Witam !
Cholera, kto pomoże ? Szukam podkładki chłodzącej pod lapka : Enermax Aeolus CP003-G. Nigdzie nie moge znaleźć, a przeszukałem już troche stron. Łącze mi spadło do 1max 13 kb/s i już nie wyrabiam.
Pomożcie bo mój lapek zaraz się sfajczy :)
P.S Chyba, że macie jakąś podkładkę do polecenia baaardzo wydajną, z normalną cena 150zl max, chłodzącą cały obszar. ( mam demona o nazwie HP Pavilion DV 5)....
Pozdrawiam!
Mam, polecam, cichutka i bardzo wydajna -http://www.zalmanshop.pl/p48,podkladka-chlodzaca-zalman-nc2500-plus-sata-i-usb.html
dzieki Goozys, ale powiem Ci że Enermax w wielu testach jak widziałem przebijał Zalmany. Hmmm moze różnica nie była za duża już dobrze nie pamiętam czy to tylko 1/2 stopnie. Konkurencyjny do:
http://proline.pl/?p=EMX+CP003P
własnie przed chwilą znalazłem. Nie wiem czym się rózni z szukanym przeze mnie prócz w nazwie inną literą (g,p)- pewnie kosmetyczne zmiany. Musze trafić dobrze bo mój archaiczny laptop należy do tych wadliwych wypuszczonych przez HP z bardzo złym stystemem chłodzenia. Odpalam gre i po 10/15 min hibernacja. Ale to już historia na osobny temat.
Cenowo widze bardzo podobnie
Edit: Nie rozumiem ocb z ta opcją z dyskiem sata?
Na wyposażenie dodatkowe składa się Hub USB oraz kieszeń na 2,5” dysk twardy SATA.
Czyli możesz sobie schować podpięty do laptopa dysk zewnętrzny.
Tez mialem HP Pavilion dv5. Wiem przez co przechodzisz, chociaz u mnie nie nastepowala hibernacja po 10-15 minutach. Co do SATA, podstawka ma wbudowana kieszen na dysk 2,5" :) Bardzo przydatne, gdy zachodzi potrzeba rozbudowy pojemnosci lapka o kolejny dysk.
Idealnie bo wlasnie swiezo co kupilem, kurcze chyba sie zdecyduje.
DV 5 to istny koszmar. Kiedyś wytrzymywał dłużej o wiele. Teraz coś jest nie halo. Po formacie także komputer jesli chodzi o softa odciążony. Przegrzewa sie totalnei wszystko. Twardziela w lapku mam prawie, że luzem bo inaczej bby sie zagotował. Monitoruje temperatury. Może macie wieksze pojecie? :
Używanie internetu bez żadnych innych aplikacji:
GPU: 62
HD: 57
Procek: Core 0: 57-65
Drugi podobnie.
Lapka mam odpalonego co prawda już z dwie godziny ale przy nie używaniu niczego więcej trochę chyba to śmierdzi. Tym bardziej, że wszystkie możliwe wywiewy odkrecone.
Jaki masz konkretnie model? Ja mialem HP Pavilion dv5 1021ew. Wytrzymal 5 lat. To o czym piszesz, mam namysli sposob w jaki przegrzewa sie twoj laptop, moze zwiastowac jego koniec. Moj w ostatnich tygodniach nagrzewal sie tak mocno, iz trzymanie rak nad klawiatura bylo wrecz dyskomfortowe ze wzgledu na uchodzace miedzy klawiszami cieplo. Do tego dochodzily artefakty graficzne gdy gralem dluzej niz 2 godziny. U mnie temperatury byly bliskie 90 stopni. Ewidentnie cos nawalilo... a pozniej juz sie nie uruchomil. Twoje odczyty sa jak najbardziej poprawne.
Rozkręcałeś laptopa i zaglądałeś do środka? Jeśli nie to wyczyść go koniecznie z kurzu. Przede wszystkim wyloty powietrza, radiatory i wentylatory. Sprawdź też czy ładowarka dobre napięcie podaje do laptopa. W tym celu możesz użyć chociażby wersji trial programu AIDA 64.
Goozys---> 1140 ew model. Nie to tak źle nie jest. Defektów na grafie brak, choć wymieniałem 2 miesiace temu matryce i widze, że od 2 dni ekran potrafi raz co prawda na ruski rok ale potrafi mignąć tak jakby nacisk na okablowanie od matrycy był.
macco-- > całego kompa nie raz rozkręcałem. Jedyne co to nie wymeiniłem past. Teraz np. stoi mi na rozkreconych blaszkach z tyłu. Troszke niebezpiecznie jesli chodzi o wode itd. ale chyba lepiej tak niz jakbym go szczelnie dokrecil i zapuszkowal z tymi wachaniami temp.?!
Z ta ładowarką to rzeczywiscie sprawdze bo oryyginalnej nie mam a dokupywałem. Ten program pokaże jakie napiecie powinno byc czy tylko jakie jest?
Gooozys00-> dzisiaj zakupiłem podkladeczke poki co moja ocena:
Wykonanie-- nie jest to stal czy cos ale widac ze plastik niezle wykonany,
Chlodzenie-- za krotko mam by ocenic ale na szybkie oko jest roznica
Leciutka, wygodna podstawka, regulowany kat, schowek na przenosnego twardziela, duzo portow usb- ekstra.
Dzieki !