siema, zastanawiam się nad akai mpd 18 albo mpd 24 co będzie lepsze na początek kroje i próbuje samplować stare kawałki na fl-u i jakość mi to wychodzi.
teraz chce coś poważniejszego ,synteezator swoją drogą bo kiedyś trochę grałem na klawiszach ale czy na syntezatorze zrobię to co na mpd?
ThX
Z czym do ludzi? (czytaj: to forum raczej ci nie pomoże, mało to specjalistów w tej dziedzinie)
Obawiam się że niewiele osób poza mną zrozumiało ogóle o co pytasz...
Sprecyzuj do czego dokładnie ci to potrzebne, kontroler, jaki jest każdy widzi... kwestia do czego go wpinasz.
ja osobiście taką zabawkę to wpiąłbym do czegoś bardziej hardwarowego (proteus albo soundcanvas)
Podstawowe kwestia.
Szukasz instrumentarium do profesjonalnej produkcji muzycznej, czy to tylko chwilowa zajawka: "może mi się to spodoba"?
Tak czy siak w obu przypadkach tego rodzaju kontroler jest zbędnym wydatkiem.
Z tego rodzaju sprzętu celowałbym w tak zwane grooveboxy, które nadaj się świetnie i do produkcji profesjonalnej czy amatorskiej, ale także i do grania live.
Z powyższych polecałbym tandem sequencer/groovebox Yamaha RM1X, który można wyłapać za całkiem dobrą cenę plus sampler/groovebox Yamaha SU700.
Praktycznie tylko te dwie maszynki plus niewielki kilkukanałowy mikser i masz sprawne studnio domowe.
Niestety samym Akai nic nie urzeźbisz.
Widzę że kolegę zamórowało.
Powiem raz jeszcze to co było ci wyjaśnione akai to tylko kontroler. skoro nie radzisz sobie z fruity loops to zastanów się czy nie utopisz kasy.
Moj kumpel ma Akai MPD 18 i musze ci powiedziec, ze to nie jest takie proste. Trzeba niesamowicie dobrze wybijac rytm, zeby wyszlo z tego cokolwiek sensownego. Do tego trzeba kupic Abletona i jakis program (juz darmowy moze byc), do wycinania sampli.
Sporo z tych rzeczy mozna sciagnac, sa gotowe paczki z dzwiekami perkusji, poza tym to juz nie do konca era czarnych plyt, moga byc normalne MP3. Nie jest to niemozliwe, ale nad ta zabawka tez trzeba posiedziec.
Pytales o syntezator, ale podobne funkcje co Akai ma tzw. klawiatura sterujaca (ktora nie dziala bez komputera, to jakby taki kontroler do programow na PC), w syntezatorze zas masz tone bank i tylko z tego mozesz nagrywac jakies sample.
Dodajmy do tego że jeśli samplujesz z mp3 jestes h*j nie producent, robisz gnoj pucybucie :)
po pierwsze nie zamurowało wiem o czym piszecie tylko wcześniej nie przeglądałem tego działu po drugie sampluje na fl-u i daje rade jakoś wychodzi mam kilka bitów używam FPC i Edisona
po trzecie jeżeli nie mam gramofonu i vinyli to jak mam samplować aniżęli z mp 3 sampluje stare utwory z lat 70 z vinyli tyle że w postaci mp 3
po czwarte to nie jest wymysł 'na chwilę' grałem na klawiszach, pianinie trochę się na muzyce znam mam kilka bitów więc nie chejtujcie ,pytam tylko o mpd i ewentualne porady a nie pierdolenie o szopenie
To ja powiem raz jeszcze to samo... Wybierz to co dla ciebie wygodniejsze. To tylko kontroler... Cała moc w tym do czego go podepniesz. (sory za fruity, zrozumialem ze sobie nie radzisz.) Ja sam uzywam tego co mam w opise. Zwykłe klawisze + Bcr2000 (nawet sam bcr) dają gigantyczne pole do popisu. Panów co boją się konkurencji olej ( poza tym czego się spodziewałeś na forum o grach).