Część, mam problem z Laptopem ASUS N61JV. Mam w nim zainstalowaną kartę Geforce GT 325M i zintegrowaną intelowską. Karty przełączają się między sobą (a przynajmniej powinny) w sposób, którego nie ogarniam. Odpowiada za to technologia GF pod nazwą Optimus. Mam zainstalowane wszystkie sterowniki i programy obsługujące to ustrojstwo, które dostałem z płytą z lapkiem. Mam jednak wrażenie, że karty się nie przełączają i cały czas wykorzystywana jest tylko zintegrowana. W biosie nie ma opcji zmiany, albo ja jej nie widzę. Odinstalowanie zintegrowanej karty przez manager urządzeń nic nie daje, bo ekran gaśnie, a po restarcie automatycznie się aktualizuje. Mam oryginalną Windows 7 Home Premium.
Mój sprzęt to: Core i5 M430 2,27 GHz, 4 GB RAM, wspomniany GF z 1 GB RAM. Przy tym sprzęcie nawet pierwsza część Wiedźmina wywala komunikat, że komputer nie spełnia minimalnych wymagań (!), a Dota czy LoL ładuje się godzinami (trochę przesadzam, ale nie jest dobrze).
Jak mogę ustawić żeby GF działał cały czas na maksa? W ustawieniach zasilanie mam ustawione max wydajności. Pomocy.
Panel Sterowania Nvidia --> Zarządzaj ustawieniami 3D---> Preferowany Proceso Graficzny i tutaj wybierz Procesor Nvidia o dużej wydajności
I jeśli jeszcze nie zaktualizowałeś sterowników do Nvidii to zrób to jak najszybciej.
Wejdź w panel sterowania Nvidia -> zarządzanie ustawieniami 3D -> ustawienia programu i tam wybierasz daną aplikację i każesz jej używać niezintegrowanej karty ;)
A to, która karta jest wykorzystana możesz sprawdzić po tych bocznych światłach na obudowie - niebieski kolor to zintegrowana a biały to geforce