Opera wykorzysta AI, by oszczędzić Wasz czas
Przyda się na GOLu. Niektóre teksty są potężne i nigdy nie mogę dotrwać do końca.
Jeszcze za czasów świetności papierowego CD-Action wchłaniałem każdy tekst ale teraz już mi się nie chce po prostu.
Oby Chat nie dodawal cos "od siebie" jak to ma w zwyczaju :)
I tak nie chciało im się czytać bo nikt nie lubi lektur szkolnych. Jeżeli już jest jakieś czytające dziecko to woli sobie zapodać Harry''ego Pottera niż męczyć się np. Chłopami Reymonta.
Z jednej strony trochę to przeraża ale z drugiej nikt nikogo na siłę nie zmusi do niczego.
Dokładnie jak
Gracze, którzy są na bieżąco, a nie raz na miesiąc - raczej w większość czasu grają, a nie czytają długie książki.
Zdecydowanie przydałoby się ten przycisk do artykułów typu:
"Chwytliwe pytanie", gdzie "odpowiedź" jest na końcu/w środku długiego tekstu. Większość takich stron zbanowałem na androidzie.
Prognozuję jeszcze większy spadek czytelnictwa w Polsce, jak ludzie dostaną od razu odpowiedź „nie” albo „tak”, zamiast przebijać się przez ścianę teks... gwałtu na SEO, żeby się dowiedzieć, czy niedziela handlowa, czy niehandlowa.
Z umiejętnością czytania ze zrozumieniem u ludzi coraz gorzej. Jak temu zaradzić? Dać im narzędzie, które będzie "rozumiało" za nich. A nawet jak źle zrozumie, albo dorzuci coś od siebie, to i tak się nie połapią.
Edziek - na GOL-u przyda się bardzo, i to nie jest żadna ironia.
Przecież schemat newsów w darmowych serwisach takich jak ten to obecnie:
- clickbait
- lead - powtórzenie clickbaitu
- wstęp - powtórzenie leadu
- I cz. rozwinięcia - lanie wody
- II cz. rozwinięcia - konkrety tj. przecząca lub częściowo twierdząca odpowiedź na bait, jedno znacznie na temat mnóstwa nowych szczegółów, stwierdzenie, że znana data premiery to na pewno drugie półrocze tego roku itp.
- podsumowanie - powtórzenie "konkretów" + lanie wody.
Może w końcu odejdziemy od tego raka, którym jest pisanie kilometrowych artykułów, których jedynym celem jest utrzymanie użytkownika na stronie przez jak najdłuższy czas.
Nie ma niczego gorszego jak szukanie rozwiązania problemu przez google, które to na pierwszych pozycjach zawsze umieszczają artykuły mające 3 wstępy, 7 randomowych wątków, 5 reklam a potem dopiero gdzieś na dole jest odpowiedź na twoje pytanie, to się skończy od razu gdy ChatGPT będzie obsługiwał skracanie treści tych rakowych stron.