PS3 triumfuje, Xbox 360 na deskach, a IGN idzie na wojnę z fanboyami
Za co xbox dostał na końcu punkt skoro emuluje też jedną konsole? Powinien być chyba remis w tej konkurencji?
Za co xbox dostał na końcu punkt skoro emuluje też jedną konsole? Powinien być chyba remis w tej konkurencji?
Tylko wersja fat pozwala na granie w gry z PS2. W slimie już takiej możliwości nie ma.
To ile konsoli emuluje x360?
No jedną, Xboxa... ale za to każda konsola z dyskiem i połączeniem do internetu może to zrobić. W nowszych wersjach PS3 nie ma nawet takiej opcji.
To w sumie niewiadomo co oni porównywali bo jesli chodzi o slima to ok wygrywa xbox ale jeśli porówynwać pierwsze ps3 to emulowały dwie konsole, a późniejsze modele tylko jedną i tyle samo co xbox, więc jest albo punkt dla ps3, albo dla x360 albo remis, więc na koniec powinni dać remis i tyle no chyba ze te porównanie było o slimie tyle że tego nie napisali.
Nieważne, że PS3 emuluje pięćset konsol, ważne jest to, że nie można już tego robić. Z tego co ja wiem emulacja była zablokowana długo przed premierą Slima.
I tak, zapewne to porównanie dotyczy aktualnych wersji konsol (Xbox wygrywa w kategorii sieć, bo ma moduł sieci bezprzewodowej w standardzie "n", poprzednie wersje w ogóle tego modułu nie miały :D). W ogóle ten punkt jest z dupy wzięty, bo i tak 99% użytkowników nie tak szybkiego internetu, aby zauważyć różnicę. Powinni porównać PSN i XBL.
> gizio1 - emuluje całą rodzinę xbox, a że jest niezbyt liczna to już inna sprawa :P
W moim odczuciu takie zestawienie lepszych i gorszych stron konsoli przypomina trochę porównywanie jabłka z gruszką. Oba owoce można zjeść. Jednym bardziej smakuje jabłko i będą je zachwalać, innym - gruszka. Co nie zmienia faktu, że większości osób smakuje jeden i drugi owoc ;-)
Sam nie skusiłbym się na takie porównywanie konsol, chociażby dlatego że chcę jeszcze jakiś czas pojeździć moim gruchotem i wolałbym, żeby żaden fanboy nie poprzebijał w nim opon ;-)
No dokładnie, kto patrzy przy kupnie konsoli na takie pierdoły jak ilość rdzeni ? To nieistotne. Najważniejsze są dostępne gry, online i możliwości multimedialne, pod tym kątem dobiera się konsole...
Dla mnie akurat dość sporym minusem u PS3 jest to, że nie emuluje PS2. Jest dużo znakomitych gier na PS2, które można by zagrać.
Szczerze, to nie bardzo mnie interesuje która konsola jest lepsza. Mam Xbox'a, moge grać w gry a nie bardzo mnie stać by z powodu jakiegoś rankingu kupić PS3 . Samo porównanie konsol na pewno jest ciekawe dla osób które nie wiedzą na jaką konsole sie mają zdecydować. Jednak wypowiedzi nie których osób typu" A xbox ma... dlatego jest lepszy" są troche śmieszne i przypominają mi wypowiedzi dzieci w szkołach: "A mój telefon ma mp3 a twój nie!". Konsola to tylko zabawka, ma służyć do grania a nie do pseudo-wojen internetowych. Peace!
Ok, niby wszystko dobrze, ale...
Rozumiem jeszcze przy kupnie konsoli porównywać pamięć RAM, procesor czy kartę graficzną,
ale dysk twardy (60,120 czy 250 - co to za różnica?), dźwięk i obsługę urządzeń peryferyjnych?
To się ma do grania jak pięść do nosa.
Kravas - Oj dźwięk ma wiele. Wiadomo w Polsce może niewiele osób ma świetny sprzęt nagłaśniający, ale dobre brzmienie dodaje wiele na plus przyjemności z grania.
Dysk też się przydaje, choć trochę bardziej na Xboxie bo tam można każdą grę zainstalować (na PS3 chyba tylko niektóre, prawda?)
Wii nawet nie wzieli pod uwage, bo moze najwyzej konkurowac z ps2, xbox1 i swym poprzednikiem gamecube :D
Co do testu, ja bym sie nim w ogole nie sugerowal ;) I tak mam chrapke na obie.
