Wcześniej kożystałem z Visual Studio C++ 2010 i zainstalowało mi się masa programów Microsoft Visual Studio C++ 2005/2008/2010 redistributable. Teraz kożystam z Visual Studio 2012 i po zainstalowaniu jest tylko jeden program Visual Studio C++ 2012 i masa programów jakieś SQL. Łącznie około 25 programów zajmuących po ok. 3 MB
Jeżeli ktoś dysponuje tutaj taką wiedzą, niech odpowie na moje pytania:
-Czy mogę usunąć stare wersje Microsoft Visual Studio np. 2005
-Co to jest dokładnie te SQL, bo tego jest naprawdę masa zobacz na załączonym zdjęciu.
SQL to rzeczy związane z bazami danych. Lepiej zostawić, chociaż jeśli nie korzystasz to zapewne można wywalić. Stare biblioteki lepiej zostaw.
Co do Visual Studio, to nie usuwaj wcześniejszych wersji, program który potrzebuje 2005, najprawdopodobniej nie odpali na 2012. O SQL tyle mogę powiedzeć: Wiem żę to jest coś związanego z bazami danych.
Czy mogę usunąć stare wersje Microsoft Visual Studio np. 2005
- Generalnie tak. Jeśli jakiś starszy program będzie ich wymagał do działania, zawsze możesz doinstalować.
Co to jest dokładnie te SQL, bo tego jest naprawdę masa zobacz na załączonym zdjęciu.
- SQL Server 2012 to baza danych MS. trzeba bylo przy instalacji VS 2012 wybrac opcje bez SQL :) Jak nie wiesz co to, to raczej nie bedziesz potrzebowal :)
Nie jestem pewny, bo to bawiłem się tym dawno, dawno temu - ale chyba od któregoś z tych SQLowych pakietów zależał IntelliSense.
W każdym razie, jeśli nie jesteś w 100% pewny co do czego służy to nie ruszaj niczego. W najlepszym razie zaoszczędzisz parę mb a w najgorszym rozpieprzysz sobie całe IDE.
[3] przy usuwaniu vs2005/2008/2010 instalator usunie takze zalezne aplikacji\biblioteki pokazane na fotce.
Jesli pozniej wystapi problem z uruchomieniem programow, to w instalatorze vs2012 dajesz repair i opcjonalnie instaluejsz redisty vc.
Zmienne srodowiskowe skojarzone z poprzednimi wersjami vs takze zostana usuniete, dlatego jesli ich uzywales w ustawieniach projektow do podawania lokalizacji zrodel i libkow itp., to bedziesz musial je poprawic na takie, ktore odnosza sie do vs2012.
\\Edit
Jeszcze jedno mi sie przypomnialo. Jesli budowales exeki uzywajac runtime`ow z koncowka DLL, to bedziesz musial wrzucic do folderu gdzie znajduje sie exek, zalezne biblioteki z wersji vs ktora byla uzywana do kompilacji lub przebudowac exeka uzywajac runtime`ow bez koncowki DLL(exek w tym przypadku bedzie troche wiecej wazyl).