Microsoft planuje X360 z napędem HD-DVD?
Ta i pewnie jeszcze zaczną wydawać gry na HD-DVD i użytkownicy starych konsolek będą musieli dokupić sobie czytnik, a wszystko przez to, że nie pomyśleli, że większe gry nie mieszczą się na starym poczciwym DVD9...
Albo prędzej wydadzą nowego Xboxa :D
Chyba nie mają wyjścia, bo już im się gry nie mieszczą, a za jakiś czas kompletnie by przegrali z PS3. Aż łezka się w oku kręci jak pomyślę, że kiedyś gry mieściły się na dyskietce. :)
hansatan---> To normalne. Jak kupujesz kompa i po jakimś czasie coś ci nie działa to dokupujesz procka itp. Tak samo jest z Xboxem. M$ poszedł na cenę i kto kupił wcześniej teraz musi dokupić napęd.
hansatan-> ja nie widzę problemu. jak pojawią się gry na HD-DVD, to kupię sobie napęd. póki co takich gier nie ma, więc dobrze, że nie musiałem za niego płacić - przynajmniej mam konsolę po tańszej cenie.
Po prostu niech dadza wieksza ilosc roznej wielkosci hdd do dokupienia i pozwola na korzystanie z hdd w celu zrzucania czesci danych na niego.
Drau --> Ja bym proponował zabawę w wymienianie płytek podczas gry w celu doczytywania kolejnych map. :D
Drau -> bez sensu, wtedy wszyscy posiadacze premium musieliby wymienic dysk, bo kazda gra na 2 czy wiecej dvd wymagalaby co najmniej 8 gb na dysku, wiec zmiescilaby sie jedna, maks 2.
Ta i pewnie jeszcze zaczną wydawać gry na HD-DVD
Nie beda. MS juz to nie raz mowil.
Jak dla mnie Blu-Ray też już jest niewystarczający, gry wyraźnie się na niego nie mieszczą o czym świadczy fakt instalowania tychże gier na dysku, więc dodanie HD-DVD do xboxa jest z oczywistych względów nieprzyszłościowe.
Najlepiej zrobiliby wydając gry na 200 gigabajtowych dyskach twardych.
normalnie smieszne sa te komentarze, kazdy z was ma chyba Billa za sasiada ze tak wszystko wie - co wrecz przeczy oficjalnym wypowiedziom MS
Jak dla mnie Blu-Ray też już jest niewystarczający
<-----------------------------------------------------------------
Luxxx-> jesli twoja wypowiedz odnosi sie do mojego komentarza to propounuje poczytac troche straszych newsow na GOL-u i bedziesz wszytsko wiedzial.
Wydawajcie nowego klocka, a nie klocka z HD-DVD. Ten kochany złom jest w moim salonie od początku 2006 roku, za rok chcę widzieć już nową konsolę.
@Deadeye [ Konsul ]: a te wyliczenia to wzieles skad? z dupy, ze taks ie wyraze? :> Nikt nie mowi o zrzucaniu calosci danych [pomijam fakt, ze 8gb to zadna z gier nawet nie osiagnela, lol; przewaznie na 7gb 'danych' real_data wynosi 4-5gb, reszta to dummies], a to rozwiazanie jest zdecydowanie najprostsze, najmniej kosztowne i po prostu by dzialalo. No i co do premium - nikt nie _musialby_ kupowac dyskow wiekszych, wystarczyloby troche na nich spoprzatac, to tyle. Jedynie core'owcy musieliby sie na jakis zdecydowac, czego podejrzewam, ze wiekszosc z nich i tak jzu dokonala.
rafaleon zabieg zrzucania części danych na dysk odciąża katowany bez przerwy napęd i ma raczej za zadanie poprawic wydajnosc danej gry, bo chyba łatwiej jest odczytywac "luźne" dane z HDD niż streamingowac je w locie prosto z płyty
Świetnie. Problem w tym, że jakieś 2 lata za późno durny Microsofcie. Daliście dupy po calej linii. I niech zaden fanboy x360 nie waży się mnie atakować, bo sam kupilem X360 niedlugo po premierze. Pelen nadziei chwalilem konsole, ale z czasem zauwazylem jaki to szmelc. Szmelc, który naprawde mógłby być czymś. A to wszystko przez naprawde proste sprawy. Kupilem ten nieszczesny odtwarzacz HD-DVD jak ostatni frajer. Ale nie da sie ogladac filmow w obecnosci X360. Bo to wyglada tak -> Siedzisz przed tv, delektujac sie przynajmniej 720p i tylko slyszysz "łłłłłłyyyyyyyyyyyyyyyyyyy jestem Xbox360 łłłłłłłłłłyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy". Dlaczego ten naped tak wyje? Dlaczego te wiatraczki tak wyją? Czy nie lepiej zbudowac konsole o polowe wieksza ,z duzymi wiatraczkami i radiatorami, ktora bedzie wydajniejsza, cichsza i pewniejsza? Nie!
