Radeon RX 5700 oficjalnie zaprezentowany; podsumowanie pokazu AMD na E3 2019
Oglądałem w nocy i chyba nie jestem na bieżąco bo kiedy AMD zaczęło przeganiać Intela?
AMD ma kilka solidnych filarów, ciesze się że mimo kilku niezadowalających/problematycznych serii kart nadal mają sporo asów w rękawie i sobie radzą i potrafią konkurować. Kiepsko by było gdyby wycofali się z któregokolwiek rynku, nawet mając małe w nim udziały.
Z kart na oko miałem 50-50 NV-Ati, z procesorów od kilkunastu lat same Intele ale mój obecny to Ryzen i jestem bardzo zadowolony.
Ryży radzi sobie dobrze i o nową generację się nie martwię.
Natomiast karty to co innego. Mam nadzieję, że ceny trochę spadną po premierze skoro Nvidia ma wypuścić "odświeżone" RTX'y (co spowoduje zapewne małą obniżkę cen obecnych, więc AMD będzie musiało coś zrobić, żeby opłacało się kupić ich produkt wtedy).
A Navi 20 w pełni już na nowej architekturze Rdna dopiero za rok.
Dokladnie AMD by musialo zejsc z ceny jakies 200zl zeby ich karty byly oplacalne. RTX maja dodatkowe rdzenie przez co zakup Radeonow mija sie z celem, a jak Nvidia odwsiezy swoje karty to juz w ogole.
Karty nie powalają, szczególnie ceny RX 5700 XT to 450zł, u nas to automatycznie 450€. To jakieś 1900zł, ale to za turbinkę. Sensowne wersje, to pewnie od 2000zł.
Już teraz ceny RTXów 2070 są bardzo podobne. Wydajność też podobna, wiec gdzie tu zysk? Do tego wyjdą wersje Super, który powinny poprawić stosunek cena/wydajność RTXow.
Jak procki zapowiadają się super, tak karty meh.
Navi 10 to tak właściwie wciąż przejściówki i pomost do pełnej architektury Rdna. Tylko szkoda, że Navi 20 dopiero za rok.
A cenowo to prawda, i tak wiem, że nie mogą rozdawać za darmo kart, ale bez obniżek to Nvidia ich zje tymi odświeżonymi RTX'ami. Z drugiej strony całe szczęście nie siedzą na pamięciach HBM2, więc koszta idą w dół, więc może niedługo po premierze pójdą duże obniżki.
Nowa seria procków wypadła fenomenalnie zwłaszcza jak się bierze pod uwagę wydajność oraz cenę, plus fajnie było zobaczyć ten mały pstryczek w nos intelowi w teście stremowania w 1080p, natomiast jeśli chodzi o nowe karty to tutaj jest zawód zwłaszcza jak chodzi o cenę bo gdyby nowe układy kosztowały max 399 wtedy była by to prawdziwa konkurencja dla zielonych
Naprawdę jestem mocno zdziwiony, że ludzie wciąż wierzą w powrót Sama i serii SC. Jak ktoś nie interesuje się branżą i nie wie, jak wyglada sprawa z grami u Ubi, to jeszcze jestem to jakoś w stanie zrozumieć. Nie widzę miejsca dla tej serii w obecnym planie wydawniczym ich firmy. Ale to też dobrze, że nie próbują zrobić kontynuacji marki w postaci sandboksa lub innej online zabawy. Dla mnie sprawa jest prosta i nie ma co się oszukiwać, że są jakiekolwiek szanse na powrót serii.
Nie ten wątek. Moderator może przenieść do tematu o konferencji Ubisoftu.
A ja osobiście bym brał nowe Navi. Sęk w tym, że moja obecna karta mi jeszcze jakiś czas wystarczy, więc upgrade zrobię płyty głównej, pamięci RAM i procesora, nowe Ryzeny to jest to... Resztę bebechów zostawię póki co starą.
Niemniej, tak jak odkąd kupiłem lata temu kompa na podzespołach od AMD, tak już nie chcę widzieć nigdy więcej u siebie Intela, a nVidie porzucę, jak tylko będę miał ku temu okazję - czyli za rok, dwa, maksymalnie 3 lata.