Muszę poszukać i tu dać.. by obalić rundę pierwszą.
Nie jeden serwis to zaczynał i w większości wynik był taki:
Co z tego, że PS3 ma 8 rdzeni jak tylko jeden jest normalny a pozostałe są mocno ograniczone.
Xbox 360 ma 3 rdzenie na które idą całą parą.
Efekt był taki, że obie konsole stanęły na równi, ps3 mozolnie z utrzymaniem dobrego tępa, Xbox 360 walił cała mocą na raz utrzymując podobne tępo.
Jednak PODOBNO (bo nie mam ps3 i sam nie sprawdzę) PS potrafi ostro klatkować. Tak często piszą właściciele PS3 na tym forum.
Zaczynają się kluczowe momenty walki, tym razem na napędy. Czytnik DVD w Xboksie jest wyraźnie szybszy. PlayStation 3 dysponuje jednak potężnym prawym prostym w postaci Blu-ray i to dzięki niemu wygrywa kolejne starcie. Jest już 4:1 i jeżeli konsola Microsoftu ma wygrać, nie może pozwolić sobie na następne potknięcia.
No tak.. tekstury są tej samej rozdzielczości, jedynie przerywniki filmowe PS3 ma ma w dobrej jakości bo czym by mieli zapchać płytę BD ? Kopiują elementy gry kilka razy na jednej płycie by przyśpieszyć wczytywanie, a tak na prawdę starczyło by im DVD DL.
Xbox wczytuje szybciej gry.. no i to powinno przeważyć na tym kto wygrał bo przecież gry niczym innym się nie różnią niż prędkością wczytywania.
2 x DVD w grze dla xboxa nie oznacza, że w trakcie np wyścigu zmieniasz płytki bo tekstur nie ma.. po prostu do np 60% gry grasz na jednej płycie, resztę na płycie nr 2.
I tak żeby grać musisz mieś płytę w napędzie więc co to za różnica ?
Ważne, że szybko się wczytuje bo tylko to się liczy jak nie ma innych różnic.
Obie platformy sprzętowe dysponują wyjściem HDMI. W rozdzielczości Full HD Xboks najlepiej wyświetla... menu. PlayStation oferuje sporo gier w rozdzielczości 1080p. Triumfator rundy jest oczywisty – 5:1. 360-tka drugi raz na deskach.
A to już największa bzdura jaką mogli napisać. minisy i arcade są w dobrej rozdzielczości, reszta gier.. no cóż. Do niedawna M$ wymagał w grach minimum 720p w czasie gdy większość gier na ps3 miała rozdzielczość SD. Nadal jest podobnie i tu nie ma co się sprzeczać. W walce na rozdzielczości wygrał Xbox.
Pewnie zaraz będą mnie wszyscy wyzywać od fanboy'ów itp. Tak na prawdę mi to zwisa która konsola jest lepsza, ważne by gry się nie zacinały.
Dużo czytam i zauważyłem, że PS radzi sobie tylko z exclusivami, chodź też nie zawsze tak jak by się chciało.
Po różnych targach są komentarze typu "GT5 ma okropną grafikę" lub "Killzone 3 ma poszarpaną grafikę" co by z resztą oznaczało małą rozdzielczość.
A to na forum skarżą się na Mafię 2, że ich PS3 ledwo to ciągnie. Tylko dlaczego wtedy pojawiają się na stronach komentarze "czas na nową generację ? Xbox już jest stary i np ma problemy z mafią.." A no może wygląda gorzej niż na PC ale i tak lepiej sobie z tym radzi niż PS3.
To samo z pokazem crysis 2. Tak na prawdę gry nikt nie porównał bo multi ma z reguły okrojoną grafikę, a już wszyscy piszą, że Xbox za słaby.
Xbox awaryjny.. no OK.
Dostajesz gwarancje na 3 lata i dostajesz nowego x'a. Jedyne co tracisz to konsolę na dwa tygodnie, W czasie gdy PS3 psuję się już jak straci gwarancję i nie ma oficjalnych statystyk ile konsol firmy Sony tak na prawdę pada (ale zapewne i tak mniej niż starych xboxów).
Unikałem zawsze takich wypowiedzi, nie chciałem by mnie ktoś kojarzył z tym że popieram stronę x czy y.
Ale jak widzę jak ocenia się napęd po tym że jest nowszy czy grafikę po rozdziałce w mini grach to mnie krew zalewa.
