Cześć wszystkim! Jestem tu pierwszy raz, ale zobaczymy jak to będzie xF
2 dni temu w moim starym już sprzęcie zaczęła szwankować karta graficzna ( pipczenie, zawieszanie się komputera przy normalniej pracy oraz karta była zawsze straszliwie gorąca )
Teraz chciałbym złożyć sobie nowy sprzęt. Bo ten wcześniejszy był kupiony na allegro no i cóż, nie sprawdził się.
Tak jak w temacie mój budżet to +- 1500 zł. Oczywiście monitor, nagłośnienie, obudowa już jest.
Tu co mam w moim pc na tą chwile:
AMD Phenom(tm) II X4 840 -procesor
ASRock N68-S3 UCC -Płyta głowna
Zasilacz jest na 100% do wymiany
Dysk i napęd też wydaje mi się użyteczny.
Na obrazku załączam moją dyskietkę z RAMem.
Komputer bym chciał do gier ( coś lepszego niż miałem -geforce 520 ), ponieważ niedawno próbowałem pograć w nowo zakupionego far cry 4 i nie mogłem. Czysty pokaz slajdów zamiast gry. Chciałbym dość komfortową grę z dobrą grafiką. Dodam jeszcze ze mój monitor ma rozdzielczość 1360x768.
Masz xD :
allegro.pl/komputer-do-gier-amd-6x4-1ghz-4gb-gt740-2gb-1tb-i4947447820 dodaj se .html
allegro.pl/komputer-gracz-4x3-7g-ram-4g-gtx-750-hdd-500gb-i4916398560 dodaj se .html
allegro.pl/i5-2500k-4-3ghz-gtx-460-oc-8gb-i4942566252 tu masz fajny ale zapytaj o zdjecia xD
allegro.pl/potwor-a10-4x4ghz-4gb-gtx650-1000gb-system-gratisy-i4929032800.html dodaj se .html jest to nowka i dobry ^^
Vanders
Schowaj się z tymi zestawami z allegro.
MhrocznyPan
Tu masz zestawy godne polecenia:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2015?page=0,4
@marcin00
Nie przesadzaj, on ma już HHD, napęd, obudowę i RAM, zawsze coś na początek.
Jakby wziął Procesor, kartę graf, płytę główną i zasilacz podobne do tych z tego zestawu to powinien pograć na średnich/wysokich w swojej rozdzielczości.
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2015?page=0,7
To wyszło by ok 1700 zł (tak wiem 200 ponad budżet, ale zawsze można poszukać w tańszych sklepach/na allegro)
Nie przesadzaj, on ma już HHD, napęd, obudowę i RAM, zawsze coś na początek.
4GB na początek starczy RAM, ale później trzeba dokupić
4460+płyta pod 1150+ grafika za do 700+zasilacz to(łącznie z wysyłką) max 1800zł. Nie doczytałem że kolega ma już RAM i obudowę dlatego wstępnie podałem 2100.
ale zawsze można poszukać w tańszych sklepach/na allegro
Imho nie warto - cena wyjdzie niewiele mniejsza z powodu doliczenia kosztu wysyłki do tych części, a w razie reklamacji będzie miał strasznie dużo roboty bo części weźmie z różnych sklepów. Jesli chce sie w to bawić to ok.
MhrocznyPan
ale zawsze można poszukać w tańszych sklepach/na allegro
Jeśli możesz dołożyć to bierz linka który podał legion, a jeśli nie i chce Ci sie szukac tańszych części to wklejaj produkty w allegro i zamawiaj.
Poszukałbym na rynku wtórnym Phenoma II X6 np. :
http://allegro.pl/amd-phenom-ii-x6-1055t-2-8ghz-turbo-3-3ghz-am3-i4935218125.html do tego wykręć dziada na 4GHZ.
dokup ram do 8GB.
Do tego grafika, przy tej rozdzielczości to myślę że R9 270/GTX 660 będą w sam raz.
Zasilacz 500W z certyfikatem co najmniej bronze 80 i będzie git.
Budżet jest za mały na zabawę w przesiadkę na nowego Intela, do tego masz monitor o niskiej rozdzielczości i PC będzie ci się na tym monitorze nudził jak kupisz sprzęt taki jak poleca marcin, z drugiej strony jest to opcja bardziej przyszłościowa bo mimo iż opisany przeze mnie Phenom spokojnie ciągnie nowe gry to jest to martwa platforma :P
Dobra, chyba po prostu dozbieram te 200 zł i postawię na ten komputer od Legion'a, aż tak bardzo mi się nie spieszy do nowego sprzętu. Wiec mogę zaczekać :D
Dzięki chłopaki (y) !
Spoko :)
Jak dasz rade te 200 zl to nie ma problemu to tam udanego dozbierania i oczywiscie zakupu ^^