za miesiąc planuje kupić nowe PSU obecnie mam słabego tacensa radix IV 450w 80+, tylko nie wiem który z podanych będzie najlebszy, oto lista PSU które wpadły mi w oko
Seasonic G-550 45A 540W 370zł
FSP Fortron Aurum 500W 22Ax2 349zł
Corsair TX550W 45A 540w 319zł
Enermax Triathlor ETA550AWT 550W 25Ax2 540w 349zł
Be quiet! Pure Power L8-CM-630W 30Ax2 564w 339zł
XFX Core Edition 550W 44A 528w 299zł
dopisałem już linie +12v oraz dopuszczalna moc tych lini
Do jakiego to ma być sprzętu?
Najlepszą konstrukcją z wymienionych jest oczywiście Seasonic G-550.
PrzemoDZ----->
w niedalekiej przyszłości bedzie napędzał FX-a 6300 oczywiście będzie maksymalnie O/C (na powietrzu)
i coś w stylu GTX 660 / HD7850 (także mocne O/C GPU). mam pytanko odnośnie lini +12v, bo ten Seasonic G-550 ma jedną linie 45A a np Be quiet! ma dwie po 30A czyli te linie się sumuje czyli będzie 60 A ? bo tego właśnie nie rozumiem, aha i to będzie w budzie którą już posiadam SP Regnum L50
Że tak zapytam- czym podyktowany jest wybór procesora? Bo płyta z twojej sygnaturki i tak idzie do wymiany, a znacznie lepszym wyborem w tej klasie cenowej, do większości zastosowań będzie i3.
Tak czy inaczej- do HD7850 wystarczy twój obecny Tacens.
GTX660 też nie ma wielkiego apetytu na prąd. Nawet do dużego OC procesora i karty spokojnie wystarczył by już XFX Core 450W.
Dalej- nie, poszczególne linie 12V się nie sumują. Każda może wytrzymać zadeklarowane natężenie, ale jednocześnie zwykle producent podaje ile max A jest w stanie dostarczyć zasilacz. Jedna mocna linia jest lepsza niż kilka słabszych- nie musisz się martwić o odpowiednie rozdzielenie pomiędzy nie obciążenia.
PrzemoDZ---> dziękuje ślicznie za wyjaśnienia ,bardzo mi w tym pomogłeś (masz piwo xD)
płytka będzie raczej
Gigabyte GA-970A-UD3 a pamiątki Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1600MHz CL9, mam na oku też Deusy G1 tylko nie wiem czy pchać się w te konstrukcje
Jeśli składasz nowy sprzęt, to zajrzyj do wątku seryjnego- masz tam polecane zestawy. Odlicz po prostu od ceny koszt elementów które zamierzasz sobie zostawić ze starej jednostki.
wczoraj zamówiłem zasilacz jednak wybrałem Antec HCG-620 (48A 576W) czy to dobry wybór ?
Zasilacz jest jak najbardziej ok (to przebrandowany Seasonic S12II), jednak Seasonic G-550 nadal jest znacznie lepszą platformą (wyższa sprawność, niższe tętnienia, regulacja napięć modułami DC-DC).
Uwielbiam to, ludzie pytają się co jest najlepsze. Dostają odpowiedź, dziękują...i kupują coś zupełnie innego pytając się czy dobrze zrobili? Czym to jest podyktowane?
Widocznie Antec miał ładniejsze pudełko/nazwę niż Seasonic, chociaż to i tak Seasonic tylko z inną nalepką.
mam tylko nadzieję że poradzi sobie z podkręconym FX 6300 oraz coś pokroju GTX 660/Ti lub HD 7850/7870
FX6300 - coś się uparł na ten syf?