> bisfhcrew Zaletą Xboksa jest to, że deweloperzy gier na tę platforme nauczyli się już wykorzystywać możliwości 3-rdzeni procesora konsoli. Mam wrażenie, że w PS3 wygląda to podobnie jak na PC - wielowątkowość jest, ale jeszcze nie w pełni wykorzystywana.
Sam procesor Cell należy do bardzo udanych konstrukcji. Świadczy o tym fakt, że klastry złożone z kilkudziesięciu PS3 cechują się znakomitą wydajnością oraz stabilnością (pewnie pod Linuksem) i pracują np. dla sił powietrznych US (to nie żart, niedawno potwierdzono informację o zakupie ok. 2 tys. PS3 dla US Air Force). Z drugiej strony podobno nowy chip - Vejle w Xboksie (integrujacy procesor głowny i graficzny) jest wręcz aż za szybki i producent musiał go sztucznie spowolnić.
Zgadzam się, że w tej rundzie powinien być remis, chociażby z uwagi na dużą liczbę niewiadomych - ale to nie ja przeprowadzałem porównanie dla IGN ;-)
Czytnik w PS3 może i jest wolniejszy jednak ma niepodważalną zaletę. Może zastępować odwarzacz Blu-ray. Dla myślących ekonomicznie to jakieś 350 zł w kieszeni (czyli de facto różnica ceny pomiędzy PS3 i Xbox 360). Niestety, filmu nagranego na płytę Blu-ray nie obejrzysz w Xboksie.
2 x DVD w grze dla xboxa nie oznacza, że w trakcie np wyścigu zmieniasz płytki bo tekstur nie ma.. po prostu do np 60% gry grasz na jednej płycie, resztę na płycie nr 2.
I to jest właśnie strasznie irytujące. Rozumiem, że na psx czy ps2 coś takiego było ale to było sporo lat temu i obecnie coś takiego dla mnie np coś takiego jest minusem.
Co do porównania to zgodze się, że jest całkowicie bezsensu - kto normalny zastanawiając się, którą konsole wybrać patrzy się czy standard wifi to IEEE 802.11n czy IEEE 802.11g
Jak już coś to się prędzej zwraca uwagę na PSN <-> XBL
Tak samo porównanie procesor, pamięć, grafika jest całkowicie bezsensu bo tak naprawdę w przypadku gier liczy się fill rate i w tej kategorii powinien wygrać xbox.
Zresztą i tak głównymi czynnikami decydującymi o wyborze konsoli są: możliwość grania na "kopiach zapasowych" (tutaj punkt dla xboxa) lub gry (tutaj punkt dla ps3)
EDIT:
bisfhcrew Zaletą Xboksa jest to, że deweloperzy gier na tę platforme nauczyli się już wykorzystywać możliwości 3-rdzeni procesora konsoli.
Ilość rdzeni (wbrew powszechnej opinii PS3 nie oferuje 8 - jeden rdzeń jest nieaktywny a jeden zarezerwowany dla systemu, więc dla gier zostaje 6) wcale nie daje PS3 jakieś super przewagi. O ile programowanie na 2-3 rdzenie to powoli normalność to przy 6 rdzeniach jest ten problem, że nie za bardzo jest je od czego wykorzystywać a przy nieudolnym programowaniu może nie być korzystne.
Co z tego jak mam ps3 i xboxa a gram tylko na iksie!!!!!
tak ale premiera xboxa byla w 2005r. a ps3 w 2006r. gdyby xbox mial jeszczo rok czsu wynik 10-0 dla xboxa.
ave PS3 !
Bardzo stronniczy test i jescze bardziej stronniczy przedruk :)
Xbox 360 dysponuje kością pamięci 512 MB GDDR3. Niestety, jest ona współdzielona z grafiką i taktowana zegarem zaledwie 700MHz. PlayStation 3 posiada o połowę mniej pamięci RAM - 256MB XDR. Co z tego, jeśli pracuje ona prawie pięciokrotnie szybciej niż u konkurenta (3,2 GHz).
Typowa wybiorczosc w w podawaniu danych. Efektywnie dla X360 jest to 2x wiecej. Jesli podawac w takich samych wartosciach to PS3 ma 256MB taktowanych z czestotliwoscia 400Mhz :) (choc trzeba przyznac, ze efektywenie faktycznie jest szybsza)
Tutaj Xbox 360 i zamontowany w nim układ graficzny ATI okazują się górą, a wszystko za sprawą 10MB ultraszybkiej pamięci eDRAM
Ironia :D
PlayStation oferuje sporo gier w rozdzielczości 1080p.
