NVIDIA: DirectX 12 obsłużą karty grafiki z serii Fermi, Kepler i Maxwell
Wiadomo co z kartami AMD. Z DirectX 12 są zgodne karty zaprojektowane w architekturze GCN, czyli wszystkie od serii HD 7000. Pozostałe serie kart zgodne z DirectX 11, czyli HD 5000 i 6000 zgodne z DX 12 niestety nie będą. Czytałem o tym już dawno temu na największym polskim serwisie o sprzęcie komputerowym, ale to jest chyba konkurencja dla GoLa, więc linka nie wrzucę.
Jeśli dobrze to czytałem, to oznacza, że mój GTX660 (należy do serii Kepler) może obsłużyć DirectX 12 na Windows 10.
@juz_sam_nie_wiem: NVIDIA zaprezentowała oficjalne stanowisko, natomiast AMD jeszcze nie. Mimo wszystko dodałem jednak te nieoficjalne pogłoski. Dzięki.
@Sir Xan: wydaje mi się, że dobrze to zrozumiałeś.
To co ja mam zrobić jak mam kartę NVIDIA GeForce GT720M, dostanę windows 10 ale nie dostanę directx 12 z tego powodu?
@aro15arti -> NVIDIA GeForce GT720M też należał do serii Kepler, a więc jest to możliwe, ale musisz sam to sprawdzić na Windows 10 dla pewności.
juz_sam_nie_wiem [1]
czyli HD 5000 i 6000 zgodne z DX 12 niestety nie będą
Jakby chcieli to by zrobili, ale to nie ma sensu.
DX12 to aktualizacja czysto programowa, główny zysk będzie dzięki przebudowaniu tej biblioteki, a nie dzięki nowym funkcjom sprzętowym kart dx12.
Aktualizacja bibliotek graficznych, ale zysk będzie dzięki lepszemu wykorzystaniu cpu.
Dobra wiadomość. Chyba to pierwszy raz kiedy Nvidia i AMD wespół z MS nie kombinują jak tu gracza pecetowego wydymać do ostatniego grosza :). Wcześniej nowy DirectX z automatu oznaczał nową grzałkę i "optymalizację" portfela (jakby i bez tego pecet nie był studnią bez dna). Pierwszy raz w życiu - kudos dla Nvidii, że nie muszę kombinować kiedy i na co zmienić GTX 760. A przynajmniej nie musze myśleć o wymianie z powodu API. Szok po prostu. Jestem na tak :)
ps. Szczerze też mnie dziwi, że nawet takie "dziadki" jak seria 4xx dostaną wsparcie (pewnie dość symboliczne, bo nowe gry AAA już na tych staruszkach nie ruszą), to są w końcu ile.... - pięcioletnie układy ? Jeszcze raz - miłe zaskoczenie :)
To nie tak, oni nie robia tego z dobroci serca. NV chetnie by zapewnila wsparcie DX12 tylko dla GTX 9xx, ale AMD wtedy wchodzi i zapewnia wsparcie na kilka generacji wstecz. Leci hejt na NV i wizerunkowo na tym traca.
No i kwestia ze nikt by nie bral juz kart innych niz 9xx wiec wybor czesciej by padal na Radeony.
Nie ma co dziwić. Starsze karty to jednak przestarzała technologia. DirectX 12 nie daje rady wyciągnąć z nich, bo stare karty mają zupełnie odmienne architektury i wiele brakuje. Tylko karty z serii Fermi, Kepler i Maxwell (lub Radeon z zbliżone technologii) mają takie możliwości.
Nie ma sięco dziwić. Starsze karty to jednak przestarzała technologia. Nie będzie można skorzystać z bibliotek DX12 , bo stare karty mają zupełnie odmienne architektury i wiele im brakuje. Tylko karty z serii Fermi, Kepler i Maxwell (lub Radeon są z zbliżone do nowej technologii), mają takie możliwości.
To nie tak, oni nie robia tego z dobroci serca.
Żadna korporacja nie robi niczego z dobroci serca.
Jest to ostatnia deska ratunku dla nowych konsol.
Dla konsol? Beka. Konsole nie potrzebują takiego wspomagania, tylko PCty i to im jest to dedykowane + Xbox One, ale ja rewolucji się nie spodziewam.
Sasori666 [12]
Jest to ostatnia deska ratunku dla nowych konsol.
Za taką (nie)wiedzę powinni odbierać prawo do pisania komentarzy.
Kurde no i mój GF jest zgodny...a myślałem, że w końcu będę miał argument za zmianą sprzętu. No nic trzeba go będzie usmażyć, bo inaczej sam siebie nie przekonam do zmiany. :P
@Sasori666 -> Przypominam Ci, że konsole Sony i Nintendo nigdy nie używają DirectX od Microsoftu. DirectX został stworzony z myślą o PC i Windows, a potem konsole XBOX. Może to ma trochę wpływ na XBOX One, ale na cudu nie ma co liczyć. PC i konsole to dwie różne sprzęty. Ucz się więcej.
Dla potwierdzenie masz tu:
http://www.purepc.pl/rozrywka/phil_spencer_directx_12_dla_xbox_one_nie_zwiekszy_wydajnosci
http://www.purepc.pl/rozrywka/cd_projekt_red_directx_12_nie_pomoze_konsoli_xbox_one
Czyli po prostu zapomnij o wzrost wydajności gier na konsoli na jakiś czas.
Czyli dla mojej będzie ^^
To jak to ma się w końcu do informacji podawanych wcześniej, że starsze karty obsłużą DX12, ale nie w pełni, a dopiero seria GTX 900 wykorzysta pełny potencjał?
Panowie nie znam się za bardzo więc czy ktoś może mi powiedzieć jak z moim gt755 m ?
Dobra już wiem mój GT 720M na szczęście należy do serii "Fermi" wielka ulga.
Przecież AMD potwierdziło prawie rok temu że cała seria HD 7xxx(GCN) będzie wspierać dx12.
Pierwszy akapit: http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-demonstrates-2014mar20.aspx
Moja karta GeForce GTX 550Ti jest oparta na architekturze Fermi o tak a do tego Windows 10 Będzie za darmo przez rok od premiery la posiadaczy windows 7 & 8.1 :D