System 10 mam na sdd plus jeden hdd 3 tb i jeden o którym mowa:
Kupiłem go pod koniec 20r i używałem raczej tylko jako pamięć a przynajmniej od 4.21r. i wtedy pewnie go formatowałem. Od kilku miesięcy sa na nim tylko pliki wideo i używam go od czasu do czasu.
Dziś wkleiłem do niego jeden plik skopiował się i dysku już nie można otworzyć. Wcześniej jak go otwierałem to na parę sekund się wieszał i działał normalnie. Dziś komp go widział jako literę dysku a po kliknięciu na niego odmowa (dysk uszkodzony, jakoś tak) a teraz już w ogóle nie widzi. Zarządzanie dyskami to samo, też go już nie widzi a system plików był chyba raw.
Dysk dość ciepły ale temp niby w normie.
Zależy mi na odzyskani plików i format tak średnio
Jak go naprawic?
Jak w biosie nie wykrywa to wiele nie zrobisz. Spróbuj zmienić kabelki zasilania i sata na inne. Jak wykryje w biosie to sa programy do odzyskiwania danych.
To musisz probowac programami zrobic backup. Na szybkosci znalazlem DMDE i Free Easeus. Sprobuj moze wykryja partycje. Tylko nie naprawiaj dysku nimi ani chkdsk bo mozliwe ze sformatuje dysk i stracisz dane.
Zrób pendrive z Linuxem i przez niego zgraj pliki. Parted Magic polecam.
Przecież napisał: Zarządzanie dyskami to samo, też go już nie widzi
na drugim kompie w ogóle nie widzi/ w biosie tak
dziś jak włączyłem komputer widział przez parę minut dysk, później nic. jak naciskam na literę dysku to ,, żądanie nie powiodło się z powodu krytycznego błędu sprzętowego urządzenia ,,
z pozytywnych wiadomości:
- kontroler dysku twardego jest widoczny, bo się identyfikuje w biosie, więc jest spora szansa na odzyskanie części lub większości danych
z negatywnych wiadomości:
- dysk trup i nie męcz go już więcej, bo pogłębiasz ilość utraconych danych
- oddaj do osoby która się na tym zna, by odzyskać dane
jak chcesz osobiście odzyskiwać dane to polecam metodę zakupu drugiego takiego samego lub większego dysku twardego, kupienie urządzenia do odczytywania i klonowania dysków (około 100 zł) i włączenie kopii z pominięciem komputera na wiele wiele wiele godzin. te urządzenie przy każdym crc zawsze podejmuje jeszcze jedną próbę odczytu i potem leci kolejny sektor. taki odczyt to może i być sekunda, więc dlatego czas staje się obrzydliwie długi (kilka dni nawet)
inna metoda oczywiście domowa to kupno jakiegokolwiek urządzenia do odczytywania dysków via USB i uruchomienie jakiegoś softu do odzyskiwania danych (rescuva etc. mnóstwo tego jest na rynku) no i męczenie odzyskiem. może potrwać to też kilka dni. ja bym domowym sposobem spróbował pierwszą metodę
Jak masz dużo danych do odzyskania to już możesz kupować nowy dysk, ewentualnie pendrive do zgrania danych.
Jak Tygrysek wspomniał, dysk trup, do póki nie będzisz miał nowego dysku/pendrive do przekopiowania plików to odłącz go od zasilania i kabla sata.
Dobra wiadomość jest taka, że powinno dać się odzyskać dane, przynajmniej część z nich.
Wpierw musisz sformatować sobie nowy dysk do NTFS.
Przygotuj sobie bootowalny pendrive z linuxem (może być Ubuntu), przez Rufus.
Teraz podłącz oba dyski i uruchomić linuxa z pendrive'a. W nim montujesz oba dyski (czasami trzeba nadpisać uprawnienia Windy w terminalu) i kopiujesz pliki ręcznie.
Jak tamten Segate jest na gwarancji to po całej operacji spróbuj go sformatować i wysłać na gwarancję.
włączyłem teraz komputer zanim pojawił się bios minęło z 5 minut. Dysk teraz widzi i pliki na nim też, tylko komputer tak zamula, że ja pierdolę. A przesyłanie z 900 gb na drugi dysk z prędkością 1mb lub mniej to porażka.
Komp gamingowy więc hard jest ok.
teraz jak widzi dysk to w zarządzaniu dyskami system plików ntfs, stan zdrowy, temp. 46 C
foto
większość plików w necie mam, ale pozostaje 190 gb
Narzędzia administracyjne>Zarządzanie komputerem>Zarządzanie Dyskami> Zmień literę dysku> Format na NTFS ... nie musisz dziękować....chociaż powinieneś :)
pogłębiasz sytuację
zmniejszasz szansę na odzysk danych męcząc go przy pomocy windows'a
eot
zaczął działać i mogłem skopiować co potrzebuje z prędkością ok 180 mb/s. Dysk pusty.
Co mam z nim zrobić, w sensie nadaje się do czegokolwiek.
Chce kupić taki: https://allegro.pl/oferta/dysk-seagate-st4000dm004-4000gb-4tb-3-5-10463103998