Jesli tylko w jednym to wspolczuje. Tak, przyznaje sie, ze kupilem jak frajer. Zakup byl wymuszony, bo zamowilem sobie ze stanow koncertowke Nine Inch Nails w HD-DVD bo mialem nadzieje, ze HDdvd wygra...Sorry, nie mialem nadziei tylko wszystko na to wskazywalo. Ale Sony ze swoim PS3 przesadzilo o wygranej Blu-R. I dlatego ostatnio kupilismy z ojcem PS3. I powiem tyle, Gates powinien postawic kazdemu pracownikowi PS3 na biurko i kazac patrzec sie na niego conajmniej godzine dziennie. To jest wykonanie(nie wliczajac pada), a nie X360, który ma sie do konsol(w sensie jakosciowym) jak odtwarzacz dvd z tesco do odtwarzacza Kiss.
Mam nadzieję, iż konsole nie zaczną zamieniać się w pecety. W gazecie N+ byl artykuł(dawno) o tym, jak Ken Kutaragi wypowiada się, iż widzi w przyszłości coś ala dodawanie pamięci czy zwiększanie dysku itp. Wtedy trochę bawiły mnie te słowa ale teraz nie widze w tym nic zabawnego. Pozostaje nam czekać na dalsze kroki M$.
A byłem takim przeciwnikiem polityki sony i BR :/ Co prawda nie mam xboxa360 ale zamierzałem go kupić, teraz muszę się nastawiać na PS3 :] Xbox360 to był hit na 2 lata. Teraz widać, że ta konsola w porównaniu z PS3 to pomyłka. MS przegra i zejdzie w cień, a wam się będzie śmiał w twarz bo i tak na was zarobi.
Ty wspołczujesz mi ? :) to nie ja kupuje nic nie warty naped do konsoli :)
ja po prostu na niej gram i to mi wystarczy, wspolczuc mi nie musisz bo bawie sie swietnie i nie płacze że daje sie nabierac jak pierwszy lepszy naiwniak :)
no, ale jak dodałeś ze kupujesz "z ojcem" to chyba juz wiem kto kupował x360 z HD-DVD :)
rozumiem, ze patrzenie sie na PS3 przez godzine dziennie ma rekompensowac fakt, ze do niczego innego nie służy ?:)
Widze, ze Ty fanboy jestes? Eh... z wami to nie ma rozmowy. Widzisz, czekaj tylko az Ci padnie X360. Ciekawe co wtedy powiesz. I ja wcale nie placze z tego powodu, ze to kupilem. Jak widzisz stac mnie na przyznanie sie do bledu wiec nie wciskaj mi w usta slow, ktorych nie powiedzialem i nie powiem. A naped kupilem za wlasne pieniadze. Wyciagasz naprawde dziwne i nietrafne argumenty. To tak jakbys w debacie z murzynem powiedzial "dobra, ale ty jestes gorsza rasa"
nawet nie masz pojęcia co znaczy słowo fanboy, a juz drugi raz w tych komentarzach rzucasz tym okresleniem na wyrost :)
to ze kupiles x360 czy w ogole masz na stanie wszystkie konsole z Wii na czele wcale nie znaczy ze nie jestes fanboyem, co mnie to obchodzi ze kupiles x360 w dniu premiery ? to znaczy ze mam Ci przytakiwac, bo... tak ?
masz odiotyczne argumenty i nijak nie potrafisz przedstawic wlasnego zdania procz tego, ze kupiles z tatą drugą konsolę, ktora jest tak ładna ze mozna sie w nią wpatrywac godzinami.
Odpowiadając na pytanie, nie jestem fanboyem, konsole kupiłem nie po to zeby na nią patrzeć i nie dlatego ze mam kurwiki w oczach gdy widzę znaczek "Sony", (bo to bardzo fajna konsolka) tylko by na niej grac.
