Raport PC Gaming Alliance - wciąż rośnie rynek gier PC
ciekawe skąd oni biorą te liczby, taki steam na przykład nie udostępnia danych o sprzedaży. cyganki? potomkowie nostradamusa?
zarith=> hmm.. myślę że może deweloper/wydawca mieć informację ile gier sprzedał.
wydawcy również nie zawsze udostępniają te dane, a jak udostępniają to często tylko pudełkowych wersji. imo ten raport to bardziej takie 'guesstimate'
kęsik - Wspolczuje Ci, ze na kazdym kroku musisz sie dowartosciowywac tym, na jakim pudelku grasz w gry.
Jeszcze przechwalac sie takim szrotem w sygnaturce :D.
Dla graczy PC - dla zabaw ze znajomymi konsola i tak raczej było wiadome od początku. Bo nikt mi nie wmówi że strategie czy fpsy są lepsze na konsole. Owszem da się grać , ale po co skoro PC jest o wiele lepszy .
zarith - zdziwil bys sie z jak wielu zrodel mozna uzyskac takie dane. Takie raporty sa sporzadzane niekiedy przez wiele miesiecy na podstawie danych od deweloperow, wydawcy, sieci sklepow i z raportow gieldowych. (kazda spolka istniejaca na gieldzie musi przedstawic raport finansowy za rok fiskalny - nie mam pojecia czy steam jest, aczkolwiek nie jest nigdzie powiedziane ze przekazali takie dane, firmie robiacej raport, oczywiscie wszystko "utajnione").
Gastovski
Tylko, że to twój komentarz pokazuje, kto tu ma kompleksy, ha ha.
Pc master race forever.
Nie martw się kęsik, Gastovski ci po prostu zazdrości.
Pic related.
PC FOREVER!!!!!!!!!1
kaszanka9 - Jakie niby kompleksy? Dorosnij wreszcie, znajdz sobie dziewczyne i zobacz, ze istnieje zycie poza grami i komputerem ;).
Amadeusz ^^ - Tak, zazdroszcze mu, ze marnuje zycie przed monitorem. :)
Gastovski
Personalne ataki tylko pokazują kolejne kompleksy i brak argumentacji.
Skoro on marnuje życie, to co ty robisz w tym temacie pisząc więcej niż on? W dodatku hipokryta.
I choć sprzedaż sprzętu komputerowego zdecydowanie przewyższa liczbę sprzedawanych konsol, to liczba gier sprzedawanych na konsole nadal przewyższa wyniki osiągane przez gry na PC.
Czyli gry na konsole nadal sprzedają się w większej ilości niż na PC ? A o ile kojarzę to wg. raportu Nvidii w zeszłym roku pecety miały wreszcie przegonić konsole pod tym względem, a tu blaszak znowu zamyka tyły ;-). Cieszy mnie to z dwóch względów - raz konkurencja, dwa: ludzie jednak są rozsądni i wolą zainwestować w dedykowany sprzęt (przede wszystkim), a jak wiadomo konsola jest do grania, a PC do wszystkiego. A jak do wszystkiego, to do... :P Niemniej - konsole jak widać zwyczajnie rządzą rynkiem, skoro nawet w raporcie organizacji, która powstała ku pokrzepieniu serc braci blaszakowej znajduje się takie stwierdzenie ;-)
Developerzy skupiając się na konsolach nadal tworzą gry w oparciu o wiekową już technologię DirectX 9, a potem portują swoje gry na komputery PC, nie wykorzystując ich prawdziwego potencjału. Tracą na tym przede wszystkim gracze, otrzymując gorszy jakościowo produkt.
^^ Cool story bro. I na poparcie tej tezy podajesz gry stricte pecetowe (które na konsole albo nie wyszły albo zostały sportowane dopiero po pewnyym czasie), dzięki którym w 2012 rynek PC zanotował wzrost czyli - dodatek do WoW (wersji konsolowej brak), Guild Wars 2 (wersji konsolowej brak), Minecraft (X360 dostał port grubo po wersji PC), Diablo 3 (port na konsole dopiero jest robiony). Cóż tutaj powstrzymało deweloperów przed wykorzystaniem "prawdziwego potencjału PC" tak żeby gracze blaszakowi nie otrzymali "gorszego jakościowo produktu" ? No bo chyba nie ci straszliwi konsolowcy, którzy w/w gier nie dostaną w ogóle albo dostaną/dostali z dużym opóźnieniem ?
Ogółem to gol powinien pomyśleć jakich zatrudnia newsmanów. Nie mam nic przeciwko temu, żeby to byli ludzie ze skrzywieniem pro PC czy tam pro konsole, ale niech to będą przynajmniej ludzie inteligentni, którzy potrafią wyciągać jakieś sensowne wnioski. A nie taki mamlas, którzy na górze newsa napisze coś czemu zaprzeczy na dole newsa i nawet tego nie zauważy :). Ręce po prostu opadają.
