No właśnie nie długo do mnie zawita kurier
1. Podczas dostarczenia przesyłki mogę otworzyć paczkę i sprawdzić czy wszystko się zgadza ?
2. Jeśli się nie zgadza to mogę bez ponoszenia żadnych kosztów jej nie przyjąć albo od razu zwrócić ?
3. Co jeśli jedna cześć (a dokładnie książka) nie będzie się zgadzała a reszta ok ? Muszę zwrócić wszystko ?
Pytanie dla niektórym mogą być głupie i prymitywne ale z góry dziękuje za normalnie odpowiedzi :)
Dzięki wielkie za taką szybko odp :)
1. tak.
2. tak. Kurier spisuje protokół i paczka wraca do sortowni.
3. bierzesz wszystko albo nic
Z tego co mi wiadomo kurierzy są niechętni otwieraniu przy nich paczek - dla nich liczy się czas. Tak czy inaczej masz do tego prawo, a kurier musi poczekać.
fakt, są niechętni, nawet bardzo. Inna sprawa, zę jeszcze uszkodzonej paczki nie miałem, żadnych wgięć, rozklejonych kartonów - więc po prostu biorę do ręki, obracam 3 s pobieżnie oglądając i podpisuję sie na tym ich smiesznym ekraniku - baaaardzo wygodnym :-/
[4] Ja tam jednak zamierzam teraz zaglądać, nawet mimo że będą nie chętni, wystarczy mi to że w dwóch ostatnich przesyłkach było to czego tam być nie miało.
Nigdy nie otwierałem przesyłek, i nigdy nie mam z nimi problemu, a korzystam różnie, w zależności od sprzedawcy z allegro/sklepu z DHL/UPS/Siódemki i wszystko zawsze ok, choć pewnie do pierwszego razu... :/
[4]
A to dziwna sprawa, wiekszosc moich paczek przyszla do mnie z UPS, z tego co pamietam w gora 20% przypadkow kurier mial jakies wonty ze otwieram pudelko zamiast podpisac sie i pozwolic mu isc.
No ale moze warto zaznaczyc ze zawsze mialem noz i nozyczki przygotowane na jego/jej wizyte, otwarcie i sprawdzenie zawartosci trwalo 30-60 sekund.
Autor pyta czy moze zwrocic paczke bez ponoszenia kosztow jesli cos sie nie zgadza.
Odpowiadam wiec: nie moze. W kazdym razie nie w przypadku jesli towar "nie bedzie sie zgadzal" z winy nadwacy.
Jesli zmiast telefonu komorkowego bedzie cegla, to owszem zwrocic od razu mozesz ale bedziesz musial za ta przesylke normalnie zaplacic, bo niby dlaczego kurier ma odpowiadac za to co zrobil nadawca?
Co innego jesli stwierdzisz ze przesylka zostala uszkodzona w trakcie transportu. Wtedy kurier powinien ja przyjac i nie bedziesz za to placil.
krukilis - chyba nie bardzo :) Zawsze można odmówić przyjęcia przesyłki. Sprawdzasz przy kurierze - coś jest nie tak - odmawiasz przyjęcia. I co wtedy innego ma zrobić kurier, jak tej przesyłki nie zabrać?
tomazzi --> pozwolilem sobie zadzwonic do UPS (z czystej ciekawosci) i dostalem odpowiedz, ze nie ma mozliwosci zwrotu przesylki po rozpakowaniu. Odmowic przyjecia przesylki mozna do momentu podpisania pokwitowania odbioru.
Najpierw podpisujesz, pozniej dostajesz do rak przesylke. Bez podpisu kurier nie wyda Ci przesylki.
No to mówiąc krótko kupa straszna, trzeba liczyć po prostu na to że tym razem się nie pomylą. Dzięki za odp, bo jeszcze bym się z kurierem kłócił.