Najwyrazniej ten nietrafiony zakup napędu zaślepił Ci nieco percepcje, naprawde nie musisz wylewac tu swoich żali, ze wywaliłeś pieniądze w bloto... bo who fuckin' cares ? Jak mi konsola padnie to nie bede płakać, bo mam tez inne zajęcia i wytrzymam te 2-3 tygodnie bez konsoli, mute point...
Filmy? Na konsoli? Lol, od ogladania filmow sa dedykowane sprzety, a nie konsola, ktora ma sluzyc do grania. Co prawda nie wiem, jak glosny jest naped hddvd, ale trzeba byc naprawde zwichnietym, zeby glosnosc samej konsoli przeszkadzala przy wlaczonym audio - tym bardziej, jesli konsola stoi w dalszej odleglosci od nas.
Mute point....poliglota idiota. Jesli moje argumenty sa idiotyczne to oleje dyskusje z Toba. Przeczytaj swoj post. Kogo atakuejsz? Mnie, a nie moje zdanie. Nie bronisz X360, bo nie przedstawiles zadnych kontrargumentow. A tego zdania z patrzeniem sie na PS3 kompletnie nie zrouzumiales. Kompletnie.
Wiec teraz bedzie bardziej doslownie.
1. Mizerna konstrukcja. Kto ostatnio widzial, zeby do sprzetu o wartosci powyzej 1000 zl dac plyte glowna z laminatu ktory ostro sie wygina pod wplywem temperatury uszkadzajac i tak beznadziejne luty i laczenia.
2. Pad...Mega wygodny, ale dlaczego zasilany 2x AA?? Przeciez to ciazy w łapie. Nie mogli dac akumulatorka ala te komorkowe?
3. Xbox Live - Placisz za konsole, placisz za gry, i jeszcze masz placic abonament zeby pograc po sieci? Sorry, ale to jest zdzierstwo. W koncu gry na X360 to nie same massivy.
4. Czemu akcesoria sa tak drogie? Ponad 300 zl za adapter Wi/Fi? Bez jaj.
5. X360 jako odtwarzacz dvd - Dziadostwo i zdzierstwo. Sterowanie padem jest tak okrojone ze zmusza do kupienia pilota. Po prostu chamskie, celowe uniewygodnienie sterowania padem.
6. Brak HDMI - być może na niektorych tv lepiej jest grac na componentach. Ale sorry...ile ich kosztuje interfejs hdmi?
7. Cyrki z wersjami konsol - Zaczyna sie robic jak z kartami graficznymi. Im pozniej kupisz tym lepiej, bo lepsza wersja.
8. Chłodzenie - koszmar. Konsola o takiej mocy zostala potraktowana niesamowicie olewczo. Sreberko miedzy radiatorem a gpu? Niesmaczny zart MS. Miniaturowe radiatory? No tak....przeciez im mniejsza konsola tym lepiej. Wiatraczki ktore wyja i ledwo co przenosza powietrze? No tak...musi byc male. 2 kratki z tylu ktore hamuja 10%/15% przeplyw powietrza? Estetyka. Tunel powietrzny nie przenosi tyle powietrza ile powinien na gpu? Bezmozgowie. Nie moge postawic X360 przy scianie bo moze sie przegrzac i skrocic zywotnosc.
9. Zawodnosc - Blisko 30% wyprodukowanych konsol padła, a reszta jest skazana na nieublagalna smierc. I do czego to doszlo, zeby konsument bal sie o swoj zakup i mial pewnosc, ze ktoregos dnia jego sprzet po prostu sie nie uruchomi?
10. Wydajnosc. Moze powinienem sie przyczepic do producentow gier, ale w koncu MS wyraza zgode zeby wychodzily tak niedopracowane pod wzgledem kodu gry jak Blazing Angels(ktora chodzi koszmarnie), albo Oblivion czy Saints Row.
11. Krotkowzrocznosc. Dlaczego DVD? Za poltora roku producenci beda musieli skrajac gierki do naga zeby moc zmiescic na dvd. Mozliwe, ze beda wypuszczac na kilku dvd, ale nie wyobrazam sobie wielu gier na kilku dvd. Co jesli plytka jest wypchana po brzegi danymi a nie fmv? A nie zakladam, ze uswiadczymy naklejki na pudelkach gier "for HD-DVD owners only".
