Sie zastanawiam czy jest jakis dobry nie plastikowy wiatrak 200mm o obudowy PC ? W tt lvl10 GT wymienilem oryginalny na ten http://goo.gl/VQuT0V i niby jest ok ale conajmniej raz dziennie musze szturchnac kompem zeby wiatraczek nie chalasowal jakby o cos zaczepial.
Wymyslilem sobie, ze moze bym sprobowal z jakims wiatraczkiem solidnym nie tandetnym plastikiem o ile takie sa.
Mial ktos takie cos? Co polecacie ?
Nie spotkałem się jeszcze z metalowymi wiatrakami do kompa, ale zapewne taki będzie dużo głośniejszy od plastikowego, a na dodatek bardziej niebezpieczny.
Kup jakiś dobry wentylator, jakiś BitFenix, Enermax, Scythe, Noiseblocker, taki nie będzie hałasować.
Firmowe wentylatory nie mają prawa wpadac w wibracje, szczegolnie ze sa do obudowy mocowane gumkami. A jak wentylator halasuje, to nalezy go przesmarowac.
1. Na podstawie doswiadczen z wentylatorem stojacym, pokojowym - metalowe sa duzo glosniejsze.
2. Nie spotkalem sie nigdy z metalowym do komputera.
3. "jakby o cos zaczepial" - moze zaczepia? O wlasna obudowe albo jakis kabel, sprawdz.
4. Jesli chcesz smienic i zalezy Ci na ciszy to Scythe - drogi, ale warto.
Nie no ten mi nie chalasuje wogole. Kompa wogole nie slysze taki cichy tylko wkurza mnie ze czasami jakby o cos chaczyl. Bede musial podejzec i zobaczyc co sie dzieje ale do tej pory nie chcialo mi sie.
Patrzac na nowe wiatraczki to Scythe nie widze 200mm :(