w skrócie
otrzymałem właśnie nowo zakupiony zestaw komponentów. Co pierwsze rzuciło mi się w oczy? Jest to wszystko strasznie ubogie. Pamiętam te kilka lat temu (6?) otwierało się pudełko, a tam masa kabli, jakieś przejściówki - człowiek czasami nie wiedział nawet do czego to można użyć. Otwieram 670gtx (ogomne pudło), a tam karta, płyta i dwa kable zasilające. Płyta główna to samo. Zero adapterów, części do SLI. Co się porobiło? :(
Takie czasy, cięcie kosztów. Wszystkie dodatki typu: przejściówki, kable sata, adaptery kosztują, firmy szukają pieniędzy tam gdzie można, a takie "pierdoły" można łatwo i bezboleśnie wyrzucić z pudełka. Zresztą to samo jest z grami, pudełko płyta, i kilkustronicowa instrukcja to dzisiaj standard.
Zdarzają się wyjątki: Skyrim, Risen 2, Wiedźmin 2, ale to już tylko echo przeszłości.
Kupowałem w kwietniu zestaw i szczerze nie wiedziałem co robić z tymi wszystkimi przejściówkami, kabelkami, śrubkami, książeczkami i złączkami :) Ciesz się, mniej pierdół, mniejszy bałagan :)
Bardzo dobrze. Niedługo byle Kowalski będzie mógł sobie sam złożyć komputer.
[1] Wszystko zależy od producenta. Jedni dają, inni nie dają. Zresztą co niby mieli by dać. Dostajesz standard wymagany do działania danych podzespołów.
Grafika:
Jeśli karta ma wyjścia VGA i DVI to według producenta przejściówka jest ci nie potrzebna.
Wyjścia S-Video karty teraz nie mają (o VIVO nawet nie wspominając) więc też nie dostajesz przejściówki S-Video - Cinch.
Kabel HDMI - ponad standard.
Kabelek HDMI spdif - ponad standard.
Przejściówka PCI-E 6, 6+2 - Molex - dostajesz, przeważnie jedną mało kiedy dwie, ale niby czemy mieliby dawać dwie? Ty masz wiedzieć co kupujesz, więc twój zasilacz i tak powinien mieć przynajmniej jedną wtyczkę PCI-E 6 lub 6+2.
Mobo:
2 kable sata (bo innych teraz się już nie używa) - dostajesz. Jeden do dysku, drugi do napędu optycznego. Znów standard wymagany do korzystania z danego podzespołu.
Mostek SLI - jeśli płyta obsługuje to też dostajesz.
Co byś jeszcze chciał?
Ja niedawno robiłem porządki i wywaliłem całe pudło takich dodatków, nigdy ich nie użyłem a zapłacić za nie musiałem.
stereo
ani saty ani mostka nie dostałem:P
może i macie rację, tak tylko narzekam;)
cyber rekin
jakiś problem?
rodro
ja miałem kartę graficzną od ponad dwóch lat i dopiero jakoś niedawno zajrzałem do pudełka bo szukałem przejściówki DVI>HDMI i o dziwo była, już nie chodzi o koszta, ale o sam fakt, że szukałem jej koło 20, wszystkie sklepy z czymś takim już pozamykane a chciałem sobie film z komputera na TV obejrzeć, więc nigdy nie wiadomo kiedy Ci coś z pozoru nieprzydatnego "uratuje życie"
[7] Więc może sprawdź na stronie producenta czy takie dodatki być w pudełku powinny.
To, że sklepy rozkradają dołączone wyposażenie jest w naszym kraju normą.
[4] zawsze mogl - skladanie PC to poziom Lego Duplo (2-5 lat) niewskazane dla dzieci ze wzgledu na czest ostre krawedzie, potrzebe uzycia srubokreta, etc.