12. Hałas
13. Menu, ktore wlaczane podczas gry wysuwa sie tak niechetnie i tak nieplynnie, ze az oczy bola.
14. Dlaczego za kazdym razem kiedy odpalam gre, x360 pyta sie mnie gdzie sejwowac jesli mam tylko HDD i zadnego nosnika wiecej (przyklad - Dead Rising)? Idiotyczne
15. Brak Wifi. Jak pieknie wyglada kabel ethernet przeciagniety przez caly pokoj.
Filmy? Na konsoli? Lol, od ogladania filmow sa dedykowane sprzety, a nie konsola, ktora ma sluzyc do grania. Co prawda nie wiem, jak glosny jest naped hddvd, ale trzeba byc naprawde zwichnietym, zeby glosnosc samej konsoli przeszkadzala przy wlaczonym audio - tym bardziej, jesli konsola stoi w dalszej odleglosci od nas.
Moze i sa dedykowane. Ale miej na uwadze to, ze wtedy moglem kupic albo HD-DVD do x360 za 600 zl albo Toshibe A1 za 1200 zl.... co bys wybral wiedzac o tym, ze pierwsze obsluguje 1080p a drugie tylko 1080i?
Nie, nie trzeba byc zwichnietym zeby ten halas przeszkadzal. Trzeba kochac dzwiek.
Po za tym. Nie mowie, ze X360 nikt nie powinien kupowac. Gdybym mial wybierac miedzy graniem na X360 a PS3 to chyba gralbym na tym pierwszym. Chodzi mi tylko o to - Dlaczego MS tak spieprzyl i nie zrobil konsoli ktora moglaby byc naprawde rewelacyjna. Skonczylo sie na tym, ze wyprodukowali sprzet pelen potencjalu, ale tez wad. Jestem po prostu zawiedziony.
Coy2k - sorry za wyzwisko.
Drau - i jeszcze jedno odnosnie konsol jako odtwarzacze. Ostatnio puscilem sobie koncert na dvd w odtwarzaczu samsunga, kupiony za 300 zl jakies poltora miesiaca temu. Potem wlaczylem go na PS3. I wiesz co ? Na Samsungu wygladal koszmarnie. Bylem w szoku jaka poprawe uzyskalem wlaczajac go przez ps3.
Bili -> Zadziwiajace :o Nie wiedzialem, ze czlowieka moze draznic tak wiele rzeczy.
najpierw rzucasz wyzwiskami, teraz przepraszasz.... to jakis zabieg psychologiczny ? bo to kto kogo atakuje chyba tu jest jasne :)
ja jestem czlowiekiem spokojnym, nie zarzucam nic x360, bo jako maszynka do grania sprawdza sie wyśminicie, a w koncu taką funkcję ma pelnic... reklamują że to kombajn do odtwarzania rowniez filmow na dvd, ale trzeba byc naprawde naiwnym zeby sądzic ze konsola do gier sprawdzi sie doskonale w kazdej dziedzinie, dobrze ze nie porownales jej do kina domowego... :)
HDMI... nie ma ? juz jest.
Tyle wersji ile kart graficznych ? to czemu nie zarzucasz tez tego PS3 ?
Wydajność i klatkowanie... j.w.
13. Menu, ktore wlaczane podczas gry wysuwa sie tak niechetnie i tak nieplynnie, ze az oczy bola.
chyba te zarzuty na siłe wypisujesz, zeby móc potem napisać "znalazłem aż piętnaście"
3. Xbox Live - Placisz za konsole, placisz za gry, i jeszcze masz placic abonament zeby pograc po sieci? Sorry, ale to jest zdzierstwo. W koncu gry na X360 to nie same massivy.
ktos Ci każe kupowac abonament ? to tak jakby miec pretensje do gier MMORPG że twórcy pobierają abonament, albo że na golu trzeba miec abonament zeby sciagnac jakies pliki
bronić x360 ? ja nie patrze na konsole, tylko na gry w ktore moge pograc... odkąd kupilem x360 nie interesuje mnie to jakie nowe wersje wyszły i co w nich dodali nowego. Gdybym nie byl zadowolony z tej wersji to kupilbym Elite albo poczekał na Falcony Elite, a gdybym nie był zadowolony z x360 to kupilbym PS3, tylko ze wtedy cofamy sie do argumentu z grami i zataczamy błędne koło.
ostatnia sprawa w kwestii awaryjnosci... decydując sie na zakup trzysta szescdziesiątki jestes swiadomy wysokiej awaryjnosci, w koncu nikt z tego tajemnicy nie robi, wiec jesli w pełni świadomosci kupujesz konsole a potem masz pretensje ze Ci padla... to chyba musiales wierzyc w Świętego Mikołaja, ze Twoj egzemplarz bedzie bez wad :)
to tyle w tym temacie, miłej nocy życze
no i tak to był duży błąd X360 zapisywać na DVD, już nawet na PS2 brakuje powoli miejsca na krążku DVD bo sie gry nie mieszczom, a co dopiero na 360
Czytam i się zastanawiam. Przecież to nie są potwierdzone informacje, więc po co się kłócić?
