Witam.
Mam Pytanie do ludzi grających w lola,chodzi o to ze gdy mam monitor 60hz to czy moge zajść daleko np. do diamentu,czy w lolu monitor jest tak ważny jak w cs;go , że opóźniona reakcja czy coś?
Prosze o szybką odp :D D:
jakie pytanie taka odpowiedz....
mozesz miec nawet monitor 30 hz , jak nie umiesz grac to ci nawet 144 hz nie pomoze
Tak.
No już bez przesady... mili sekundy to są istotne dla tych super pro wymiataczy. Tobie może się grać przyjemniej na 144hz ale jak nie masz skilla to gowno ugrasz.
60 Hz jest w zupełności wystarczające o ile komputer ma stałe 60 fps. Istotny jest przede wszystkim Input Lag o którym większość zapomina, a producenci monitorów nawet go nie podają w specyfikacji, bo nie ma się czym chwalić.
W czasach monitorów kineskopowych, to nie był problem, bo input lag wynosił 0 ms. To karta graficzna sterowała monitorem, który wyświetlał strumień pikseli bez opóźnień.
W przypadku LCD jest inaczej, bo specjalne układy w monitorze muszą przetworzyć obraz do postaci odpowiedniej dla matrycy.
Standardowo monitory mają input lag wynoszący 20-40 ms, albo inaczej wartość 1 do 3 klatek obrazu. W e-sporcie ma to kluczowe znaczenie i z kiepskim monitorem daleko nie zajdziesz.
Ja używałem przez rok monitora z input lag 33 ms i mnie to strasznie denerwowało. Teraz mam taki co ma 8 ms i na moje casualowe granie w gry single player jest wystarczające.
Poczytaj sobie: http://www.displaylag.com/display-database/