowany przez zanonimizowany1191507 2019-05-04 14:01:25
Forum: No man's sky, jak duży ta gra jest i czy jest jakaś fabuła?