Ale mimo wszystko do myślenia daje mi fakt, że jeśli naprawdę wyjdzie nowy X360 to jaka będzie jego cena? Skoro wersja Elite kosztuje już 1700zł?
Ci którzy piszą, że konsola jest jak PC i tutaj podają przykład, że do PC trzeba dokupić nowy procesor nie mają racji bo idea konsoli jest taka, że kupujesz podłączasz i grasz nic nie dopłacasz w sensie hardware oczywiste, tzn wiadomo lepszy pad itd., ale nie o taką sprawę jak czytnik no bez przesady ludzie weźcie się zastanówcie... Za kilka lat się okaże, że mam X360, ale jest bezużyteczny bo nie mam HD-DVD czytnika za 1000zł
Naprawde daruje sobie z toba dyskusje bo tym "kontrargumentem" z xbox livem i hdmi to mnie rozbiles.......
<--Bili-->Brawo, argumentem o niemrawo wysuwającym się menu udowodniłeś że jesteś prawdziwym sonyboyem, słowo daję, swoim fanboizmem przebiłeś największe degrengolady tego forum, jeszcze raz gratuluję.
coy2k-->Wracając do [15] postu, myślałem że jesteś inteligentniejszych i umiesz rozpoznać oczywistą ironię i kpiny z postów powyżej.Np. dodanie HD-DVD do xboxa jest z oczywistych względów nieprzyszłościowe, Blu-Ray (..) gry wyraźnie się na niego nie mieszczą czy Najlepiej zrobiliby wydając gry na 200 gigabajtowych dyskach twardych .
Bili ma wiele racji jak kupujesz coś za taką „dużą” kasę to masz prawo wymagać. Nawet najmniejsze niedoróbki potrafią skutecznie zepsuć użytkowani i zadowolenie konsumenta. A argument, że konsola jest do grania i wszystko inne jest nieistotne jest po prostu śmieszny. To tak samo jak z samochodem. Jakoś już maluchów za grosze nie widać a przecież też potrafią jeździć.
@bili: po tekscie z klatkowaniem menu po prostu stales sie zalosnie smieszny i niepowazny, nikt nie bedzie teraz z toba na powaznie rozmawial, bo po takim 'argumencie' niby jak mozna?
W ogole, to kup sobie Wii i wszelkie problemy sie skoncza. No, moze poza filmami, ale tych sie na konsoli zwyczjanie nie oglada [wbrew temu, co probuja nam wcisnac PRowcy o 'centrum domowej rozrywki'].
@Chriso25 [ Pretorianin ] & m1a87z [asd123]: ale macie problem z optymalizacja gier pod szalenie szeroki zakres hardware'u. Mysle, ze to jednak gorsze, niz lekkie pogloski o braku miejsca na dvd9 [z ktorego gry na PC nawet nie korzystaja].
@kibolek: lol z tymi maluchami - maluchow nie ma, bo lepiej jezdzic nowszym samochodem ze wspomaganiem keirownicy, poduszkami powietrznymi i innymi unowoczesniami _czysto technicznymi_ - bo nie oszukujmy sie, samochod za lodowke czy toster ci nie robi, prawda? A wlasnie czyms takim jest ogladanie filmow na platformie do grania - zbednym dodatkiem. z ktorego sie nei korzysta w zasadzie.
Tak naprawde to obie konsole maja swoje wady wszyscy tu mowia o pojemnosci nosnika ze DVD9 i gry w niedalekiej przyszlosci moga sie nie zmiescic i dobrze ze sony ma BD.
A ciekawe co powiecie jak za rok dwa gry beda wymagac 1 GB ramu na sama grafike to wtedy sie okaze ze obie konsole sa do niczego.
Drau -->
maja wiekszy problem, nie moga grac w mase naprawde fajnych gier, ale co tam, zasciankowosc umyslu jest cecha dominujaca w tym kraju.
x360 z hddvd zapewne w koncu powstanie, jako lepsze, zintegrowane centrum rozrywki. Nie mniej nic a nic nie zmieni to w "wymaganiach" gier - do konca zywota x360 beda wydawane na DVD i tylko na DVD.
