Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Recenzje Rocket Lake-S - niezła wydajność i olbrzymi pobór mocy

31.03.2021 14:27
Rumcykcyk
1
Rumcykcyk
124
Głębinowiec

Lipa totalna. Ogromny pobór mocy, ogromne temp i to z najlepszym AiO na rynku cena/opłacalność względem 10900k mocno zawyżona dla kilku fps. Do tego ramy ponad 3600 Mhz wchodzą na Gear 2 i wydajność drastycznie spada.

Cieszę się, że zaoszczędziłem w tak trudnym okresie kasę i poczekam na no coś nowszego. Nowe procki intela mają wyjść jeszcze w tym roku.

post wyedytowany przez Rumcykcyk 2021-03-31 14:29:11
31.03.2021 14:36
Szefoxxx
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Szefoxxx
84
Doradca

Nie byłbym taki pewny w ocenie poboru, wczoraj szukałem to niemal każdy testował tylko w syntetykach, które obciążają maksymalnie tak jak gry nigdy tego nie robią albo ze zdjętymi limitami, generalnie to nie jest stock i typowe użycie.

W grach znalazłem tylko jeden test i było nieco lepiej, choć i tak sporo, muszę sprawdzić więcej.

W dodatku K tracą już niemal jakikolwiek sens skoro bez K i tak się sam podkręca, a z K i tak wyciągnie tylko 200 mhz więcej, to już więcej się zyska z gry wykorzystującej optymalnie rdzenie niż takim podkręceniem.

31.03.2021 14:48
QJin
2.1
QJin
69
Fra Diavolo

GRYOnline.plTeam

A jakie to ma znaczenie, w czym było testowane?
Każdy porównywany procesor był sprawdzany w tych samych warunkach i z testów wynika jednoznacznie, że pobór mocy w Intel Rocket Lake-S wyraźnie wzrósł względem poprzedniej generacji. Pobiera także znacznie więcej niż odpowiedniki w Ryzenach z serii 5000. Tu nawet nie ma co dyskutować - nie bez powodu nowe procesory Intela obrywają za to w recenzjach (słusznie zresztą).

post wyedytowany przez QJin 2021-03-31 14:49:52
31.03.2021 16:17
MineBeziX
2.2
MineBeziX
65
Generał

generalnie to nie jest stock i typowe użycie.

Brzmisz jak każdy krzykacz pod testami procków, "bo jak to procek za pińcet złotych a karta graficzna za 10k" albo vice versa. Oni nie mają testować "typowego użycia" tylko męczyć ten sprzęt jak najbardziej się da, żeby dać obraz każdej wady i zalety, co w przypadku "typowego użycia" albo "typowej konfiguracji" może nigdy nie wyjść i ktoś kto będzie procki męczył się o tym nie dowie.

01.04.2021 02:32
Szefoxxx
2.3
Szefoxxx
84
Doradca

Chodzi mi tylko o to, że wyniki mogą wprowadzać w błąd kogoś kto się nie zna np. na pure robili tylko nie z gier i ze zdjętym limitem i wyszedł mega pobór co nie będzie reprezentatywne dla normalnego scenariusza.

Chcecie czy nie, wielu kupuje cpu tylko do gier i używa na STOCK (jak widać możliwości K to i tak bida), to ich najbardziej obchodzi, więc wyniki w grach są ważniejsze niż w czymkolwiek innym, więc absolutnie jest o czym dyskutować i rozważyć i jest ważne w czym było testowane wbrew takim ignorantom jak wy.

Wyniki w trybach, których ktoś nigdy nie będzie używał nie mają dla niego znaczenia, żadnego.

31.03.2021 14:43
kiera2003
3
odpowiedz
kiera2003
114
Senator

Przecież to powtórka z historii. Pamiętacie kosmiczne temperatury i pobór prądu Pentiuma 4, by z niepowodzeniem zmniejszyć dystans do Athlona 64?

post wyedytowany przez kiera2003 2021-03-31 14:43:48
31.03.2021 15:05
Wiejski Widzący
😂
4
odpowiedz
Wiejski Widzący
49
Generał

Ten cholerny Intel robi coraz gorsze procesory i coraz bardziej nie może ich nastarczyć.
Nie to co AMD, robiące super procesory dla wybranych.

31.03.2021 15:19
GunarDAN
5
1
odpowiedz
GunarDAN
130
Konsul

W wielkim skrócie: Intel ponownie tuninguje swoje stare auto, które może i osiągami prawie dorównuje nowym samochodom, ale niestety kosztem absurdalnie wysokiego poziomu spalania benzyny i zanieczyszczenia powietrza. Na dodatek wycenił wyżej swoje stare auto, niż auta konkrencji.

31.03.2021 15:24
Wiejski Widzący
😂
6
odpowiedz
Wiejski Widzący
49
Generał

I na dodatek wyprzedza nowe auta na zakrętach.

31.03.2021 15:45
BIGPSFANBOY
7
odpowiedz
1 odpowiedź
BIGPSFANBOY
26
Generał

Nie wiem co jest nie tak z tymi testami, na jednych Intel dostaje w dup* w prawie każdej grze i każdym obciążeniu a na tych golowych testach Intel ma przewagę.

31.03.2021 15:52
BIGPSFANBOY
7.1
BIGPSFANBOY
26
Generał
Wideo

Z słowami na jednym mam na myśli ten https://www.youtube.com/watch?v=w4EEwEZ-2Qk.

A ten dlatego że kanał ten oglądam od lat.

Może umknęło mi coś podczas oglądania tego filmu ale nie wydaje mi się.

31.03.2021 16:09
8
odpowiedz
wooda
100
Konsul

Mozna bylo sie domyslic, ze portowanie architektury rocket lake przeznaczonej dla procesu 10nm do 14nm nie poszlo po mysli intela, bo gdyby tak bylo to nie zapowiadaliby alder lake pod koniec tego samego roku.

31.03.2021 18:57
bmwbmw2
9
odpowiedz
bmwbmw2
73
PAPIEŻ GIER IV

Widziałem testy 11700k i jedyny sensowny procesor chyba. + trzeba dodać że i tak ma wielki pobór prądu. Ale w to akurat kulki mam czy zapłacę 3 zł więcej za prąd xD
Ale jednak liczyłem na większy skok w multi core a tu dupka

Technologie Recenzje Rocket Lake-S - niezła wydajność i olbrzymi pobór mocy