Cześć. Zacząłem pisać anglojęzyczne opowiadanie fantastyczne, które zamierzam potem opublikować w Internecie. Bez owijania w bawełnę powiem, że złapałem się na niemożliwości wymyślenia dobrze brzmiącej nazwy państwa (królestwa), w którym rzecz się dzieje.
Tak więc, podajcie anglojęzyczną nazwę, która pasuje do średniowiecznego królestwa. Zwycięzca otrzyma ode mnie bezcenny upominek w postaci oryginalnego egzemplarza jednej z dwóch gier: ArmA Armed Assault (PC) lub Little big Planet (PS3). Rzecz jasna wygrany decyduje którą grę chce otrzymać. Ze swojej strony zobowiązuję się pokryć koszty wysyłki listem poleconym priorytetowym.
Miniregulamin:
- Jeden użytkownik podaje jedną nazwę w jednym poście - przemyślcie swoją decyzję.
- Raz na kilka(naście) postów będę pisał, czy któraś z propozycji mi się szczególnie spodobała.
- Jeśli tak, to kończy konkurs.
- Jeśli nie, to można dopisywać kolejne propozycje.
- Osoby, których propozycje zostały niejako "odrzucone", po każdym moim poście mogą podać nową propozycję.
Zapraszam!
Marnmnoberrenzan
Antiochia. Pasuje jak cholera.
Northesseland
Willen
Radaman
Posty [4] i [15] nie liczą się :)
Chodzi o grę słowem a nie wklejanie linka panowie!
Na razie jedna propozycja mi się podoba, ale z werdyktem jeszcze się wstrzymam. Gra trwa!
[edit] Wszyscy powyżej mogą podać drugą propozycję.
[20] "...anglojęzyczną nazwę..."
[22] Nic nie szkodzi. Tylko po prostu nie chodzi mi o generatory tylko o odrobinę inwencji twórczej :)
spoiler start
Mała weryfikacja (wybrane):
[8] Brzmi jak prowincja.
[10] Kraina geograficzna.
[11] Ridge to "grań", czyli góry - odpada.
[13] Wioska Hobbitów :P
[23] Zatoka.
Przypominam, że chodzi o nazwę państwa :]
spoiler stop
Otternativ
Trzeba bylo sprawdzic linka, wstawic opcje 50, kliknac generate i dostalbys pokazna liste.
Sorry za offtopa
[24] Mam akurat chwilę, mam ukończone, bezcenne gry - to czemu nie? Sprzedać to już się prawie nie da, a komuś może akurat się przyda, jeśli nie grał albo do kolekcji chce czy coś ;)
Windhaven - przystanią wiatrów zwane, acz wind może też od tchu pochodzić, więc bywa to dobre miejsce do wydania tchu ostatniego.
@up
http://en.wikipedia.org/wiki/Windhaven
Panowie sprawdzajcie swoje pomysly w google - to naprawde moze pomoc.
Númen Aelin
W dosłownym tłumaczeniu Zachodnie Jeziora.
gnoll---> Bardzo podoba mi się drugi człon - gdyby tylko znalazł się ładniejszy przymiotnik to... kto wie? ;)
A's --> nie ma, nie ma :P
Revival
Terra Accidenta
Co prawda z włoskiego, ale ładnie brzmi i jest dwuznaczna, gdy ktoś zna tylko angielski.
Bukkake
Pani profesor, z którą miałem przyjemność mieć wykład z Historii literatury angielskiej i amerykańskiej, , zawsze mówiła, że jej się podoba nazwa Northumbria.
Ja wolę Mercia
Wciąż nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie nazwy. Najbliżej jest sugestia gnolla, który jednak nie kwapi się, by rozwinąć swój pomysł :)
W razie niepowodzenia, przedłużę zabawę do dnia jutrzejszego. Na razie czekam na propozycje.
Liczniki wszystkich wracają na zero (metaforycznie ;P).
Nie wiedziałem że mogę poprawić :)
Laurëa Aelin - Złociste Jeziora, może być?
Knot Kaus
Lamard.
gnoll---> Brzmi świetnie, ale, szczerze mówiąc, to "przecukrzyłeś".
Znowu zerujemy liczniki (możesz poprawiać gnoll ;]).
[53] Podoba mi się znaczenie, ale całość brzmi niemal jak 'Syfilis' xD
Apropos [47] - zapomniałem wspomnieć - żadnych plagiatów :P
[40]
Hwindë Aelin - Jeziora Wirów
Neldë Aelin - Trzy Jeziora
Osobiście zawsze lubłem nazwe państwa w którym dziaje się FMA - Amestris, wiec można coś podobnego, np. Aestris
gnoll---> Wiem, że się czepiam, ale tak się akurat składa, że wykreowany przeze mnie świat ma czworodzielną budowę - jakbyś zamienił 3 na cztery, hmm?
[57] Niezłe, ale zalatuje mitologią jak dla mnie. Nie wiem dlaczego, tak mi się jakoś kojarzy...
Czwarty/cztery = cantëa, czyli Cantëa Aelin. Jak dla mnie cantëa brzmi średnio...