Decyzja z x360 z dvd nie byla taka zla - w tamtym czasie to byla duza roznica cenowa. Znacznie wiekszy blad to wersja core i brak dysku. Juz jest 1 czy 2 gry, ktore wymagaja dysk i jest to swego rodzaju ewenement w swiatku konsolowym, choc i na PS2 takie gry powstaly.
To, ze dodaja kolorowe pady, wieksze dyski, port hdmi czy cokolwiek innego absolutnie nic nie zmienia w jednej kwestii - kazda gra idzie na kazdej konsoli, a dodatki pozostaja dodatkami bez zwiazku z grami. Gorzej z tym dyskiem i nie wiem jak to zostanie rozwiazane w przyszlosci.
chriso -->
nie masz zielonego pojecia o rynku konsol i nie osmieszaj sie. Sprawdz sobie ile pamieci ma PS2 i jak DZIS wygladaja gry wciaz tworzone na ta konsole.
Bili tak to jest 1 zle slowo na 360 i odrazu widzisz co sie dzieje ( glupek,debil,fanboy... ) ale w koncu ktos napisal peawde o 360 wielkie brawoooooooooooooooooooo
Z jednej strony, argumenty biliego trafiają do mnie, bo w końcu jest to niby światowej klasy konsola i przez to niektóre niedoróbki kłują w oczy. Co do napędu HD, myślę, że nie będzie to takie złe rozwiązanie, bo zawsze daje to dużo większe możliwości twórcom gier, jak i później nam większą radochę z gry (tak mi się przynajmniej wydaje). Jeśli by zaszła taka potrzeba, pewnie zmobilizowałbym się na kupno tego napędu, z uwagi na to, że zawsze jest to jakiś krok do przodu, a więcej w konsoli (chyba?) wymieniać w przyszłości bym nie musiał.
Co to za piosenka, którą słychać na początku?
11mln posiadaczy 360 nie moglo sie mylic - co do postu Biliego wytykajacy bledy 360 - kupujesz 360 godzisz sie na jego warunki (platny live,itp) czy innej konsoli
ps. czy nie przypadkiem posiadajac pierwsze jesli nie pierwsza wersje PS2 (jest taka jeszcze?? :D) posiadala ona odczyt plyt dvd9? Bo mi sie wydaje ze nie
@Drau
Z tymi filmami porównaj to do dobrego radia samochodowego i głośników. A hałas konsoli do głośnego wycia silnika. A DVD i BR pod względem miejsca, do Golfa i jakiejść "limuzyny" Audi, BMW. Niby szczegóły ale dla wielu ludzi bardzo ważne.
...i w ten sposób konsola przemienia się w komputer.
Bili w części argumentów ma racje (w CZĘŚCI) - niby takie małe ale wkurwia. Jak cie ugryzie jeden komar to nie przeszkadza - ale jak ugryzie cie 20 komarów to jesteś zły niesamowicie. Jednak niska cena i ogrom fajnych gier na x360 rekompensują to. Lecz wkrótce ps3 bedzie przebijał x360 dzięki lepszemu wykonaniu i porównywalnej ilości gier - ale MS do tego czasu powinien coś wymyśleć. W każdym razie żadna z konsol nie jest skazana na śmierć.
@kibolek [ Chorąży ]: w takim razie ja nie chce wydawac 2x tyle pieniedzy na limuzyne, ktora nie bede mogl zakrecac w miescie z powodu jej dlugosci - w wyniku czego i tak nie bede jej uzywal. Ja chce samochod do jazdy aktywnej, a nie do trzymania go w kolekcji stojacej w garazu.
Jak mowie: niech ms zainwestuje w uzycie hdd xpudla, bedzie to tansze, niz zakup przez userow drogiego nowego napedu + wydawania nowych gier na nowych nosnikach, i problem sie skonczy, zanim sie zacznie.
Bili wiele słusznego powiedział na temat Xboxa, nie rozumiem, dlaczego go tak atakujecie w dodatku jeszcze przecząc jego słowom. Co prawda kwestia z menu jest naciąganym minusem, ale żeby ten jeden argument wytykać i mówić, że na tej mocy wszystko co pisze jest bzdurą - to już jest nadużycie.