Hehe, kilka gier z PSN plus kilka "pelnoprawnych" to samo co na Xboxie +/- kilka (na kilkaset ktore wyszlo) tytulow:)
Nie bede nawet wspominal o dyskach (tez sciema z tym "znacznie szybszym" dyskiem dla PS3, 7200rpm nie sa zalecane, a wlasnie 5400), dzwieku (choc mozliwosc 7.1 faktycznie lepsza niz 5.1), czy obsludze urzadzen peryferyjnych, gdzie pod uwage wzieto jedynie ilosc padow :)
Caly test to kupa majacy na celu chyba wywolanie burzy jedynie :)
Ja nigdy bym mojego kochanego xboxa nie wymienil na PS3 . Wedlug mnie wcale nie jest lepszy od produktu Microsoft , pozatym HALO REACH , Forza 3 , Gears of War i Alan Wake (czyli wedlug mnie najlepsze gry w swoich gatunkach) sa tylko na xboxa . TO moja opinia
bisfhcrew - jak możesz nie uważać się za fanboy'a skoro ewidentnie widać, że nim jesteś ;] (to tak jak nałogowy palacz wmawia sobie, że nie musi palić). Mam tylko nadzieje, że nie sypiasz ze swoją konsolą <lol2>.
Ja osobiście nie posiadam żadnej konsoli (poza ps2 ale nie o tym tu mowa) i nie czuje potrzeby posiadania którejkolwiek, ale apropo procesora swojego czasu bardzo zaaferował mnie 8-rdzeniowy cell w ps3 więc postanowiłem poszperać w internecie trochę w poszukiwaniu informacji na jego temat. To są wyniki moich poszukiwań: "Wydajność procesora Cell jest tak duża, że pierwszy superkomputer zbudowany używając tego procesora okazał się najwydajniejszym komputerem na świecie (osiągając szybkość ponad 1400 teraflopów), i jest ponad trzykrotnie szybszy niż poprzedni rekordzista (którego wydajność wynosi 460 teraflopów). Cell jest pierwszym procesorem który umożliwił osiągnięcie wydajności przekraczającej 1000 teraflopów." źródło: Wikipedia PL
Odpowiedzią natomiast na niską często wydajność o której się słyszy w grach multiplatformowych w porównaniu do x360 może być: "Architektura Cella jest wydajna, ale wymaga innego podejścia do programowania niż popularne architektury używane w komputerach osobistych, co może być wyzwaniem dla programistów którzy wcześniej programowali tylko na PC. Programowanie Cella jest uważane za trudne, choć architektura Cella jest elastyczna i umożliwia projektowanie współpracy między rdzeniami używając najbardziej odpowiednich dla programisty mechanizmów, to wymaga wiedzy oraz wysiłku aby zarządzać współpracą między rdzeniami. Aby ułatwić te zadanie, IBM opublikował narzędzia ułatwiające automatyczne przystosowanie kodu do działania na wielu rdzeniach, co zwalnia programistę od ręcznego zarządzania podziałem na rdzenie (jednak wciąż wymaga pisania kodu z uwzględnieniem architektury procesora)." żródło: Wikipedia
Nie można w 100% sugerować się informacjami zawartymi na wikipedii, ale wydaje mi się, że ten artykuł jest bardzo wiarygodnie napisany :). Natomiast bełkot z początku wypowiedzi bisfhcrew (którego stylistyka swoją drogą jest na zatrważająco niskim poziomie) jest dla mnie kompletnie niezrozumiały i nieczytelny, a przede wszystkim nie argumentowany w żaden sposób. Co do reszty rund nie mam zdania ze względu na to, że nie posiadam ani jednej ani drugiej konsoli. Po prostu czytając wypowiedź tego za przeproszeniem tępaka bisfhcrew załamałem się i przeżegnałem w szczególności widząc jak w pewnym momencie pisze, że nie jest fanboyem i zwisa mu która konsola jest lepsza po czym dalej argumentuje za x360.
Także dziękuję za uwagę i proszę ludzie więcej czytania i nauki a mniej grania bo nie chcecie chyba pisać tak jak wasz kolega od argumentów z x360, który wcale nie jest fanboyem :)