Witam
Prosiłbym o pomoc. Mój problem polega na tym że przez mniej więcej pierwszą minute mam spokojnie 70 FPS i właśnie po mniej więcej tej minucie spada mi do 10-20 FPS'ów. Włącza się właśnie wtedy "blokada" FPS'ów przez którą w KAŻDEJ grze mam maksymalnie 20 FPS (i to tylko miejscami).
komputer:
intel core i5-8400
nvidia geforce 940mx 2GB vram (laptopowa)
8GB ram
1000GB HDD
(według mnie dosyć przeciętny komputer)
jak coś, mam tak od jakiś paru tygodni
oraz mam najnowsze sterowniki karty graficznej
a acer predator helios? też laptop a lepszy od wielu innych komputerów stacjonarnych
laptopy są prznośne i część z nich jest gamingowych o lepszych podzespołach niż niektóre komputer stacjonarne
okieno zgadza się raczej tylko pierwszy człon Twego zdania "laptopy są przenosne" ;-)
70 fps
nvidia geforce 940mx 2GB vram (laptopowa)
Nie kłam
Zapewne thermal throttling - obstawiam że temperatury zbliżają się do maksymum z jakimi mogą bezpiecznie operować więc system drastycznie obniża zegary żeby komputer się nie zjarał.
Sprawdź temperatury, najlepiej w jakimś benchmarku który pokazuje temperatury CPU i GPU w czasie rzeczywistym.
Np. OCCT albo Speedfan.
Też obstawiam throtling na 99% ale jakim programem to sprawdzić się nie wypowiem, zapewne sam cos wygooglujesz.
nie dokońca. na końcu napisałem że mam to od kilku tygodni a nie od zawsze
Karta nie ma nic do rzeczy skoro gry działają w 70FPS a dopiero po chwili grania FPS leci na łeb - gdyby to ona była winowajcą FPS byłby gówniany od momentu uruchomienia gry.
Mimo wszystko GeForce 940 MX nie jest jakimś demonem wydajności.
Ale jeśli wydajność spada później, to jest tak jak napisali pozostali - włącza się throtling
Pobierze sobie dwa programy o nazwie MSI Afterburner i Rivatuner statistics server (choć z tego co pamiętam ten drugi instalował się z automatu jak się instalowało ten pierwszy). MSI Afterburner potrafi pokazywać jakie są temperatury karty graficznej, procka ile co ramu zużywa itd. w czasie gry na ekranie monitora. Jak te programy skonfigurować znajdziesz w necie.
Jak inni stawiam na thermal throttling. Pasty dawno wymieniałeś? Sugerowałbym przeczyszczenie chłodzenia i wymiana past.