Witam.
Jako że dość długo mam już monitor CRT, naszła mnie chęć by kupić nowy monitor.
budżet: 600-650zł
przeznaczenie: gry (BF3 i podobne gry do BFa, F1 od Codemasters, rFactor, NFSy, GTA IV, Assasin's Creed itp) filmy i oczywiście przeglądanie internetu
oczekiwania: dobry obraz i wyświetlane kolory i brak jakichkolwiek problemów
Jeśli to pomoze to mam Asus GTX660 OC z prockiem i3 2120
Własna propozycja monitora: http://www.agito.pl/monitor-lg-23-led-23ea63v-p-promocja-lg-30-dni-gwarancji-lg-na-pikselsubpixel-2492-841193.html?transparent=addToBasket&addToBasket=841193
Myślę że w tej cenie monitor jest dobry. W opiniach nikt nie narzekał na niego.
PS. Warto dokupić do tego monitora kabel HDMI czy DVI? Czasami podłączam komputer do TV 32' gdzie w TV mam złącze VGA i HDMI.
--->DawidOoSS - w podanej cenie lepszego nie znajdziesz, jest to budżetówka ale całkiem dobry. Poza tym masz 30 dni gwarancji na wygrzanie, więc darmowa wymiana w przypadku subpikseli. Na tym poziomie obrazu nie ma różnicy czy HDMI, czy DVI, jedyny taki że HDMI przesyła też audio, dzięki temu będzie bardziej uniwersalny. Do 1080p 60Hz generalnie możesz zawsze brać HDMI.
Ja bym polecił jeszcze http://www.agito.pl/monitor-benq-24-led-gw2460hm-2492-664203.html
LG to IPS, a tanie IPSy (a nawet te droższe), to jednak kot w worku.
Benq ma matrycę MVA (dobre kolory - dobra czerń), brak srebrzenia jak w IPS, dobrze sprawuje się w grach (mały input lag i czas reakcji). Ciut gorzej z kątami widzenia. Moim zdaniem najlepszy wybór w tej cenie.
Ten Benq wykracza trochę po za mój budżet :/ Poczekam jeszcze na opinie innych użytkowników :)
Mam LG 23EA63. Po tygodniu użytkowania, raz na jakiś czas, obraz się psuł (nie pamiętam do końca jak to wyglądało, ekran robił się biały czy coś), aż w końcu monitor padł całkowicie. Oddałem go do serwisu, wrócił po tygodniu i od tamtej pory (czyli od prawie pół roku), raz na jakiś czas (średnio może raz na 10 włączeń) na ekranie robią się takie zakłócenia jak na screenie. Nie wiem nawet czy mogę to nazwać zakłóceniami, bo obraz się po prostu "miesza". Na screenie widać odpalone Menu monitora, które jak widać - sklonowało się :P.
Po wyłączeniu i włączeniu monitora, obraz wraca do normy. Czytałem opinie ludzi, oglądałem recenzje i wychodzi na to, że po prostu miałem niefart, bo nie pamiętam żeby ktoś miał podobne problemy :). Aha, może jeszcze dodam, że ten problem pojawia się zawsze podczas włączania komputera. Jeszcze nigdy obraz się nie popsuł podczas użytkowania.
Nie oddawałem go drugi raz, bo pewnie przetestowaliby go - włączyli, zobaczyli że działa (a tak jak mówię, obraz wali się może raz na 10 włączeń) i odesłali... może jeszcze na mój koszt ;). Poza tym nie przeszkadza mi to zbytnio, póki nie dzieje się nic gorszego.
Generalnie monitor polecam, o ile oczywiście w/w problem występuje tylko u mnie. Na początku musiałem się ze dwa dni bawić w różne ustawienia jasności/kontrastu i sprawdzać opcję oszczędzania energii, bo cały czas coś mi przeszkadzało (a to za ciemno, a to obraz daje strasznie po oczach). W końcu ustawiłem Jasność na 12/100, Kontrast 70/100, oszczędzanie wyłączone - moim zdaniem - idealne ustawienia :P. Musiałem sobie ściągnąć addon do Chroma, który zmienia Youtube z białego na czarny, bo oglądanie filmików na takim białym tle strasznie męczy oczy. Poza YT problemów z jasnością nie mam.