Microsoft poświęca sprzedaż Xboksa dla grania w chmurze
Moim zdaniem, coraz więcej osób nie potrzebuje fizycznej kopi, tak samo coraz więcej osób zamiast płacić duże sumy za pojedyncze gry wybiera abonament a rozwój grania w chmurze pomału pozwala na coraz bardziej komfortowe granie myślę, że to w przyszłosći będzie przynosiło największe zyski. Jeśli teraz popatrzymy na rynek gier komórkowych to ile więcej kasy te firmy zarobią jeśli gracze komurkowi będą mogli w chmurze zagrać w pełnowymiarową grę.
M$ można krytykować za wiele rzeczy ale jednak w tym przewidywaniu maja sporo racji dzięki temu np. $ony również zaczęło wydawać swoje Exy na PC.
Czy się to komuś podoba czy nie taka przyszłość się rysuje.
To nie granie w chmurze tylko bujanie w obłokach.
Bez względu w którą stronę biegnie akurat tłum ja tam lubię Xboksy - ładne pudełka, świetne pady, swojski interfejs, przyjazny ekosystem, świetnie się gra. Sprzęt pierwszego wyboru do zabawy obok Switcha oczywiście.
Zgoda. A mi się jeszcze dodatkowo podobają mi się te śliczne pudełka z płytami na Xbox SX .Lubię Playstion. Ale nie chciał bym żeby Xbox zniknął z rynku. Bardzo podoba mi jako klientowi ,że MS mimo GP wciąż wydaje gry na płytach na swoje konsole.
makaronZserem
Tyle ,że to nie oznacza tego ,że nośniki fizyczne na konsolach znikną . A to ,że chmura i usługi będą zyskiwać coraz bardziej na znaczeniu to nie ulega wątpliwości. w smarfony to jest największy rynek dla ier. I mnie to nie dziwi ,że tam się właśnie szuka kasy. A rynek konsolowy może wyglądać zupełnie inaczej niż tutaj nie którzy sądzą.
Oczywiście, że znikną, nie od razu ale takie są fakty, korpo nie podoba się handel używkami, stale rosnące ceny i coraz większa popularność cyfry i abonamentów na konsolach zamiast fizycznych kopi, pomału spowoduje, że konsole będą jak PC wyłącznie cyfra. Odległa przyszłość pewno nie za naszego pokolenia to taka, że nie będziesz potrzebował mocnego PC ani Konsoli do grania, 4k w ultra będziesz miał w chmurze, ale zanim do tego dojdzie cały świat musi mieć stabilny internet w odpowiedniej prędkości i stabilne źródło prądu (czyli nie OZE). No chyba, że powstanie jakaś nowa rewolucyjna technologia ale na to są nikłe szanse.
Dlatego te bzdurne zapędy M$ by kolejny system był w 100% w chmurze bardzo szybko legnie w gruzach jeśli nie będzie możliwości wyboru czy chce chmurę czy normalny system.
korpo nie podoba się handel używkami,
To było oczywiście prawdą . Tyle że było to temu 10 lat. Paza tym rynki cyfrowe na konsolach i PC to dwa różne światy. Na konsolach. Na będziesz miał różnych platform cyfrowej dystrybucji. Tylko jedyne słuszne sklepy producenta danej konsoli. Poza tym jak słusznie zauważył noobmer gracze konsolowi nie lubią być do niczego zmuszani na siłę. A to co w tym roku wyprawia wokół cyfry to jest znakomitą antyreklamą tej formy dystrybucji na zamkniętych konsoloch. Nawet Starfild będzie na płycie na Xbox SX. Rynek pudełkowy na konsolach idzie w stronę rynku dla kolekcjonerów i entuzjastów. Wielka Trójka obecnie ma aż nad to powodów do tego ,żeby konsole nie były all -digital
00
noobmer
A gry retro istnieją na konsolach dzięki pudełkom. A co wiecej dzięki tej formie dystrybucji część gier ze Stadii ma szansę na powrót do świata żywych.
From the extinction list (aka Google Stadia games) back to life: GYLT from
will receive a physical release this September through
. PS4 and PS5 will see Standard and Collector's Editions. Very happy to see this move.
Jak widać samym Twórcom i wydawcą żeleży na tym żeby gry na konsolach dostawały fizyczne wydania. Obecnie pudełka nie mają żadnego destrukcyjnego wpływu na sprzedaż gier. A wręcz są świetną reklamą , która może tylko im pomóc.
Gdyby xCloud nie działał jak gówno to może bym zrozumiał, a tak to jest to dla mnie wielką zagadką, jaki cel ma w tym Microsoft. Ale w sumie czego się spodziewać, jeśli ich nawet tworzenie gier za bardzo nie interesuje...
Ja się czuję w takim razie przez nich ekstremalnie oszukany. Dlaczego na abonamencie Xbox Ultimate (ten najdroższy)gram na Xboxie one S a nie series x. Są sami ze sobą sprzeczni. Druga sprawa to pad. Poza PC na padzie od PS5 nie mogę zagrać na żadnym innym urządzeniu korzystając z Ultimate. Po prostu tako TV czy telefon go nie widzą, z tamtejszym bluetoothem, więc o co chodzi?
Natomiast co do chmury: o Onlive też tak mowili. Jak to się skonczylo, każdy wie. Lubię granie w Chmurze, ale nigdy nie zastąpi fizycznego urządzenia.
Moim zdaniem, coraz więcej osób nie potrzebuje fizycznej kopi, tak samo coraz więcej osób zamiast płacić duże sumy za pojedyncze gry wybiera abonament
Dla casuali nawet jest to kiepskie rozwiązanie. Przecież granie w chmurze to jest porażka - techniczna i jakościowa. Sam wole zapłacić za grę i grać w nią kiedy chce zamiast kupować abonament.
Mail sprzed 3 lat. Wtedy jeszcze chyba nawet Stadia działała, a to był najlepszy przykład tego, ze obecnie to niewypał. Jako dodatek do normalnego gamingu ma to sens, jako zastępstwo nie bardzo.
Ludzie sie burzą, bo mają za granie online płacić, a co dopiero jakby mieli dorzucić abonament za granie w chmurze.
Tak, komfortowe, zwłaszcza w strzelanki i wyścigi
Wam za te brednie chociaż płacą?
Tak, sprawdzałem chmurę od MS, mam łącze 500 Mbit.
Da się komfortowo grać w FPS i tym bardziej w wyścigi. NVIDIA bardzo dobrze to udowadnia.
Nie wiem jak teraz usługa od ms, ale jeśli osiągną poziom gfn to będzie bardzo dobrze.
Sam gram mecze sieciowe takiego np battlefronta 2 przez gfn i nie widzę żadnej różnicy pomiędzy stacjonarka, chmura. W jednym i drugim osiągam tak samo dobre wyniki.
No, ale zaznaczam że mówię o NVIDIi, a nie ms.
Obstawiam, że chmura kliknie gdy pojawi się nowy Fortnite czy Minecraft. Gra która stanie się fenomenem na wiele lat. Wtedy zamiast wydawać ogromne kwoty na PC czy konsole to rodzic dzieciaka zainstaluje Xbox Cloud na telewizorze czy smartfonie i tyle.