Witam.
Szukam jakieś dobrej książki do nauki c++. Ważne, żeby książka miała jakieś zadania bo wtedy łatwiej jest przyswoić mi materiał, więc symfonia odpada. Co myślicie o thinking in c++? A może coś innego?
A drugie pytanie dotyczy środowiska: wszyscy na polibudzie polecają deva, ale słyszałem, że nie jest za dobry. Co mi polecicie?
Z góry dziękuję
A Visual Studio?
A jak z ogarnięciem jego?
Słyszałem, że jest jeszcze coś trzeciego co jest dobre, ale nie kojarzę z nazwy.
W C++ mozna pisac tez w Netbeansie i Eclipse chyba, ale Visual Studio to najlepsze srodowisko ever, kropka.
Sam uczylem sie C++ (i w sumie podstaw programowanie ogolnie) z Thinking in C++ i zdecydowanie polecam, moim zdaniem duzo to lepsze niz nieszczesna 'Symfonia...'.
Microsoftowe Visual Studio to najlepsze srodowisko w jakim pracowalem. Jezeli nie masz dostepu do pelnowartosciowej wersji np. z uczelni to sa darmowe alternatywy nazwane Express Edition:
http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2010-editions/visual-cpp-express
Co do literatury to przeciez w Symfonii sa zadania i przyklady. Jezeli nie ona, to z polecanych kojarze jeszzce wspomniane Thinking in C++ oraz darmowy poradnik 'od zera do gier kodera' (czy jakos tak) autorstwa Xiona krazacy po necie, ale nie mialem stycznosci wiec sie nie wypowiem.
potwierdzam visual studio jest świetne
dev korzysta z mingw który jest windowsową wersją linuksowego kompilatora gcc (a dokładniej g++), który nie jest złym kompilatorem, ale wersja z deva jest mocno przestarzała
Symfonię polecam nie wiem co narzekacie, thinking jeszcze nie czytałem, ale zamierzam.. tyle że thinking in java ;)
Dev nie jest zły, ale jest już trochę przestarzaly. Na początku nauki c++ możesz z niego korzystać ale później polecam się przesiąść na produkt microsoftu.
Widzę, że kompetentni ludzie się zebrali, to skorzystam z okazji: jest możliwość w Visual Studio na szybko skompilować i odpalić jeden plik cpp bez tworzenia całego Solution, projektu itd.? Po prostu otworzyć plik, skompilować, odpalić, zobaczyć co wypluł.
Problem jest taki z symfonią, że nie ma zadań.
To moze sprecyzuj o jakie tajemnicze zadania Ci chodzi, bo wlasnie otwarlem symfonie i po kazdym rozdziale jest kilka do kilkudziesieciu cwiczen pokroju "omow uzycie...", "wyjasjnij roznice pomiedzy...", "przeksztalc program tak aby...", "napisz program, który dla..."
Są? xd
Ja jakoś nie pamiętam, ale możliwe, że się mylę.
no moim zdaniem symfonię bardzo warto, tylko wersję z dopiskiem "standard" czy jakoś tak, bo to najnowsza, warto jeśli zaczynasz przygodę z programowaniem, jak już coś umiesz to faktycznie inne książki będą lepsze
Z tą wiedzą to jest tak, że kiedyś przerobiłem pierwszy tom Symfonii.
A co do Visuala to jakiego brać?
Bo mam konto studenckie i mnie atakują przeróżne: Ultimate, Premium, Profesional...
Licz się z tym, że Visual Studio to produkt Microsoftu. Chcąc aby Twój program zadziałał np. na linuksie, będziesz musiał korzystać z innego oprogramowania.
Co do książek, to oczywiście polecam wspomnianą już Symfonię C++ Grębosza.
Chcąc aby Twój program zadziałał np. na linuksie, będziesz musiał korzystać z innego oprogramowania.
Raczej linuksiarz niech sie liczy z tym ze bedzie musial zainstalowac pingwinowy odpowiednik dot neta ;]
jeśli masz dostęp to Visual sam mam w domu z MSDN'a i w szkole na tym pracujemy
a co do książki zobacz tutaj:
http://warsztat.gd/files/articles/megatutorial/kurscpp/Kurs%20C++.pdf
darmowa w pdf:)