Scortch - no to sobie dobierz odpowiedni drugi człon http://www.oocities.org/timessquare/dome/2316/elves.htm :)
Dolen Aelin/ Aelin Dolen - Ukryte Jezioro
W takim razie zabawa pozostaje otwarta do jutra.
Muszę już opuścić stanowisko komputerowe, dlatego też, pod moją nieobecność, zezwalam na (xD) większą ilość podawanych sugestii. Nie mogą to jednak być linki, ani listy "kopiuj, wklej" z wszelakich generatorów.
Tymczasem życzę wszystkim dobrej nocy. Rozstrzygnięcie konkursiku nastąpi jutro w godzinach popołudniowych (między 16:00 a 19:00). Wszystkich, którzy podali propozycję proszę o zerknięcie jutro do niniejszego wątku.
[61] Mógłbym, ale wtedy nikt by nie wygrał ;P
Fiáin Neamh może?
Tutulocum
Coś z łaciny. Tutum - bezpieczny, locum - miejsce.
Aisiu lautun oficjalna
tuti nieoficjalna
Podobnie jak cała masa proponowanych określeń również NIE jest anglojęzyczne, ale przynajmniej pochodzi z języka który kiedyś naprawdę istniał.
Kael-Velin,
Widinn,
Rottland,
Vallasa,
Dulea,
Orsovia.
Anus
Scorth <- Skoro podoba ci się to co podaje Gnoll, to w googlu wyszukaj słowników sindarina albo quenyi i szukaj odpowiednio brzmiących nazw.
Jak dla mnie czerpanie z gotowego języka fantasy całkiem innego uniwersum jest sztuczne.
A tak w ogóle to te nazwy gnolla nie spełniają twojego warunku czyli anglojęzyczności. Oj ty, niekonsekwentny :)
Nie podam własnej propozycji, bo można wymyślić multum propozycji, ale od tego są generatory.
Żeby nazwa miała sens, to dobrze byłoby, żeby nie była po prostu ładnie brzmiąca, a w jakiś sposób łączyła się(czy wywodziła) ze specyfiką wymyślonego królestwa...
Łatwiej byłoby rozbudzić wyobraźnię gdybyś podał jakieś klu odnośnie charakteru krainy, a nie tylko czasow. Klimat, podobieństwa kulturowe, jakieś charakterystyczne cechy krajobrazu.
W porządku - więc kraina ma charakter 'czworodzielny' - podzielona na cztery prowincje (odpowiadające kierunkom geograficznym) ze stolicami - na razie mam tylko jedną, ale resztę wymyślę już sam bo mam na to pomysł. Krajem rządzi król, jednak nie jest to do końca monarchia absolutna. Wraz z narodzinami króla wybiera się czterech zdrowych chłopców urodzonych w tym samym czasie z poszczególnych prowincji i wychowuje się razem z władcą. Gdy osiągają dojrzałość rządzą razem - tj. czterej tzw. 'spolegliwi' (the Acquiescents) zajmują stanowiska namiestników króla w prowincjach, z których pochodzą. W piątkę natomiast tworzą radę - rząd, który kieruje państwem na zasadach zaufania i braterstwa. Kluczowa jest więc liczba cztery. Nie określiłem zbyt szczególnie właściwości geograficznych, oprócz tego, że na południu potrzebne mi są góry.
HutH---> Masz rację, propozycja gnolla nie jest anglojęzyczna, ale dałem się złapać na ładne brzmienie. Zdecydowanie nie mam zamiaru zapożyczać niczego z istniejących już języków fantasy.
Skoro zacząłeś pisać, to napisz coś więcej - dużo łatwiej będzie sensowną nazwę dopasować. Obecnie nie wiadomo nawet jaki ma mieć charakter ta nazwa.
EDIT: Uprzedziłeś mnie :)
Roayl Slope - Królewskie Zbocza po Polsku :D
Dominium Quadrifidum :P Pentarchia :P Wiem, że się nie liczy, ale mam takie "klasyczne" skrzywienie
Ja bym robił jakieś kombinacje z 'cztery' albo 'pięć' na twoim miejscu, Four-crown -swords -hearts -suns Realm itp...
Quadia
Nakuean, Xanrax, Soutyle, Maytle, Heanver, Unexarl, Suth, Irxirin
Quatronia
Catre-d-aelis
Dongron
Quantine
[40] padłem.
Feower-->cztery w języku staroangielskim
Feoweris
Feoweros
Feoweran
etc.
Nawet pasuje, ale autor wątku jest bardzo marudny co do nazwy :)
Edit: można by połączyć z Aelin Gnolla i wyszło by Feower Aelin
kraina czterech jezior :P
-----------------------------------
NINIEJSZYM OGŁASZAM, ŻE ZWYCIĘZCĄ KONKURSU ZOSTAJE...
-----------------------------------
[tutaj wymowna pauza...]
----------------------------------------------------------------
Bart2233 i jego propozycja - ''Feoweran''.
----------------------------------------------------------------
[Fanfary i aplauz]
Szanownego zwycięzcę proszę o wybór nagrody i podanie adresu do wysyłki na adres mailowy:
Dziękuję wszystkim!
Słaba nazwa
Gites nazwa, dobry pomysł z tym staro angielskim.
Choć ja bym zmodyfikował i użył Feoveron, bo -ran ze stoperanem mi się kojarzy :P