Gastovski---> ludzie wyskakujacy z tekstem "znajdz dziewczyne" "wyjdz z domu" zazwyczaj maja jakis kompleks z tym zwiazany wiec wspolczuje ci braku argumentacji i traumy zwiazanej z twoim zyciem spolecznym :) Dopiero co znalazles dziewczyne i probujesz sie przed nami popisac? Dla normalnego czlowieka to nie jest powod do popisywania sie i wspolczuje przy okazji twojej dziewczynie (jezeli ja masz) ze jest "obiektem" do chwalenia sie w internecie. Szczegolnie, ze piszesz do ludzi ktorych nie znasz i prawdopodobnie nigdy nie poznasz. Milego dnia :)
No no Gastovski pojechałeś po bandzie teraz. Aż głupio coś pisać w tym temacie teraz xD
Nie są to jakoś szczególnie zaskakujące informacje. Rynek gier PC trzyma się jeszcze ze względu na wzrost poziomu popularności tego rodzaju rozrywki w krajach mniej rozwiniętych cywilizacyjnie. Chiny to szczególny przypadek, nie ma tam rynku konsolowego nam znanego, więc nic dziwnego, że to obficie zaludnione państwo zawyża statystyki w tym temacie. Ponadto wciąż głównym reprezentantem PC są gry mmo, społecznościowe mini gierki i ... produkcje blizzarda.
Żadne z powyższych mnie nie interesują. Ogólnie w państwach wysoko rozwiniętych dominują konsole i wraz z nową generacją prawdopodobnie tendencja ta będzie się utrwalać. Można to przewidzieć również po nasilającej się agresji ze strony części zlęknionej społeczności graczy pecetowych, kierowanej w stronę Bogu ducha winnych konsol:P
kaszanka9 - Kilka razy w miesiacu sobie wejde na forum cos popisac. Ty natomiast jestes w kazdym watku, na dodatek cechuje cie niesamowite chamstwo. Stad, nie mamy o czym ze soba rozmawiac.
sir Qverty - No tak, skonczyles te 20 czy ile tam masz lat i wydaje ci sie, ze znasz sie na psychoanalizie. Etap "szukania" dziewczyny dawno sie u mnie skonczyl. Ale spoko, udam, ze tez szukam :D. Bedzie razniej.
dj_sasek - Nie dziwie sie, ze ci glupio. Mi tez byloby glupio ;).
Ah, studenciaki. Kiedys dorosniecie i zrozumiecie. Niektorym by sie kiedys jednak przydala terapia, ktora by miala na celu uleczenie z nalogu komputerowego. Widac, ze skoro tak zareagowaliscie, to chyba jednak za duzo czasu spedzacie w tym wirtualnym swiatku ;). Wystarczy zobaczyc, jak czestu tutaj piszecie posty.
Gastovski - ile jeszcze razy zedytujesz tego posta, zeby probowac dalej wyjsc jakos z twarza z tych debilnych i dziecinnych zaczepek?Jesli jak piszesz jestes tak bardzo dorosly,i wchodzisz do watku i trolujesz dzieciakow, to znaczy ze jednak ty masz wiekszy problem ze soba, niz oni.
Widac, ze skoro tak zareagowaliscie, to chyba jednak za duzo czasu spedzacie w tym wirtualnym swiatku ;)
A ja, od którego się zaczęło, nie zareagowałem. Zwyczajnie to olałem. Więc chyba nie jest ze mną tak źle nie?
Różnica pomiędzy konsolami a PC prawdopodobnie z nową generacją właściwie powinna zamknąć się w kwestii pad czy mysz+klawa.
Dla mnie zawsze do grania pozostanie to drugie. Nie wyobrażam sobie grania w FPS na padzie (kaleczenie dzieła totalne), albo w jakieś rpgi. Niestety, na przestrzeni czasu ten pad wymusił kolosalne zmiany (na złe) w rozwoju gier, głównie w rpgach, które teraz są może świetnymi grami, ale bidarpgami. Totalne już spustoszenie dokonało się w grach taktycznych (ta sama przyczyna). To natomiast, że gracze PCtowi chcą ciągle takich tytułów pokazały sukcesy najlepszych projektów na Kickstarterze, które nawiązywać będą do starych, rozbudowanych gier. Ju już nie mogę się doczekać (Project Eternity, Wasteland 2, Xenonauts)
Niestety, ci gracze ciągle są przytłoczeni przez ilość graczy (nierzadko "graczy") konsolowych, dla których robi się gry AAA. Konsole ciągle dominują, rozbijają w pył komputery. To przykre. Możliwość ulokowania dupy na fotelu, na który pozwala pad jest jak widać wystarczającą zachęta, niż znacznie lepsze i precyzyjniejsze interakcja z tytułem.
A rynek konsol nie rośnie?
piąta generacja około 150 mln
szósta generacja 200 mln
siódma generacja 247 mln
ósma generacja prawdopodobnie dobije do 300 mln
Jak już jesteśmy przy liczbach to sprzedaż gier na PC jest ponad pięciokrotnie gorsza. (Nie licząc cyfrowej dystrybucji, zarówno tej na PC co i na Konsolach)
PC jeszcze przed dłuższy czas będzie platformą drugiej kategorii.
I na koniec jeszcze trochę liczb na pocieszenie PC master race.
wartość rynku PC na rok 2011 18,5 mld, wartość rynku konsolowego w tym samym roku 56 mld.
Różnica pomiędzy konsolami a PC prawdopodobnie z nową generacją właściwie powinna zamknąć się w kwestii pad czy mysz+klawa.
To też, ale graficznie nowe konsole będą dalej wyraźnie odstawać.
A rynek konsol nie rośnie?
No niestety nie rośnie, co roku spadki o kilka %.
@kęski
Spada od 2011 roku, ale od 2005 premiera Xboxa 360 aż do 2011 rósł. Po tym znudziło się niektórym grać po raz kolejny w nowego Cod'a bądź tym podobne tasiemce. Jak będzie premiera nowych konsol będzie podobnie i przez pierwsze lata rynek konsol znowu będzie się rozwijać aż znowu dojdzie do pewnego punktu gdzie się zatrzyma i będzie nawet trochę spadać ale w tym okresie będziemy czekać na kolejną generację.