Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: mDirect -- kto ma tam ubezpieczenie auta?

26.12.2011 22:23
1
Lookash
155
Legend

mDirect -- kto ma tam ubezpieczenie auta?

Mój ojciec rok temu ubezpieczył tam auto i dokupił jeszcze AC i NNW. Zostało mu założone konto w mBanku, dostał kartę, za którą od jakiegoś czasu trzeba płacić 2 zlote miesięcznie.

Mam teraz pytanie: po cholerę zakładają konto do tego ubezpieczenia? Jaki to ma cel i sens? Babka przy zawieraniu ubezpieczenia powiedziała, że to konto jest obowiązkowe, ale zakładane jest na 2 dni (co za bzdura, niestety, mój ojciec nie wyczuł kłamstwa), aby tylko pobrać z niego pieniądze.

W ten sposób ojciec wpłacił na poczcie kasę na swoje konto, z którego pociągneli kasę na ubezpieczenie. Co za absurd po prostu...

Pytanie do kogoś znającego tego ubezpieczyciela: jak to jest z tymi kontami?

26.12.2011 22:24
graf_0
2
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Być może z konta można teraz zrezygnować.
A konto jest po to aby mieć dodatkowego klienta banku - to proste chyba.

26.12.2011 22:47
Mastyl
3
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

Z kontami - nie wiem, bo zanim ubezpieczyłem w mbanku furę - miałem już tam konto ROR i oszczednościowe. Ale nie trzeba sie martwić, z konta pewnie mozna zrezygmować, a ubezpieczenie (np. w HDI) wychodzi praktycznie najtaniej na rynku tam.

26.12.2011 22:54
4
odpowiedz
Heretyk
100
Generał

Opłata jest za kartę - starczy zrezygnować z karty.

27.12.2011 02:09
5
odpowiedz
Lookash
155
Legend

graf_0 -- Tak, doskonale wiem, że to proste, tylko chodzi o pytanie: czy to faktycznie jest obowiązek, czy jedynie mój ojciec został zrobiony w wała przez rurę przy biurku? Dalej nie wiem.

Heretyk -- Nie gadaj!

27.12.2011 05:30
👍
6
odpowiedz
zanonimizowany808861
7
Chorąży

@Lookash

Konto jest zakładane, ponieważ kwota na ubezpieczenie samochodu jest pobierana automatycznie właśnie z konta osoby, która jest właścicielem konta i ubezpieczanego samochodu(inaczej pieniędzy nie da się wpłacić, to samo przy kredytach też trzeba założyć konto). Oraz wiadomo jest to kolejny klient w bazie, który dodatkowo może w przyszłości skusi się na dodatkowe oferty, albo być może przeniesie się do mBanku na stałe.

Jeżeli chodzi o kartę to bez problemu można zrezygnować żeby nie płacić tych 2zł za miesiąc. Wtedy konto jest w zupełności darmowe, no chyba że się będziecie bawić w transakcje na 100zł miesięcznie to wtedy kwota jest zwracana.

27.12.2011 10:07
7
odpowiedz
Lookash
155
Legend

inaczej pieniędzy nie da się wpłacić, to samo przy kredytach też trzeba założyć konto

LOL. Co ty porównujesz. Obowiązek założenia konta przy kredycie każdy zna i jako tako rozumie, ale w przypadku ubezpieczeń to jest jakiś absurdalny ewenement! Ubezpieczałem lub miałem w jakiś sposób do czynienia z ubezpieczaniem wielu aut/motocykli u różnych ubezpieczycieli i nigdzie nie wymagano założenia sobie konta w "przypadkowo" stowarzyszonym z ubezpieczalnią banku.

I jak najbardziej da się wpłacić pieniądze inaczej, bierzesz pieprzony druk na poczcie, wypełniasz, podajesz babie razem z kasą i włala, gotowe!

Generalnie fajnie, że mi wszystko biznesowo wytłumaczyłeś, ale chodziło mi właściwie tylko o potwierdzenie, czy faktycznie to konto obowiązek jest ząłożyć.

Co do karty, to musiał jakoś się też na nią zgodzić. Jak można ściemniać o koncie na 2 dni i proponować kartę? Kartę na 2 dni? Mój ojciec nie ogarnął, to fakt, ale łazy ładnie na nim pożerowały.

27.12.2011 10:29
hctkko
8
odpowiedz
hctkko
44
Key of Awesome

Teraz jest jakaś promocja że jak masz u nich OC albo AC i płacisz za paliwo ich kartą to zwracają 5% kwoty. 30 zł miesięcznie, 360 zł w roku

27.12.2011 17:26
👍
9
odpowiedz
zanonimizowany808861
7
Chorąży

@Lookash

Nie zajmuje się ubezpieczeniami, ale z tego co patrzyłem to jak chcesz złożyć wniosek o ubezpieczenie samochodu to przenosi Cię do logowania "system transakcyjny" i inaczej nie ubezpieczysz nie mając konta w mBanku, bo jak się zalogujesz do systemu nie posiadając danych.

Więc wydaję mi się że konto trzeba mieć bo inaczej nie ubezpieczysz samochodu.

Jutro zapytam dokładnie kogoś od ubezpieczeń OC i AC jak to jest.

27.12.2011 19:40
10
odpowiedz
Tomus665
101
Legend

Nie przesadzaj już z tym żerowaniem.

Wystarczy poczytać regulamin i wszystko jak to określasz "włala" staje się jasne http://www.mbank.pl/download/ubezpieczenia/OWU/Regulamin_swiadczenia_uslug_ubezpieczeniowych_droga_elektroniczna_obowiazuje_0d_18102010.pdf

27.12.2011 20:03
👍
11
odpowiedz
zanonimizowany808861
7
Chorąży

Więc to co pisałem to się potwierdziło.

"Zawarcie Umowy ubezpieczenia drogą elektroniczną umożliwione jest jedynie Użytkownikom
mBanku posiadającym eKONTO."

Forum: mDirect -- kto ma tam ubezpieczenie auta?