Napęd HD-DVD dla Xboxa 360 za równowartość $200?
No a wedlug M$ mialo byc tak pieknie i tanio ... a teraz jest d*pa. Celowa polityka "wczesniej wymienionej firmy" aby naciagnac pare milionow klientow na "golego" Xboxa 360 a potem wyrwac wiecej kasy za naped. Sony zato bylo dosc wporzadku (nie liczac tanszej wersji konsoli ps3) w stosunku do klientow i odrazu twierdzilo ze ich konsola nie bedzie tania ze wzgledu na jej naped. Pierwsza taktyka to czyste wyciaganie kasy od klienta, druga to bycie "wporzadku" z klientem, bardziej podoba mi sie taktyka przyjeta przez sony.
Ramz- myślę, że jest inaczej. MS nie chciało celowo napędu next-gen, żeby obniżyć koszty i cenę konsoli.
Jednak porównania z innymi konsolami są ważne, choćby w głupich testach porównawczych w gazetkach typu Komputer Świat (zdziwiłbyś się, ile osób czyta testy w takich gazetkach i na tej podstawie dokonuje wyboru sprzętu)
A HD-DVD - niebieski laser itd, na dodatek obudowa i parę drobiazgów, no to swoje kosztuje. Ciesz się, że nie jest drożej niż w przypadku PS3.
Ramz-->zapominasz o jednej waznej rzeczy. naped hd do x360 to opcja, tylko i wylacznie dla kinomaniakow. Gry bede wychodzic dalej na zwyklych dvd, wiec nikt nie powinien czuc sie oszukany, bo m$ ond poczatku zapowiadal taka sytuacje.
Nadal maja 1$ taniej niz Sony.. ;)
Co mnie bardzo dziwi w tej sytuacji zgadzam sie z Albz'em.
Pozatym Ramz tutaj masz pryznanjmniej prawo wyboru: albo chcesz HD-DVD i placisz jak za PS3 albo nie i masz 200$ do przodu. Chociaz w tym wypadku chyba wolalbym PS3 zeby niepotrzebne dodatki nie walaly mi sie po pokoju.
Zgadza sie chcieli obnizyc cene, ale kosztem odchudzenia konsoli - "+" dla nich ze dali uzytkownikom wybor co chca miec. Tyle ze za te 4 lata, gierkom moze braknac miejsc na dvd.
Juz gry w tej chwili zajmuja dosc znaczna ilosc miejsc czego przykladem moze byc przyszly M$ Flight Simulator X (o dziwo panow od Xa :>) ktory po zainstalowaniu zajmuje 14GB; zalozmy ze nastepuje kowersja tej gierki na konsole, a wiec trzeba 14GB upchnac na krazek - zmiecic sie zmiesci ale musi to byc plyta dwustronna dwuwarstwowa (na X gierki sie nie zainstaluja a wiec musi to byc postac gierki po instalacji dlatego licze 14GB). Wiadomy jest rowniez powod obszernosci tej girki (ogromny teren, textury) ale sadze ze pod koniec zycia konsol 3 generacji wlasnie takie girki beda wychodzic, a tu miejsca na krazku Xa moze zabraknac (no chyba ze zmienimy jakosc tekstur) tu wlasnie wygra PS3
Tak wiec bardziej podoba mi sie opcja Sony, gdzie odrazu dostajemy kompletny i przyszlosciowy sprzet zamkniety w jednej obudowie, a nie kolejny skladak.
Hehe:D Niezłe... Najpierw ludzie kupili 360 dlatego, bo jest tańszy, niż będzie PS3... to teraz jeszcze wyciągają od nich dwie stówy za napęd HD-DVD... nie dość, że do dupy wygląda konsola z... 'konsolą' to jeszcze tyle siana na to wydawać trzeba. Nie uczciwe to trochę. Jakby nie mogli wydać trzystasześćdziesiątki odrazu z tymże napędem.
Juz gry w tej chwili zajmuja dosc znaczna ilosc miejsc czego przykladem moze byc przyszly M$ Flight Simulator X (o dziwo panow od Xa :>) ktory po zainstalowaniu zajmuje 14GB; zalozmy ze nastepuje kowersja tej gierki na konsole, a wiec trzeba 14GB upchnac na krazek - zmiecic sie zmiesci ale musi to byc plyta dwustronna dwuwarstwowa (na X gierki sie nie zainstaluja a wiec musi to byc postac gierki po instalacji dlatego licze 14GB). Wiadomy jest rowniez powod obszernosci tej girki (ogromny teren, textury) ale sadze ze pod koniec zycia konsol 3 generacji wlasnie takie girki beda wychodzic, a tu miejsca na krazku Xa moze zabraknac (no chyba ze zmienimy jakosc tekstur) tu wlasnie wygra PS3
^ Gdzieś już widziałem ten tekst :)
A tak pozatym to ->
pablo_rajski_bicz <--To moj tekst z pclab :)
Auxarius- historia zna liczne przypadki add-onów do konsoli. Marny ich żywot. Dla Sony wypuszczenie takiego napędu da argument w walce o klienta (zresztą, mogą powiedzieć 'a nie mówiliśmy"), bo nie dość że zewnętrzny i średnio ładny, to jeszcze tylko do filmów.
A MS zbiera żniwo swojej decyzji 'czem prędzej na rynek' - w tym przypadku wpływ na biznes jest niewielki, ale teraz już nikt nie powie, że przy porównaniu jabłek do jabłek PS3 jest droższy (bo oprócz napędu jeszcze 3x większy dysk i wi-fi)
jakos mysle ze bedzie duzo tansze,okolo 100$