I Coy2k, Bili ma racje w tym, że źle zrozumiałeś kwestię "patrzenia się na konsolę". Wyraźnie dał do zrozumienia o co chodzi.
- MS zrobił jakościowo kiepską konsolę i to jest fakt.
- Konieczność dokupywania wszystkiego osobno - taka jest polityka MS, albo ktoś ją sobie szanuje albo nie. Ja sam bym sobie tę politykę pewnie szanował, gdyby nie fakt, że chcąc mieć te wszystkie dodatkowe opcje wyjdzie mnie drożej, niżeli kupno konsoli konkurencji, która już wszystko ma w sobie.
- Korzystanie z konsoli jako odtwarzacza do filmów - to chyba tylko w Polsce panuje takie chore przekonanie, że jest to zbędny bajer, bowiem chociażby w Niemczech poznałem wiele osób, które używają tej funkcji w obu konsolach(Xbox oraz PS) i bardzo sobie ją cenią(nawet poznałem osobę, która używa pierwszego Xboxa wyłącznie do oglądania filmów DVD :| - można go śmiało uznać za wyjątek). Znaczny wzrost sprzedaży filmów BD od czasu debiutu PS 3 też o czymś świadczy.
Może niektórych bulwersuje, bądź jest to dla nich niezrozumiałe, że poszerza się funkcjonalność konsoli o dodatkowe opcje, ale ja np. cenię sobie czytnik kart pamięci w PS 3 i korzystam z tej funkcji zawsze, kiedy chcę pokazać większej ilości osób jakieś zdjęcia.
Do filmów konsoli również używam i nie rozumiem, dlaczego miałbym kupować urządzenie stricte temu dedykowane, tylko po to "bo konsola jest do grania". Skoro moja konsola to potrafi, i co ważniejsze, potrafi to wykonać w niebanalnym stylu - to dlaczego bagatelizować tę funkcje i uważać ją za zbędną?
Skoro dodatkowe funkcje danego urządzenia są zbędne, to dlaczego tyle ludzi na całym świecie kupuje telefony odtwarzające muzykę i robiące zdjęcia? Przecież telefony służy do telefonowania! Gdyby rynek nie był chłonny na te produkty, producenci by ich nie produkowali w takiej ilości.
Może obecnie dodatkowe funkcje w konsoli są dla wielu jeszcze zbędne(w szczególności w Polsce), tak jak początkowo dla wielu aparaty w komórkach. Ale nadejdzie okres, kiedy to te funkcje staną się standardem i wówczas mało kto będzie sobie wyobrażał np. konsolę bez możliwości odtwarzania filmów; nawet Nintendo zamierza wypuścić wersję Wii odczytującą filmy DVD - takich kroków się nie podejmuje, kiedy rynek mówi "nam to nie jest potrzebne".
Aha, skoro Bili wyzwał i przeprosił - uważam, że postąpił ładnie. Zrozumiał błąd, który popełnił i postanowił go naprawić. To rozumiem, że w dzisiejszych czasach szczere przeprosiny są już nic niewarte tak?
->neozes - tak w kwesti formalnej, pracuje i mieszkam w Londynie i znam duzo osob, ktore zakup PS3 wzieli pod uwage dla tego, ze beda mogli ogoladac filmy HD. I na boga - nie sa to polcy - ba - nie sa nawet specjalnie biedni.
sam nie mam konsoli, wielu znajomych ma xb360 - ja z natury mojej pracy mam pc - wiec jak gram to na pc, ale te nie zmienia faktu, ze to nie jest tak do konca, ze w polsce ludzie wola cos kupic bo jest to "10 w 1" - na zachodzie jest to samo, z tym, ze (i to nastepny mit) PS3 np. w UK to wciaz zapora cenowa - sa promocje, ale jak rozmawiam z ludzimi to mowia to samo - cena.
(i tak zanim ktos mi powie, ze siedzie z polakami na budowie :P - nie niesiedze, w mojej firmie jestem jedynym polakiem)
@Drau
Nie chodzi mi o typową limuzynę, ale np Audi A6. Kto z nas nie chciał by mieć takiego samochodu tej klasy?
Największy atut konsoli to, że wkładasz płytkie i grasz i tak musi pozostać.
