Np. jak to jest, że rozmawiamy przez telefon i słyszymy tą drugą osobą mimo że jest 1000 km od nas. Albo wysyłamy SMSa i taki tekst dochodzi do innego telefonu. Lub gdy wrzucamy coś na pendrive'a z komputera i plik jakoś przechodzi z tego do tego. Nie zastanawiało was to jak to wszystko przechodzi ? :)
Nie pij tyle...
Tudzież pij tyle, by zrozumieć te zawiłe rzeczy...
Magnesy. Jak one działają!?
Dopóki telefony szły po kablu to mnie nie dziwiło. Ale jakim sposobem wśród milionów telefonów komórkowych ta właściwa fala trafia do wybranego telefonu? Przecież tam w eterze jest niesamowite poplątanie z pomieszaniem
Wiemy z jaką szybkością spadnie ciało, jeśli waży 15 kg i spadać będzie z wysokości 50 metrów, ale nie wiemy jak działają magnesy.
Magia. Jednak istnieje.
Słyszymy drugą osobę z opóźnieniem mierzonym w milisekundach, ponadto im ta osoba jest bardziej oddalona tym więcej milisekund upływa zanim my usłyszymy ją i odwrotnie - zanim ona usłyszy nas.
Jako magister inzynier telekomunikacji musze ze smutkiem przyznac, ze swiat nie ma przede mna tajemnic.
Przetworniki i multipleksery. Nawet magnesów nie potrzeba.
A tam magnesy. Plusy ciągnie do minusa i tyle.
Ciotka wiki, na takie rzeczy zna raczej odpowiedź.
Co do magnesów to bardzo łatwa, a zarazem bardzo skomplikowana sprawa. Nie będę Wam tego tłumaczył, bo i tak nie zrozumiecie :D
Też mnie bardzo ciekawi, a w zasadzie ciekawiło, jak dźwięk przechodzi cyfrowo przez kable. Dlaczego prąd nie może być bezprzewodowy. Jak można żyć bez 1/3 mózgu funkcjonując normalnie w 90%.
Jak neutriny przechodzą przez ziemie lepiej niż nóż przez masło. Dlaczego cień jest szybszy niż światło.
Nie śmiejcie się z autora wątku, każdy ma prawo nie wiedzieć czegoś.
Pozdrawiam Miszcz120
[14] To powiedz o co chodzi kobiecie :), szczegolnie w dialogu w stylu
- Cos sie stalo?
- Nie, nic...
- Obrazilas sie?
- Nie...
- Bardzo?
- Tak...
Tak serio to bardzo ciekawy jestem czy ktoś z szyderczo wypowiadających się w tym wątku (czary, magia) faktycznie zna odpowiedź na zadanie pytania.
Co do bezprzewodowego prądu to gdzieś czytałem/widziałem ładowanie baterii notebooka bezprzewodowo w odległości paru cm...
Nie wiem czy to był fake czy co ;p
"Dlaczego prąd nie może być bezprzewodowy."
Może. Nikola Tesla udowodnił to pod koniec XIX wieku.
Ostatnio jakiś obrazek widziałem na golu, o treści: Trzeźwy myśli i rozmawia o przyziemnych sprawach. Człowiek w stanie upojenia alkoholowego przy towarzystwie otwiera tematy typu polityka etc. Ktoś może go zapodać ;)
Nie i w sumie gówno mnie to interesuje, fizykiem nie jestem...Ważne, że działa...
spoiler start
Dosyć byłem wymęczony na fizyce przez te 6 lat gimnazjum i liceum...
spoiler stop
[28]
Oczywiście. Lepiej nie myśleć w ogóle i kierować się w życiu tylko pierwotnymi instynktami i wyuczonymi reakcjami.
Mnie bardziej zastanawia CO ZA ŁEP TO WYMYŚLIŁ ! Jakim człowiekiem trzeba być żeby zrobić coś co przetwarza dźwięk na 10 innych sygnałów i jeszcze to dokładnie odtwarza.
Czasem można się zastanowić w głębi Duszy i słyszymy Głosy jak Kolega napisał nawet 1000km zdarza się tak dosyć często.Trzeba się dobrze wsłuchać.
lazarus>mógłbyś przestać pisać co drugie słowo wielką literą, mam nerwicę na punkcie czyjejś nerwicy natręctw (tj.wkur*ia mnie to)
Nie.
I wszystko staje się prostsze.
Rozmowa telefoniczna spoko. Mnie raczej zawsze zastanawiało w jaki sposób działa bluetooth i WiFi. Jak to jest, że obraz (film np.) zostaje zamieniony na impulsy i przesłany do innego urządzenia bez kabelka. Przecież to już chyba nie idzie falą radiową :| I przecież to chyba nie zmienia się 1gb filmu na zera i jedynki
Albo jak działa wibrator ? Wciskasz, idzie puls i się trzęsie :/
Nie zastanawiało was to jak to wszystko przechodzi ?
Obcy
[19]-->Zagadka dziejów.
Mnie bardziej zastanawia CO ZA ŁEP TO WYMYŚLIŁ ! Jakim człowiekiem trzeba być żeby zrobić coś co przetwarza dźwięk na 10 innych sygnałów i jeszcze to dokładnie odtwarza.
Jest na świecie nie jeden taki: http://pclab.pl/news46677.html
Magnesy już w wątku są ? Dodajmy trochę DNA, jednego noblistę z 2008 roku (nominację do IgNobla też ma) i mamy: http://www.wykop.pl/link/587067/dna-potrafi-sie-teleportowac - i faktycznie, zastanawia mnie podobnie jak autora wątku: 'jak to przechodzi' ?
Wyciąg z arxiv.org by pdfa nie ściągać: http://www.rexresearch.com/montagnier/montagnier.htm
Bez przewodowy przepływ prądu jest to impuls EMP lub tzn. zjawisko wyładowania atmosferycznego. Jednak żaden z tych sposobów nie jest w 50% do opanowania tak, by nie uszkodzić odbiorników. Impuls EMP służy głównie (i chyba tylko) jako broń, która pali wszystkie odbiorniki w zasięgu swojego rażenia i częstotliwości.
Drugą wadą jest to, jak by ktoś staną między urządzeniem wysyłającym a odbierającym taki prąd, to by odniósł znaczace rany, lub by zginął. Nigdy to nie będzie patentem, tylko bronią "energetyczną".
Zagadką dziejów jest to, kto wynalazł KOŁO i OGIEŃ :)
Pozdrawiam Miszcz120
[35]
Nie ma znaczenia jaki rodzaj danych przetwarzasz na bity (tzn. ma znaczenie, ale tylko jeśli chodzi o wielkość informacji), a z praktycznego punktu widzenia (dla użytkownika końcowego) medium transmisyjne bezprzewodowe niczym nie różni się od przewodowego.
[edit]
Właśnie zauważyłem, że odpowiadam na post sprzed dwóch dni. Archeologia dla początkujących.