Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Na jakim koncie trzymać euro?

18.12.2012 19:38
1
b212
134
Generał

Na jakim koncie trzymać euro?

Dziewczyna ma około 1000 funtów brytyjskich, leci niedługo do Włoch na 6 miesięcy i zastanawiamy się jak to przewalić na euro i na jakim koncie trzymać (i wypłacać we Włoszech).

Można gdzieś w PL założyć tanie (darmowe?) konto w euro i wypłacać z niego we Włoszech też w euro (i jak tu wyglądają sprawy prowizji, skoro nie ma przewalutowania?).

Na pewno najkorzystniej będzie wymienić gbp na eur w kantorze, ale co dalej? Any ideas? Jakby coś kobita ma jedynie eKonto w mBanku, ale z tego co tam patrzyłem walutowe są chyba dość drogie w utrzymaniu.

18.12.2012 19:43
graf_0
2
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Konta walutowe nie są drogie, ja mam darmowe. Ale nie jest ono przeznaczone do transakcji bezgotówkowych, nie ma podpiętej karty.

1000 funtów to nie jest astronomiczna kwota, śmiało może ją trzymać w gotówce.

3
odpowiedz
el.kocyk
185
Legend

mbank, nie wiem gdzie widzisz tam oplaty za konto walutowe, przeciez sa za darmo
karta do euro jest, wyplaty za granica sa za free
samo konto darmowe, karta moze byc platna (tzn wydanie), ale nie wiem na 100%

Psycho16
4
odpowiedz
Psycho16
140
Redhead Lover And User

http://www.sync.pl/produkt/Konto+Walutowe - tam jest ladnie opisane co i jak, chyba jedno z lepszych kont walutowych jakie mozna zastac :)

Funkty wymienic w kantorze na PLN'y, a te pozniej na koncie na ojro przewalutowac :)

18.12.2012 19:44
graf_0
5
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Psycho - taaa, genialny pomysł, dwa razy płacić za przewalutowanie. Super.

18.12.2012 19:46
Belert
6
odpowiedz
Belert
182
Legend

swietny pomysl i zostanie ci z 985 funtow pi razy oko po tych przesiadkach.w przeliczeniu

18.12.2012 19:48
Regis
😜
7
odpowiedz
Regis
133

Niech sobie dziewczyna radzi. Jeśli jedzie na Erasmusa czy innego Leonardo, to i tak za miesiąc, max. dwa miesiące jej problemy nie będą już Twoimi problemami ;-)

A tak serio - mBank.

18.12.2012 19:51
8
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

nawet mniej..

we wloszech bylem niedawno i jeszcze obczaj sprawe bankomatow... bo bankomaty u nich czarguja nie wiadomo dlaczego...
konto euro citibank, ale nie jest to oplata citibanku, tylko samego bankomatu... wiec tak naprawde moj plan sie popsul, bo chcialem zaoszczedzic wlasnie na przewalutowaniu i placic normalnia karta gdzie mam euro... i wyszla i tak lipa.
tam albo trzeba poznac jak dzialaja bankomaty, albo jak do 3 swiata jechac z gotowka.

18.12.2012 19:56
Gonsiur
9
odpowiedz
Gonsiur
138
HUEHUEHUE

Mbank
Konto walutowe u nich jest calkowicie darmowe. Jesli masz juz konto w mbanku to zalozenie go to kwestia paru minut online, karte wysylaja na adres na ktory zarejestrowane jest konto i wsio. 2 rzeczy mi tylko w tym koncie przeszkadzaly:
- wypukla karta debetowa - w holandii w zadnym sklepie tym placic nie dalo rady, fakt ze mozna wyplacac za darmo z kazdego bankomatu w europie, ale osobiscie wole placic za wszystko karta
- z konta walutowego mozna przelac pieniadze jedynie na inne swoja konto w mbanku, fakt ze dziala to szybko, wygodnie i nawet nie trzeba wklepywac sms kodu, ale chcac przelac pieniadze na jakies inne walutowe, czy tez europejskie konto pieniadze przewalutowuje sie 2 razy

18.12.2012 20:09
10
odpowiedz
zanonimizowany793553
31
Konsul

[zły wątek]

Forum: Na jakim koncie trzymać euro?