@neozes
Zgadzam się w 100%
Drau o co chodzi z tym PR'owskim twierdzeniem, ze " ale tych sie na konsoli zwyczjanie nie oglada [wbrew temu, co probuja nam wcisnac PRowcy o 'centrum domowej rozrywki'"
Najsmieszniejsze jest to, ze wlasnie kompaktowosc to zaleta, ta konsola to nie jest jakis straszny wydatek w cywilizowanych krajach, kupuje sie wlasnie kompaktowosc, oczywiscie, ze kupuje sie rowniez super mega audiofilskie sprzety (blu-rayow jest naprawde malo) ale to wlasnie masowka generuje popyt na tytuly i wlasnie w tej chwili (pracujac dla dystrybutora filmow w uk) widze co sie dzieje na rynku blu-ray i hd-dvd, blu-ray po prostu lepiej sie sprzedaje, i zasluga sony w tym wszystkim jest ogromna.
Antonio - o tym właśnie mówię :) Iż możliwość odtwarzania filmów na konsoli nie jest zbędnym bajerem, a bardzo atrakcyjnym dodatkiem, który w wielu przypadkach decyduje o wyborze produktu, vide Twój przykład :)
Coy2K-->
"decydując sie na zakup trzysta szescdziesiątki jestes swiadomy wysokiej awaryjnosci, w koncu nikt z tego tajemnicy nie robi," - M$ w ogóle tego nie bagatelizował problemu awaryjności, i 3 letnia gwara była od zawsze.
"HDMI... nie ma ? juz jest." - jest, owaszem, ale w nowych konsolach a co ja mam zrobić jak mam TV z HDMI a konsolę kupiłem już parę ładnych miesięcy temu? Zaliczyła już 2 zgony i teraz jak M$ wyjawił światu problem z awaryjnością to nikt nie chce jej kupić, bo gwara jest imienna.
"reklamują że to kombajn do odtwarzania rowniez filmow na dvd, ale trzeba byc naprawde naiwnym zeby sądzic ze konsola do gier sprawdzi sie doskonale w kazdej dziedzinie, dobrze ze nie porownales jej do kina domowego... :)" - nie, nie porówna się do kina domowego, ale może stanowić część zestawu kina domowego jako właśnie odtwarzacz podłączony optykiem do amplitunera a Euro do TV. Sam tak wykorzystywałem PS2, podobnie jak wielu moich znajomych posiadających PS2 i tylko kilku miało jeszcze dodatkowy odtwarzacz DVD, przeważnie tylko dlatego, że posiadali go jeszcze przed zakupem PS2, ale jeśli ktoś jeszcze lubi ustawiać sobie wieżę pod TV, i mieć kilka różnych urządzeń spełniających taką samą funkcję na tej stercie to już jego wybór, ja nie lubię zagracać pokoju. Ale jeśli za "kino domowe" uważasz oglądanie filmów DivX, to masz rację, tu konsole jak na razie cienko sobie radzą.
Drau-->
"Filmy? Na konsoli? Lol, od ogladania filmow sa dedykowane sprzety, a nie konsola, ktora ma sluzyc do grania. Co prawda nie wiem, jak glosny jest naped hddvd, ale trzeba byc naprawde zwichnietym, zeby glosnosc samej konsoli przeszkadzala przy wlaczonym audio - tym bardziej, jesli konsola stoi w dalszej odleglosci od nas." - to samo co napisałem do Coy2K odnośnie odtwarzania filmów na konsolach i dodam do tego, ze np X360 przebija swoją głośnością mój projektor, którego chłodzenie nie należy do najcichszych :( A co do przeszkadzania to wystarczy słyszeć, chyba, ze ktoś ma problemy ze słuchem, albo gra czy oglada filmy na słuchawkach.
Osobiście chętnie zakupię PS3 m.in. jako odtwarzacz filmów HD, mimo, że nie jest to jego podstawowa funkcja. M$ chyba nie był do końca przekonany do sukcesu lansowanego przez siebie formatu HDDVD, skoro uczynił go tylko opcją dla swojej konsoli. Jeśli wygrają "wojnę" formatów, to pewnie będzie X360HD, a jeśli ich format padnie, to nie wykluczone, że w nowej konsoli pojawi się Blue-Ray :) tym bardziej, że na rewelacje M$ o powiększeniu pojemności do 50Gb odpowiedzią było powiększenie pojemności Blue-Ray do 100Gb :) A o wygranej wojnie formatów pewnie i tak znowu zadecyduje przemysł porno :)
Ja dodam 3 grosze z kompletnie innej beczki :) przeciez pewnie 80% ludzi z tego forum oglada filmy tylko sciagniete z netu :P