Witam.
Niedawno zakupiłam laptop ASUS R510LB
Procesor: i5-4200U CPU @ 1.60GHz 2.30 GHz
RAM: 8,00 GB
Karta graficzna: Intel(R) HD Graphics Family + NVIDIA GeForce GT 740M
Karta dźwiękowa: Realtek High Definition Audio
System: Windows 8.1 64-bitowy
W laptopie jest jeden mini jack słuchawki/mikrofon. Ten etap mam już za sobą kupiłam dwie różne przejściówki (adaptery):
- Adapter Delock: 65344 Jack 3,5mm 4-pin => 2x jack 3,5mm 3-pin
- Gembird ADAPTER MINI JACK 4-PIN(M)-2X MINI JACK(F) 20CM (CCA-417W)
Żadna z nich nie działa. Pomyślałam, że rozwiązaniem tego problemu będzie zakup słuchawek z mikrofonem USB, ale zrobiło się tylko większe bagno.
Pierwsze słuchawki: Logitech H360 Headset (sprawdzane na dwóch innych laptopach firmy Samsung i Acer, oraz PC-tach, działają bez zarzutu) a na nowym Asusie buczy mikrofon przy podłączonym zasilaczu.
Sprawdzam zasilacz, nie ma uziemienia, kupuje nowy zasilacz Asusa już z uziemieniem, mikrofon nadal buczy. Sprawdziłam każde gniazdko w domu i w mieszkaniu brata (wszystkie sprawne i z bolcem). Nic nie pomogło. Wyruszyłam do sklepu spróbować (nie oryginalnego) uniwersalnego zasilacza z uziemieniem sprawdzam na miejscu, mikrofon wciąż buczy.
Kupuje w ciemno nowe słuchawki: EasyTouch ET-9204 (działają na każdym innym sprzęcie) oczywiście pomijając Asusa, który nie rozpoznaje USB. Odinstalowanie/aktualizowanie sterowników USB nic nie pomaga. Format Win 7, później zmieniam system na Win 8, dalej to samo (prawdopodobnie niekompatybilne z tym modelem Asusa). Idę z laptopem do sklepu żeby dobrać jakiekolwiek słuchawki, ludzie rozkładają ręce bo nikt przecież nie będzie odpakowywał każdej pary słuchawek z mikrofonem i sprawdzał czy buczą.
Nie wiem co już robić. Czy istnieje jeszcze jakaś inna możliwość żeby ten cholerny mikrofon zadziałał, przestał buczeć.